Jornada de Solidaritat i Cooperació

Donar llum a la situació que pateixen milers de persones refugiades que han hagut de fugir dels seus països a causa de la guerra, la violència o la carència de recursos naturals i de subsistència. Aquest és el leitmotiv de les Jornades per la Pau i la Cooperació que amb el lema «Obrint Fronteres» ens convida, durant tot un mes, a reflexionar i construir una mirada crítica sobre drets humans, cultura de pau i justícia social. El gruix de la programació, però, es concentrarà del 4 al 8 d'octubre, a una carpa instal·lada a la plaça de la Vila, on més d'una trentena d'entitats i associacions de la ciutat vinculades a la solidaritat i la cooperació ens donaran a conèixer els seus projectes, desenvolupats dins i fora de Santa Coloma de Gramenet.

Exposicions, presentacions d'experiències de cooperació, xerrades de defensors dels drets humans, taules rodones, tallers infantils i familiars, activitats solidàries, concerts, teatre, estrenes de documentals, la Fira d'Entitats... Més de 40 activitats, adreçades a tota la ciutadania i, també, als centres educatius de la ciutat.

Cartell d'Obrint Fronteres
Cliqueu a l'imatge per accedir al programa d'activitats en format PDF

Foto de Núria Parlon

Santa Coloma i la cultura de pau: Jornades per construir pensament i acció per un món més just

Tornen un any més, les Jornades per la Pau i la Cooperació de Santa Coloma. Tot un mes dedicat a la reflexió i el debat, al voltant de la temàtica dels drets humans, la cultura de pau i la justícia social arreu del món, a partir d'un ampli i interessant programa d'activitats que se celebraran a la nostra ciutat.

Aquestes jornades tenen l’objectiu primordial de convidar-nos col·lectivament a construir una mirada crítica, a partir d'aspectes d'actualitat global que afecten el món local. En aquesta edició volem donar llum a la situació de milers de persones que fugen dels seus països per diferents motius: perquè estan patint violències, perquè no poden accedir a recursos naturals i bàsics de subsistència, entre altres necessitats que no poden esperar. I és que, el repte d'obrir fronteres mentals, més enllà de les físiques, encara continua a les societats actuals. Cal un abordatge des de la reflexió sense dilacions!

Novament la carpa de la plaça de la Vila serà l'espai central de les Jornades per la Pau i la Cooperació. Allà les entitats de la ciutat vinculades a la solidaritat, la cooperació internacional, la cultura de pau i els drets humans donaran a conèixer els seus projectes. La feina d'aquest teixit associatiu i la implicació de les entitats de joves de la nostra ciutat és un dels punts forts d’aquest programa. 

Un exemple d'aquesta implicació del jovent ve en forma d'aniversari: més de 10 anys de la primera vegada que, en el marc del programa municipal “Joves i Cooperació”, es va organitzar un viatge amb els instituts de la ciutat al Memorial del camp de concentració de Buchenwald (Alemanya). Aquesta activitat continua avui en dia, en marxa, deu anys després, també organitzada per l'Ajuntament i els instituts de la ciutat, amb la col·laboració d'Amical de Mauthausen i de les víctimes del nazisme a Espanya. Es tracta de tenir present la memòria històrica per no repetir els esdeveniments més deplorables i vergonyosos del passat. 

De nou, coincidint amb les Jornades, celebrem també la VIII edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, amb la presència a la ciutat de defensors i defensores dels drets humans d'arreu del món. Tindrem un total de nou activistes pels drets humans, drets mediambientals, periodistes, advocats i artistes de diferents indrets del planeta, que ens ajudaran a poder conèixer les seves experiències professionals i vitals. 

Us animo a participar en aquest programa d'activitats que, com anem reafirmant en cada edició, demostra un cop més que Santa Coloma de Gramenet és una ciutat compromesa amb la solidaritat, la cooperació i la justícia social.

Núria Parlon

Alcaldessa de Santa Coloma Gramenet