Assassinen l’alcalde Boada

Portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya

Foto de Sam Núñez

El 18 d’octubre va ser assassinat l’alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Celestí Boada i Salvador, els fets van succeir de matinada quan l’alcalde Boada va ser traslladat fins al Camp de la Bota, on un escamot d’afusellament franquista va procedir a la seva execució després d’haver presenciat en altres dues ocasions l’execució de companys seus. El seu delicte? Ser l’alcalde de la nostra ciutat i defensar els valors republicans davant l’alçament militar feixista. És detingut a casa seva el 8 de maig i condemnat a mort en un judici sumaríssim.

Celestí Boada és reconegut i valorat pel veïnat i respectat pel seu caràcter enèrgic i per la seva bondat que evita la  mort de persones religioses i conservadores, com el mateix mossèn de l'església major. L’alcalde, que viu amb la seva família al carrer major núm. 9, deixa vídua i cinc fills menors que hauran de malviure de la caritat i marxar de la ciutat. Aquests fets van succeir fa 82 anys, l’any 1939, des de llavors s’ha anat posant llum a la foscor, però l’alcalde Boada continua sense tenir una plaça en honor seu a Gramenet de Besòs i sense rebre el reconeixement que mereix.

Militant d’Esquerra Republicana, durant el seu mandat com a alcalde va realitzar, entre d’altres: la distribució d’aliments per als més necessitats; la inauguració de l’oficina de correus; l’adequació de Can Roig i Torres en hospital i la nova escola pública a Can Rius.

El 4 de novembre de 2021 se celebrarà la 1a edició dels Premis Alcalde Boada per tal de reconèixer la tasca per la defensa dels valors republicans tant a Santa Coloma de Gramenet com a Catalunya. Visca l’alcalde Boada i continuarem treballant per la seva memòria.