L’espai de l’antiga fàbrica Ciba de Santa Coloma serà un centre referent i innovador de recursos per a dones

Es crearà un equipament únic a Espanya, un hub o nucli de coneixement especialitzat en la igualtat de gènere i els feminismes contemporanis. L’Ajuntament hi invertirà 3 milions d’euros amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

Acte de presentació del projecte ‘La Ciba'

Fotografia aèria on es veu amb amplitud l’espai de l’edifici de La Ciba, situat a la cantonada dels passejos de Llorenç Serra i de la Salzereda, al costat del pont vell d’aquesta ciutat o Pont de Santa Coloma.

Santa Coloma de Gramenet, 24 de gener de 2018- Aquest matí l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat el projecte ‘La Ciba. Centre de recursos per a dones. Espai d’innovació i economia feminista’, un nou equipament públic que estarà ubicat a l’actual espai en desús de la que fou en aquesta ciutat l’emblemàtica fàbrica de productes químics i farmacèutics Ciba-Geigy. Aquest antic espai, de propietat municipal des de 1983, serà rehabilitat conservant l’aspecte industrial i històric actual per fora, perquè continuï sent la tradicional façana de benvinguda a la ciutat des del Pont de Santa Coloma.  L’alcaldessa ha estat acompanyada en la presentació pel primer tinent d’alcaldessa, Esteve Serrano, i per l’arquitecta i directora d’Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament, Zaida Muxí.

La transformació de La Ciba és un dels grans projectes –per dimensions i inversió- inclosos al Pla d’Acció Municipal (PAM) d’aquest mandat. Neix amb l’objectiu de millorar les oportunitats de les dones, lluitar contra l’atur femení a la ciutat (* taxa d’atur femení fou al 2017 del 16,18%, 4.543 dones, mentre que els homes del 13,09%, 3.972 persones) i per endegar projectes i iniciatives que ajudin a fomentar la igualtat de gènere a través de la innovació, l’economia social, solidària i feminista.

El nou equipament de La Ciba té dos objectius: el primer, l’apoderament de les dones en tots els àmbits de la vida, serà un centre integral en aquest tema, i el segon, imprescindible per a poder portar endavant el primer, és la millora de les condicions de les dones d’ocupabilitat.

La nova Ciba serà també amb un espai dedicat al creixement de propostes en el camp de l’economia social i solidària, per contribuir a acompanyar especialment dones en el seu apoderament cap a l’ocupació, i a la incorporació de la perspectiva de gènere a un nou model econòmic més just, més solidari i respectuós amb el medi ambient.

En la presentació, l’alcaldessa ha destacat que amb aquest projecte de creació d’un centre de referència per a les dones es vol – ha dit Núria Parlon- ‘contribuir a retornar a les dones que ens han precedit, l’enorme esforç que, de manera silenciosa però tenaç i al llarg de moltes generacions, han fet per construir els barris de la nostra ciutat, liderant la majoria de les lluites per aconseguir millores col·lectives.  Les joves generacions de dones tindran un espai ple de recursos per posar al seu abast oportunitats que els permetin construir-se el seu futur de manera igualitària. Serà alhora el nostre homenatge a les nostres antecessores i el nostre llegat a les que vindran a continuar les nostres lluites’.  

L’inici de les obres (1a. fase) està previst per al proper mes de maig (neteja i enderrocs necessaris) i l’obertura a la ciutadania d’una part del Centre La Ciba està prevista per al primer trimestre del 2019. Primer començarà a donar servei, en una part de l’edifici, el Centre d’Informació i Recursos per a les Dones -l’actual CIRD situat a la plaça de Montserrat Roig es traslladarà aquí- i obrirà a la ciutat un Centre de documentació i memòria de les dones. El CIRD nou oferirà molt més espai per a l’abordatge de les violències masclistes que el que té l’equipament actual, entre altres serveis d’atenció i assessorament a les dones; a més tindrà, entre altres, sales de formació, reunions, vestíbul i espai d’activitats polivalent.

Un cop finalitzin les fases posteriors d’obres –octubre 2019- obriran la resta d’espais i serveis previstos a aquest multiequipament. L’objectiu serà treballar per posar en valor el talent femení i convertir-se en un centre local de referència metropolitana i de país.

 

El projecte en dades

L’equipament oferirà 6.000 m2 de noves instal·lacions i serveis a la ciutadania. Per una banda es rehabilitarà l’espai de l’edifici en desús de l’antiga fàbrica (5.200m2) i també es crearà una terrassa practicable de 927,90m2. El projecte inclou les parts de l’edifici de l’antiga CIBA que, durant una trentena d’anys posteriors a l’activitat de l’empresa, van ser destinades a jutjats de la ciutat i a institut (l’IES Salzereda).

L’Ajuntament invertirà 2.950.000 euros en aquest projecte. Uns 2,2 milions seran per a la rehabilitació dels edificis mencionats i 750.000 euros, procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), per a la posada en marxa de l’equipament (mobles, equips d’informàtica, programari, etc., entre altres).

Es recuperarà un edifici emblemàtic industrial d’aquesta ciutat seguint criteris de sostenibilitat ambiental, amb una rehabilitació poc invasiva i respectuosa amb l’existent.

 

Els espais que oferirà La CIBA

El nou equipament tindrà usos comuns, per al gaudi de la ciutadania posant sempre èmfasi en la perspectiva d’igualtat de gènere, i recursos específics adreçats a les dones. Destaquen, entre altres:

·        Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (es trasllada a La Ciba l’actual CIRD, ara ubicat a la pça. Montserrat Roig)

·        Centre de Documentació i Memòria de les Dones

·        Espai de formació en el camp del feminisme, tant des del punt de vista associatiu com universitari (pel albergar màsters i postgraus especialitzats des de la perspectiva feminista)

·        El Gender Lab: laboratori per acollir i impulsar noves iniciatives en polítiques públiques de gènere i particularment en la prevenció i abordatge de les violències masclistes

·        Espais de creació i acompanyament en ‘Projectes d’economia social, solidària i feminista’ (per a la producció cultural, energies netes, reciclatge i reducció de residus, alimentació, innovació social, roba, etc.)

·        Espais per a la innovació: sales de ‘Coworking’, tallers de creació, laboratori per a la capacitació i fabricació digital o Fab-Lab, etc.

·        Espais comuns per a ús compartit: restaurant, sala d’actes, espai expositiu, sales de reunions, jardí, espai infantil, horts a la teulada, etc.

És propòsit de l’Ajuntament que La Ciba formi part de la xarxa europea de centres que treballa a diferents ciutats de manera coordinada per a la millora de la qualitat de vida de les dones. El projecte de La Ciba està inspirat en altres centres que ja funcionen, especialment de països com Grècia, Estats Units i Canadà.

 

Per a més informació i/o contactes:

Servei de Comunicació

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)

93 462 40 13 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat

premsa.comunicacio@gramenet.cat