Setmana de la Ciència 2022

Viu la ciència!

Imatge Setmana de la Ciència 2022

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.

En el marc de la Setmana de la Ciència, que tindrà lloc de l'11 al 20 de novembre, s’organitzen tot un munt d’activitats divulgatives i de foment de l’esperit científic. S’hi poden trobar jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics, etc.

A Santa Coloma de Gramenet, s’han aplegat al voltant d’aquesta setmana de la ciència diverses activitats d’institucions i entitats de divulgació científica, i entitats amb un enfocament educatiu, d’investigació i tecnològic. D’altra banda, s’han inclòs en la programació activitats que, tot i realitzar-se fora de les dates previstes per a la Setmana de la Ciència 2022, coincideixen en els objectius i la finalitat d’aquesta. 

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la població i fomentar les vocacions científiques entre les persones més joves.

Per a l’edició d’enguany s’ha proposat com a fil conductor la innovació i el coneixement local com a motor de creixement, posant en valor els actius en innovació i ciència. En paral·lel, l’SC fomentarà la participació activa de la ciutadania en les diferents etapes del procés de recerca científica.


Activitats al mes de novembre

Els connectors verds entre els espais naturals de la ciutat i el Parc de la Serralada de Marina

Visita guiada

6 de novembre 2022 - 9.30 h / Parc de la Bastida

Passeig pels ecosistemes del vessant sud del Parc per conèixer la geologia, la flora i la fauna. Activitat adreçada al públic en general i familiar (infants a partir de 12 anys).

Inscripció prèvia a activitatsmetropolitanes@bcn.cat o al telèfon 932562220.

L'activitat està inclosa en el 16è Cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans, organitzada conjuntament amb l’AMB, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.


Humans 2.0. Modificarem genèticament l’espècie humana?

Conferència

9 de novembre 2022 - 11.30 h / Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré

Moltes pel·lícules de ciència ficció presenten un món distòpic on es pot dissenyar genèticament els humans perquè compleixin unes funcions de forma òptima. Avui dia ja tenim a l’abast tècniques d’edició genètica que permeten modificacions genètiques a la carta en qualsevol organisme, també en humans, com ara mitjançant l’edició genètica pel sistema CRISPR. Com serà aquest futur proper? Sabem prou genètica com per escollir quines són les variants genètiques desitjables? Modificarem el DNA de l’espècie humana per a crear éssers humans optimitzats? 

La conferència anirà a càrrec de Gemma Marfany Nadal, catedràtica de genètica a la UB, directora d’un grup de recerca que investiga les bases genètiques de les malalties humanes hereditàries i membre del CIBERER, l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB) i l’Observatori de Bioètica i Dret.

Activitat adreçada a l’alumnat de 1r de batxillerat i professorat dels instituts de la ciutat i organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics de Santa Coloma de Gramenet.

Es requereix inscripció prèvia.


Descobreix Torribera

Visita guiada

12 de novembre 2022 - 10.30 h / Recinte Torribera

Visita al Recinte Torribera per tal de conèixer la història, l’arquitectura, l’espai natural i els usos actuals d’aquest indret emblemàtic de la ciutat. En particular, ens endinsarem en la història i entorn de les actuals seus de la UNED, el Campus de l’Alimentació de la UB, l’Església i l’Escola de Restauració de Santa Coloma de Gramenet. 

Activitat adreçada al públic en general. Es requereix inscripció prèvia a www.gramenet.cat/visitatorribera.


Donem una llar als ocells

Visita guiada i taller

13 de novembre de 2022 - 11.30 h / Parc del Molinet 

Moltes espècies d'ocells necessiten aprofitar forats en troncs d'arbres vells per construir-hi nius i cuidar-hi els pollets. El problema és que a la ciutat aquest tipus d'arbres cada vegada són més escassos. Inclosa en la jugateca ambiental, es realitzarà una visita guiada i un taller on construirem un nou habitatge per a aquests habitants del parc

Activitat adreçada al públic en general i familiar.

Es requereix inscripció prèvia a activitatsmetropolitanes@bcn.cat o al telèfon 932562220.

Activitat inclosa en el 16è Cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans. Organitzada conjuntament amb l’AMB, el museu de ciències naturals de Barcelona  i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.


La ciència en primera persona

Trobada amb científics/ques

16 de novembre de 2022

Amb la finalitat del foment de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat del nostre país i pretenent apropar els i les científiques als instituts, l'activitat es fonamenta en tres parts que s'han de realitzar prèviament:

  • Edició d’un vídeo on es llença també una proposta o un repte;
  • El vídeo serà visualitzat per l’alumnat en hores lectives juntament amb el seu professorat
  • L’alumnat ens faran arribar imatge del repte aconseguit així com les preguntes que volen formular als/a les científics/ques.

El dia 16 de novembre al matí, hi haurà la retransmissió en directe pel canal youtube de cadascun dels i les científics/ques.

L’activitat adreçada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO va a càrrec de científics/ques que es dediquen a la investigació i que explicaran la seva tasca, tant des del vessant científic com del vessant humà.

Es proposen 4 grans temes per a tractar amb els següents ponents:

  • Biologia Marina: Ariadna Martinez (ICM – CSIC).
  • Química: José Ramón Galán-Mascarós (ICIQ).
  • Matemàtiques: Marià Cano, físic i professor de matemàtiques d’ensenyament de secundària.
  • Energia: Lucile Bernadet, Radostin Stefanov, Kosova Kreka i Juan Carlos González, grup de recerca de Nanoiònica i Piles de combustible de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Formulari d’inscripció dels centres 

Els centres que ho desitgin podran participar en directe el mateix dia 16 de novembre, podran enviar els reptes i les preguntes als científics perquè les comentin en directe.