Santa Coloma de Gramenet, 10 d'abril de 2024.
Aquest divendres, 12 d'abril, a les 18 h, es lliuraran els diplomes a les participants de la quarta edició de dones formades en el bootcamp de Desenvolupament Web Full Stack del programa FemCoders a Barcelona, realitzat a La CIBA de Santa Coloma de Gramenet. Es tracta d'una iniciativa de Factoria F5 i Google.org, amb el suport i col·laboració d'Endesa, la Fundació Formació i Treball i l'Ajuntament de Santa Coloma, per a capacitar en llenguatges de programació i desenvolupament web a dones amb perfils en situació de vulnerabilitat social i/o econòmica.
Amb aquesta última edició a Barcelona, el programa FemCoders ha format en total a 106 dones en La CIBA des del 2022, el 70% de les quals han trobat feina (38 en el sector tech i 10 en altres sectors) o han continuat amb la seva formació (27). La majoria d'elles tenen entre 25 i 49 anys (87,74%) i partien d'una formació professional (36,56%), estudis universitaris (32,26%) o Batxillerat (19,35%). En nombrosos casos, es tracta d'estudis realitzats a l'estranger amb difícil convalidació a Espanya.
Actualment, estan obertes les inscripcions per a la cinquena edició d'aquest bootcamp de Desenvolupament Web Full Stack del projecte FemCoders a Barcelona, exclusivament per a dones. De format semi-presencial, el bootcamp arrencarà el pròxim 26 d'abril i comptarà amb la participació de 24 dones. Les sessions presencials tindran lloc en els equipaments de La CIBA.
Beques de Endesa
Per part seva, Endesa ha contribuït en el finançament de les necessitats del programa FemCoders, recolzant en l'acompanyament social, la formació i la inserció laboral de les dones que han participat. Concretament, l'aportació ha anat destinada a cobrir les despeses per a fer front a les necessitats bàsiques, la qual cosa ha permès que moltes alumnes poguessin dur a terme els cursos, considerats molt intensius i que impliquen molta dedicació.
La contribució d'Endesa també ha cobert part de les despeses de l'equip docent del programa i de la figura d'una prospectora laboral, fonamentals per a aconseguir l'èxit del projecte.
Inicis del projecte
Al 2020, Endesa va signar un conveni amb la Fundació Formació i Treball, Factoria F5 i l'Ajuntament de Barcelona amb fons destinats a fer front a les conseqüències socials de la pandèmia. Aquesta col·laboració públic-privada va contribuir a la formació de 50 dones procedents dels Serveis Socials de Barcelona a través de dos bootcamps de 850 hores amb 25 persones cadascun, així com el seu acompanyament cap a la inserció en el sector tecnològic, i que incloïen un suport econòmic mensual per a cobrir les necessitats essencials de les participants del programa. Es va aconseguir que més del 75% de les dones participants trobessin feina.
Lluita contra la bretxa de gènere en les TIC
Amb aquesta mena d'iniciatives, es vol lluitar per a trencar la bretxa de gènere a través de la formació tecnològica de dones i construir així un sector tecnològic més igualitari.
Malgrat haver crescut el percentatge de dones en el sector tecnològic a Catalunya en els últims anys, la seva representació encara se situa només al voltant del 28%, segons l'últim informe Barcelona Digital Talent Overview 2023.
D'altra banda, els indicadors de pobresa i atur a Catalunya reflecteixen que aquests són més alts entre les dones, mostrant així una tendència a la feminització de la pobresa. Totes aquestes dades mostren, encara amb més notorietat, la necessitat de reduir la bretxa de gènere.
El tecnològic, un sector d'oportunitats
En relació amb el sector tecnològic, aquest continua creixent, i és el mercat on
la relació entre l'oferta i la demanda de llocs de feina està més ajustada. De fet, segons les últimes dades de l'informe Digital Talent Overview 2023, el percentatge total de contractacions d'especialistes TIC a la UE respecte al total de contractacions s'ha incrementat més d'un 30% respecte a l'any 2019, passant a representar del 3,9% de l'ocupació total al 4,6%.
En relació a les àrees IT que més professionals demanden, el camp del desenvolupament web FullStack continua demandant un alt nombre de professionals, però actualment és el camp de la ciberseguretat el sector que més dificultats té per a trobar professionals.
En els últims anys, altres sectors com el Cloud o la Intel·ligència Artificial han crescut amb molta força a Catalunya a nivell de llocs de treball.
Sobre l’Ajuntament de Santa Coloma i La CIBA
L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha estat pioner en el desenvolupament de polítiques d'igualtat de gènere, treballant especialment en la prevenció, l'atenció i la lluita contra la violència masclista, i en l'apoderament de les dones, des de la transversalitat. En 2019, va posar en marxa La CIBA, un equipament públic de referència per a les dones de l'àrea metropolitana de Barcelona i un projecte pioner en l'àmbit estatal. La CIBA és un centre integral de recursos per a dones, per a posar al seu abast eines per a la millora de l’autonomia personal en tots els àmbits de la vida. És també un espai d'innovació i economia feminista, amb espais de formació, de preparació per a l'ocupació, de naixement i acompanyament de projectes culturals i de creació d'una nova economia social, solidària i feminista.
Sobre Factoría F5
Factoría F5 és una associació espanyola sense ànim de lucre que ofereix formació tecnològica gratuïta i de qualitat a persones en situació de vulnerabilitat, donant resposta a les necessitats del sector tecnològic. Partner exclusiu de Simplon.co a Espanya, va inaugurar la seva primera escola el 2018 a Barcelona, estenent el seu impacte a Madrid, Astúries i València. Amb una elevada taxa d'èxit (inserció laboral, formació addicional o emprenedoria) de les seves formacions, Factoria F5 compta amb una majoria de dones, contribuint així a la reducció de la bretxa digital de gènere.
Sobre Endesa
Endesa és una companyia elèctrica líder a Espanya i la segona de Portugal. A més, és el segon operador gasista del mercat espanyol. Desenvolupa un negoci integrat de generació, distribució i comercialització elèctrica. Ofereix també, a través d'Endesa X, serveis de valor afegit orientats a l'electrificació dels usos energètics en llars, empreses, indústries i Administracions Públiques, inclosa la mobilitat elèctrica, on és un dels principals operadors de punts de recàrrega d'Espanya. Endesa està fermament compromesa amb els ODS de las Naciones Unidas i, en conseqüència, promou decididament el desenvolupament d'energies renovables a través d’Enel Green Power España, la digitalització de les xarxes a través de e-distribución i la responsabilitat social corporativa. En aquest últim àmbit actuem també des de la Fundación Endesa. El nostre equip humà suma al voltant de 9.260 treballadors. Endesa forma part d'Enel, el grup elèctric més gran d'Europa.
Sobre Fundació Formació i Treball
La Fundació Formació i Treball (www.formacioitreball.org), promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, és una de les empreses d'inserció referents per a la creació de llocs de feina dirigits a persones en risc d'exclusió social. Des de la seva creació hem atès a més de 40.000 persones amb un model d’economia circular que impulsa l’ocupació, la sostenibilitat econòmica i el respecte pel medi ambient. La Fundació treballa des d’un compromís basat en la justícia social, posant les persones i les seves necessitats en el centre de l’activitat, amb l’objectiu d’empoderar-les per entrar al mercat laboral. Els nostres valors marquen les nostres actuacions: mantenir l’esperit de Càritas al servei de les persones, l’empatia social, la dignitat, la transparència, la sostenibilitat, proactivitat i el treball en xarxa.