Santa Coloma de Gramenet s'adhereix a l'«Aliança País Pobresa Infantil Zero»

Amb la incorporació a aquest projecte del govern estatal, la ciutat referma el seu compromís en la lluita contra la situació de vulnerabilitat de la infància i l'adolescència.

Santa Coloma de Gramenet, 11 de gener de 2023

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha formalitzat aquest dimecres la seva participació a l'Aliança País Pobresa Infantil Zero amb la signatura d'un acord entre l'alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon, i l'Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, Ernesto Gasco. L'acte ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Barcelona.

Santa Coloma de Gramenet esdevé així membre de l'Aliança País Pobresa Infantil Zero, una iniciativa del govern central que pretén trencar el cercle de la pobresa infantil mitjançant el foment de la participació publicoprivada (administracions i empreses) i del tercer sector.
A través d'aquesta aliança es promouen estratègies i més inversions que s'orienten a lluitar contra les desigualtats que afecten els nens, nenes i adolescents en situació de pobresa a les diferents àrees dels serveis socials, l'educació, la cultura, la innovació tecnològica i la ciència garantint el compliment de la Convenció dels Drets del Nen/a de les Nacions Unides.

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha valorat així l'adhesió, "per a Santa Coloma sumar-nos a aquesta aliança de país contra la pobresa infantil és un repte que ens ajudarà a consolidar encara més les polítiques municipals que estem desenvolupant a la ciutat per posar fi a les desigualtats que poden afectar a la infància". I ha afegit, "la protecció de la infància és un dels eixos fonamentals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i sumar aliances i actors per revertir la situació de pobresa d'algunes nenes i nens i adolescents i donar-los les oportunitats que es mereixen ens ajuda encara més a millorar la ciutat i les accions que s'hi duen a terme".

Per la seva banda, l'Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, Ernesto Gasco, ha afirmat que "la lluita contra la pobresa infantil és un dels objectius fonamentals d'una societat que vol garantir la igualtat d'oportunitats. Tots plegats ho podrem aconseguir, exigir a una administració que ho faci per si sola no és possible, però si ens unim totes generem unes sinergies que canviaran la realitat i farem que aquest sigui un país on neixis a la família que neixis podràs ser el que vulguis ser".

Compromís de ciutat

Amb la incorporació de Santa Coloma a aquest acord, l'Ajuntament es compromet a donar suport a l'erradicació del treball infantil, reconèixer els principis essencials que sustenten els drets del nen/a, posant a disposició d'aquesta aliança, els recursos i programes en la cerca de nous aliats, donar suport a inversions socials estratègiques a més d'impulsar les iniciatives que s'hi generen i donar suport a accions de sensibilització, divulgació i comunicació.

Aquesta adhesió implica dues fites a través de les quals es proposen diferents reptes. La primera fita és garantir una educació inclusiva de qualitat. Ha de ser gratuïta i equitativa, assegurant a l'alumnat les mateixes possibilitats d'accés, abordant la bretxa digital (facilitar internet, equipament i aprenentatge en l'ús de les TIC's) i assegurant la participació en activitats extraescolars i programes d'oci educatiu en períodes no lectius.
El segon objectiu és generar entorns saludables, positius i segurs. Això inclou la nutrició equilibrada, el benestar psicològic i l'habitatge a més de garantir l'accés als serveis bàsics amb què dur una vida digna, i assegurar que el desenvolupament infantil es faci amb vincles afectius sans, protectors i estables, lliure de violència.

Visibilitat i conscienciació social

Santa Coloma amb la seva participació en aquest programa treballarà per donar visibilitat a la situació de la infància més vulnerable que suposi una presa de consciència que és fonamental per combatre adequadament la pobresa infantil, les seves causes i les seves conseqüències. Promourà el coneixement sobre la magnitud d'aquest problema per evitar la despreocupació social, tenir un diagnòstic clar i actuar de manera eficaç, i finalment unirà esforços en aquelles pràctiques amb èxit augmentant l'eficiència de la inversió en pobresa infantil.

La pobresa infantil té múltiples dimensions: educativa, sanitària i nutricional, cures, habitatge o bretxa digital. Per poder abordar-les cal la implicació de les administracions, les empreses, la societat civil i el tercer sector que han de treballar conjuntament tenint en compte les necessitats de la infància i l'adolescència en situació de vulnerabilitat.