Visita guiada «Descobreix Torribera»

Foto Recinte Torribera

El Recinte Torribera, també anomenat Can Setantí, té el seu origen en l'antiga propietat de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet, una masia medieval reconstruïda al segle XVIII. El que posteriorment havia de ser la Clínica Mental de la Mancomunitat de Catalunya va començar el 1916 amb la compra d’aquesta masia i dels seus terrenys per a usar-los, tal com s’esmenta en l’arxiu històric de la Diputació de Barcelona, com a “l’emplaçament d’una clínica d’observació i hospital per al tractament de malalties mentals”. El concurs públic convocat per aquest projecte el guanyaren els arquitectes noucentistes Rafael Masó i Josep M. Pericas.

Amb el pas del temps, l’ús inicial s’ha dimensionat i els serveis de salut mental els realitza, actualment, el Centre Dr. Emili Mira i López-Parc de Salut Mar Consorci Mar Parc de Salut. Per tal de rendibilitzar al màxim les instal·lacions en benefici dels interessos de la ciutadania, s’han anat ubicant serveis formatius i educatius com el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), la seu de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) o l’Escola de Restauració de Santa Coloma de Gramenet, gestionada per l’empresa municipal Grameimpuls. Així també, com a espai de sensibilització i educació ambiental, s’hi ha ubicat Ecometròpoli, gestionat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a més del Complex Esportiu Torribera,  l'hivernacle, els horts i la Vinya d'en Sabater, la qual és objecte d'una visita específica teatralitzada a l'hivern i la primavera.

La ruta al Recinte Torribera s’impulsa com una activitat que permeti a la població conèixer i gaudir d’aquest espai natural, obert al públic, així com conèixer els elements fonamentals de caràcter històric i arquitectònic de les construccions que s’hi troben. Per últim, també es pretén donar a conèixer els usos actuals de les edificacions com a recinte on es combinen els serveis tradicionals d’assistència a la salut mental amb els nous serveis docents, formatius i d’oci.

Dies de realització (2024):

  • 17 de febrer (places exhaurides)
  • 9 de març (places exhaurides)
  • 13 i 27 d'abril (places exhaurides)
  • 11 de maig (places exhaurides) 
  • 15 de juny (places exhaurides)
  • 29 de juny (places exhaurides)
  • 13 de juliol

Hora: 10.30 h. Durada aproximada de la visita: 2 hores.

Punt de trobada: porta principal del recinte (c. Prat de la Riba, 171).