La CIBA

300 establiments, entitats, clubs socials i associacions conformen la xarxa de seguretat de 'Santa Coloma, Xarxa Violeta'

Aquesta xarxa ha multiplicat per quatre la participació comunitària d'ençà que es va crear, fa dos anys.

Amb la implicació de les associacions veïnals s'ha aconseguit un salt qualitatiu gràcies a una major proximitat a la ciutadania.

És iniciativa única a l’Estat, fruit del compromís de l'Ajuntament en la prevenció i l’erradicació de les violències masclistes.

Santa Coloma de Gramenet, 17 de novembre de 2021

Aquest matí, a La CIBA, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, la directora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament, Maribel Cárdenas, la vice-secretaria de la FAVGRAM (Federació d’AAVV de Santa Coloma de Gramenet), Cristina Vargas, i la vicepresidenta de l’associació Motera Bikers Solidarios Santako Originals, Antonia Galea, han presentat les noves adhesions a ‘Santa Coloma, Xarxa Violeta'. 

Aquesta iniciativa ha multiplicat per quatre la participació i implicació comunitària d'ençà que es va posar en marxa, ara fa dos anys (novembre 2019). Les adhesions a la Xarxa han passat de 64 al 2019 a 294 actualment. L’alcaldessa s’ha mostrat molt satisfeta per l’alt compromís de les associacions, entitats i establiments de la ciutat, i ha remarcat que "és un projecte de ciutat cabdal pel que fa a la seguretat, que converteix Santa Coloma en una població de referència en la lluita contra les violències masclistes i LGTBIfòbiques". 

El 2019 va arrencar amb el compromís d'una seixantena d'establiments, la majoria locals d’oci nocturn, però també altres com benzineres, farmàcies, aparcaments o serveis de taxi. Enguany les noves incorporacions han estat establiments de primera necessitat, com supermercats, estancs o altres comerços de proximitat, associacions veïnals i clubs socials, com Bikers Solidarios Santako Originals. 

Es tracta d’una iniciativa innovadora, única arreu de l’Estat, que és fruit del compromís de la ciutat de Santa Coloma en la prevenció i erradicació de les violències masclistes i lgtbifòbiques. 


Xarxa d’espais segurs i de referència

És un nou paradigma de comprensió de l'espai públic, una forta aposta comunitària, on la ciutat es converteix en una xarxa d’espais segurs i de referència, espais violetes, als que les persones ens podem adreçar davant d’una possible agressió sexista i/o lgtbifòbica i que, sempre que sigui necessari, activaran el Protocol d'Actuació i Coordinació Professional.

La finalitat d’aquesta iniciativa és facilitar les eines i recursos als establiments per a poder detectar i prevenir les violències masclistes i o lgtbifòbiques, així com facilitar l'acompanyament de les possibles víctimes i que, sempre que sigui necessari, es pugui activar el Protocol. 

Perquè no es tracta només d’un document sinó que conforma una xarxa de serveis i professionals que estan al darrere d’aquest Protocol, els 365 dies, les 24 hores: serveis policials, sanitaris, el servei d’agents cívics nocturns, serenes i serenos, el servei especialitzat en l’atenció de les violències masclistes i un equip de psicòlogues de guàrdia, expertes en la matèria, per si cal acompanyar a les víctimes de  possibles agressions.


Evolució durant la pandèmia

Durant la crisi sanitària arran de la Covid-19 es va voler donar un nou impuls al projecte, desplegant un equip d'agents liles amb l'objectiu d'ampliar la xarxa d'espais violetes per tota la ciutat. Es van contemplar especialment tots aquells espais i/o serveis que estaven oberts durant el toc de queda, com els comerços de proximitat, supermercats, farmàcies, botigues i altres establiments de primera necessitat.

Alguns dels establiments i serveis que s’han anat adherint al projecte al llarg de 2019, 2020 i 2021 han estat: l'Agrupació del comerç i la indústria, locals d'oci, restaurants, comerços, farmàcies, gasolineres, serveis de taxi, estancs, perruqueries, associacions de dones i entitats, associacions de veïns i veïnes, clubs socials, així com serveis municipals com la grua, el servei de neteja viària i manteniment de la via pública, els agents cívics nocturns, el servei de convivència, els serveis de salut i la Policia Local.

També tot el personal responsable de les diferents activitats festives i culturals dels grans esdeveniments multitudinaris (cambrers/es; personal de seguretat, personal de salut, entitats, etc) com el Rosckfest, el Tomorrowland, les festes de barri i la Festa Major.


Programa 25N, ‘Vives ens Volem’

Aquesta presentació s'emmarca dins del marc de les activitats del 5 de novembre (25N), el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Sota el lema ‘Vives ens Volem, prou violència contra les dones!’, Santa Coloma es mobilitza i continua donant passes fermes per convertir-se en una ciutat lliure de violències masclistes. 

L’Ajuntament i diferents entitats membres del Consell Municipal de les Dones i altres associacions han organitzat un programa que inclou una trentena d’activitats per sensibilitzar contra la violència masclista durant el mes de novembre i fins al 20 de desembre. 

L’acte central serà demà, 18 de novembre, i consistirà en la presentació pública de 'Santa Coloma, Xarxa Violeta'. Un acte en què es vol reconèixer la implicació i la tasca de totes les entitats i establiments que formen part del projecte i es presentaran també les noves iniciatives i incorporacions a la Xarxa. 


25NStreetArtAcció

Una altra de les activitats destacades del programa és «25NStreetArtAcció», en la que hi participen 38 grups de 14 instituts de la ciutat de la mà de La CIBA. Es tracta d’una campanya de sensibilització i prevenció a través de l’art urbà, en la que els centres i el seu alumnat tenen un paper protagonista. Els i les joves aprenen tècniques de l’art urbà, grafits, wheatpasting o instal•lacions de carrer, per elaborar els seus propis missatges de prevenció de les violències masclistes.

Amb l’ajuda de l’equip d'agents d'igualtat de La CIBA i dels artistes Melata, l’alumnat realitza diferents tallers per entendre el significat de la data assenyalada i aprendre diferents eines de treball que els permetran enllaunar els missatges que volen transmetre. El 25N (12 h) es farà l’acte central a la plaça de la Vila, en el qual participaran els centres educatius protagonistes, i en el que s’exposaran tots els missatges enllaunats d’art, esperança i transformació per a una Santa Coloma lliure de violències masclistes.