Imatge decorativa

El Fingidor

Pep Tosar

Pessoa, autor amb una connexió especial amb Àfrica, i els seus heterònims són el tema d'un muntatge multidisciplinari que recrea l'univers de l'escriptor portuguès fent servir text, però també els llenguatges del circ, la música i l'audiovisual.

Si pregunteu a algú pels grans poetes del segle XX, és molt possible que entre la llista de noms que us esmenti (García Lorca, Pasolini...) hi hagi el de Fernando Pessoa que, amb permís de Luís de Camões, és possiblement el nom més conegut de les lletres portugueses arreu del món. Encara avui, en ple segle XXI, els versos de Pessoa s'adrecen directament al cor i a l'ànima de qui els llegeix. Un dels qui s'han sentit interpel·lats per la poesia de l'artista és Pep Tosar, un director, actor i autor que ja ha creat altres espectacles pluridisciplinaris basats en la vida i obra de coneguts poetes: Federico García, sobre García Lorca, Poseu-me les ulleres, sobre Vicent Andrés Estellés o La casa en obres, sobre Blai Bonet. Ara, repeteix l'experiència basant-se en Pessoa, però també en els tres heterònims principals que va fer servir (Alberto Caeiro, Alvaro de Campos i Ricardo Rei) i, com a contrapunt, també en la figura d’Ofèlia de Queirós, que va ser el gran amor del poeta. La biografia de Pessoa, que va viure parte de la infantesa i la joventut a Durban (Sud-àfrica) i, també, dues obres breus d'Antonio Tabucchi en les quals al·ludeix a la vida del poeta des del somni i l'al·lucinació (Els tres últims dies de Fernando Pessoa i El somni de Fernando Pessoa, poeta i fingidor) donen forma a aquest espectacle, que recorre a una combinació de llenguatges artístics. I és que a El fingidor veurem Pep Tosar donar veu al poeta dient els seus versos o repassant creacions en prosa, llegint cartes o introduint entrevistes, però també els integrants de la companyia de circ Hotel Iocandi (els artistes de circ Tomeu Amer i Griselda Juncà, amb la cantant i violoncel·lista Joana Gomila), que faran servir funambulisme i equilibris per al·ludir als heterònims de Pessoa mentre sona la música en directe de la mateixa Gomila, però també de la compositora i pianista Elisabet Raspall. Com en espectacles anteriors de Pep Tosar, el vídeo té un paper destacat en un muntatge que té la participació del realitzador mallorquí Agustí Torres i que inclou entrevistes a especialistes en Pessoa, traductors del poeta i experts diversos, a més d'imatges d'aquesta Lisboa que es respira en les obres de l'autor.

Porta a escena l'espectacle Oblideu-vos de nosaltres, companyia liderada per Pep Tosar que vol reflexionar des del punt de vista estètic i teatral amb els seus espectacles sobre la condició humana i la seva diversitat, i convidar els espectadors i espectadores a ser conscients de la complexitat de l’existència.

Una producció del Grec 2021 Festival de Barcelona, Teatre Principal de Palma de Mallorca i Oblideu-vos de nosaltres.

Amb el support de la Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i el Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears (ILLENC).

Amb la col·laboració del Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.


Direcció i interpretació: Pep Tosar

Dramatúrgia: Pep Tosar, Evelyn Arévalo

Piano: Elisabet Raspall

Veu, guitarra i contrabaix: Joana Gomila

Trapezi: Griselda Juncà

Escales i funambulisme: Tomeu Amer

Escenografia: Roger Orra

Il·luminació: Sergio Roca

Vídeo càmera: Agustí Torres

Edició i muntatge de vídeo: Pep Tosar, Manual

Entrevistats: Maria José de Lancastre, Richard Zenith, Jerónimo Pizarro, Perfecto Cuadrado, Manuela Nogueira i Nicola Dols.

Premsa: Néstor Lozano

Comunicació: Gabriela Marsal (Suika)

Fotografía: Martí Fradera

Realització de vídeo promocional:

Ajudantia de direcció: Evelyn Arévalo

Producció executiva: Gabriela Marsal (Suika)