Ni silenci, ni oblit: recuperem la memòria històrica de Santa Coloma

Publicat a l'Ajuntament Informa del 20 d'octubre de 2023.

La recuperació de la memòria històrica és un dret de la ciutadania i un deure de les administracions públiques i els ajuntaments. Quan parlem de memòria històrica, a Santa Coloma posem el focus en la trajectòria d'aquelles persones que, de vegades de manera anònima o de vegades silenciades, van viure la Guerra Civil i la postguerra, i que van ser tractades injustament i sense el reconeixement que es mereixen. No és només donar a conèixer la seva capacitat de supervivència i de resistència a la barbàrie, també ens permet treure del silenci la memòria col·lectiva, el passat i la seva petjada important per un present i un futur millors. Alhora, recuperar la memòria històrica és una forma de tancar ferides que han estat obertes durant massa temps.

A Santa Coloma, el 15 d'octubre, el Dia Nacional a Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i de la Repressió Franquista, ens serveix d'efemèride i punt de partida del Programa municipal de Memòria Històrica, que sempre iniciem amb els actes anuals de homenatge a l'alcalde Celestí Boada, afusellat a les mans de les tropes franquistes. Durant tot un trimestre celebrem un ampli ventall d´activitats, ponències, exposicions, tallers, teatre, debats i visites guiades a espais que formen part de la identitat de Santa Coloma. Són enriquidores propostes organitzades per l'Ajuntament, les entitats i formacions polítiques, la participació de les quals és imprescindible per consolidar un programa contra el silenci i l'oblit.

Aquesta tardor, tornem al refugi de la memòria individual i col·lectiva dels colomencs i les colomenques que ens van precedir, en la seva lluita per la llibertat, per construir un present honest i coherent amb la nostra història i amb la de totes aquelles persones que van patir la Guerra Civil , la repressió franquista i el feixisme en totes les seves variants. Conèixer totes les històries de vida, escoltar els diferents relats que han estat ocults no canviarà el que va passar, però el seu record segur que contribuirà a fer-nos millors persones i no repetir els errors del passat.