Festival de Cinema de Drets Humans

III Festival de Cinema de DRETS HUMANS de Santa Coloma de Gramenet

1, 2 i 3 de desembre de 2011

Biblioteca Singuerlín i Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar

Dijous 1 de desembre:

BIBLIOTECA SINGUERLÍN

20:00 Inauguració

21:00 Àngels sense cel (10 m.). Memòria

21: 30 Un dia a Smara (25 m.). Igualtat

Divendres 2 desembre

BIBLIOTECA SINGUERLÍN

19:00 As silenciadas (55 m.) Memòria

20:00 El Wayku (35 m.). Igualtat

21:00 El mapa de Carlos (60 m.)

22:15 Capícua (4 m.). Igualtat

C.R. J. MAS FONOLLAR

18:00 Rediscovering Pape (30 m.) Memòria

18: 45 Cartografia de la solitud (60 m.) Igualtat

20:00 Talibe, the last favored children of Senegal (56 m.) Drets Humans

Dissabte 3 de desembre

BIBLIOTECA SINGUERLÍN

16:30 Els oblidats dels oblidats (87 m.) Drets Humans

18:15 Pianola (20 m.) Igualtat

18: 45 Gamba trista (6 m.) Igualtat

19:00 Cases de fum (8 m.) Memòria

19:15 The Well (56 m.) Drets Humans

21:30 Entrega de premis i cloenda del Festival

22:00 Projecció pel·lícules guanyadores

C.R.J . MAS FONOLLAR

Tarda jove al Mas Fonollar

16:30 Karla's arribval (90 m.) Drets Humans

18:00 #ACAMPADASOL (55 m.) Drets Humans

Foros de debat sobre el moviment 15 M

20:00 Operació Diable (70 m.) Drets Humans

Passis als instituts, divendres dia 2 de desembre:

Institut Numància, 'Los olvidados de los olvidados', 9: 15 h. / 11 h.

Institut La Bastida, 'Los olvidados de los olvidados', 11:45 h./ 13: 45 h.

Institut Ramon Berenguer IV, 'Un dia en Smara', 11:40 h./ 12: 45 h.

Institut Puig Castellar, 'Un dia en Smara', 13-14 h.

 

 

 

PREMIS:

Millor Pel·licula de Drets Humans

Participants: El mapa de Carlos, Los olvidados de los olvidados, The well: voici de l'acqua dall'Etiopia, Karla's arrival, Operacion Diablo, Talibe, the last favored children of Senegal, Acampadasol

Millor Pel·lícula d'Igualtat i Interculturalitat

Participants: Pianola, Un dia en Smara, Gamba trista, El Wayku, Capícua, Cartografia de la soledat

Millor Pel·lícula de Memòria i Justícia Universal

Participants: Rediscovering Pape, Ángeles sin cielo, As silenciadas, Casas de humo

Premi del Públic

Jurat:

Fabio Gobbio, muntador

Petra Jiménez González, Regidora de Cultura, Cooperació i Solidaritat

Pau Guix, Director i guionista

Andrés Herrera, Actor

Miquel Ibañez Monroy, Guionista de cinema, televisió i teatre

www.dhfestival.org



II Festival internacional de Cinema de Drets Humans a Santa Coloma de Gramenet del 9 a l'11 de desembre 2010

La ciutat de Santa Coloma de Gramenet acull del 9 a l'11 de desembre de 2010 la segona edició del Festival Internacional de Cinema de Drets Humans. És una de les primers activitats que se celebren a la ciutat en el marc del programa d'activitats 'El Nadal al Cor'. El certamen suposa una bona ocasió de conèixer diferents mirades de denúncia i de lluites, a partir d'experiències individuals i/o col·lectives, per aconseguir una societat més justa.

Enguany el Festival ofereix la projecció de pel·lícules i documentals en dos escenaris de la ciutat: la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré i el Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar. Després de les projeccions, i amb l'objectiu de generar lun espai que promogui la reflexió sobre els drets humans, hi haurà debats i taules rodones que permetran la trobada del públic amb els cineastes, productors i acadèmics. Les pel·lícules seleccionades són produccions de Xile, França, Argentina i Espanya.

Com a la primera edició, enguay hi ha tres categories dels guardons: Drets Humans, Memòria i Justícia Universal i Igualtat i Interculturalitat.

El Jurat està format per professionals del món del Cinema i la Televisió. Destaquen Ruy Balaña, cineasta argentí, director del programa de televisió Redes, autor del documental 'Tinta Roja', entre d'altres treballs, Ginés Fernàndez, operador de cinema de llarga trajectòria. President d'Honor del Cineclub Imatges de Santa Coloma, Trinidad Gutiérrez, responsable d'Informatius de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, Yolanda Viñals, periodista i productora, Justin Webster, períodista i director de diferents pel·lícules per a la BBC guardonades en diferents festivals amb gran repercussió com 'The Madrid Connecton', també destaquen 'Cash Convoy', 'FC Barcelona', 'Confidencial' i la darrera producció que ha realitzat: 'Last White Standing'.

Totes les activitats del Festival són d'entrada lliure i gratuïta.

Més informació del programa i horaris: www.dhfestival.org

 


II Festival Internacional de Cinema de Drets Humans a Santa Coloma de Gramenet 2010

Està oberta la convocatòria per a l'enviament de còpies de preselecció per al Festival de Cinema de Drets Humans de Santa Coloma de Gramenet i fitxa d'inscripció fins el dia 30 de setembre de 2010.

Aquest Festival es celebrarà per segona ocasió a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet en col·laboració amb l'Ajuntament de la ciutat del dia 9 al 12 de desembre en els següents espais: Sala de cinema de la Biblioteca Singuerlín, centre teatral de Santa Coloma i centre juvenil Mas Fonollar.

L'organització del Festival convida a les organitzacions socials i no governamentals i altres entitats compromeses en la promoció del Desenvolupament Humà a participar amb la creació de premis especials que contribueixin a estimular el treball dels realitzadors interessats en aquesta temàtica.

Més informació: www.dhfestival.org



Del 9 al 12 de desembre de 2009 es va celebrar el primer Festival Internacional de Cinema de Drets Humans a Santa Coloma de Gramenet. Un esdeveniment sense precedents a la nostra ciutat, que es proposa presentar en aquesta edició una acurada i interessant selecció de films de cinema i drets humans. El Festival de Cinema de Drets Humans vol oferir un fòrum de reflexió i diàleg a la ciutadania colomenca i convertir-se en un referent cultural metropolità amb segell de Santa Coloma.

L'edició d'aquest Festival, des de Santa Coloma de Gramenet, esdevé una eina de treball per a la reflexió sobre les qüestions relacionades amb els drets humans, en el més ampli sentit de la paraula. El cinema, com a canal de transmissió del missatge i de compromís amb els drets humans, és un llenguatge amb un potencial extraordinari per afavorir el debat.

Aquest Festival és una iniciativa organitzada per l'Ajuntament, Casa Amèrica Catalunya, Acción y Participación, Fundació Internacional Olof Palme i l'Instituto Multimèdia DerHumALC i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Xarxa Sant Cugat, la Xarxa de Televisions Locals i Lamalla.cat.

Més informació: http://www.dhfestival.org

<media 6599 - download>Programa en pdf</media>

 

Selecció del Festival i Premis

Hi ha diverses seccions:

El Premi Drets Humans, al qual opten les cintes 'Tapalogo', 'Cent metres més enllà', 'Pares de plaça', 'Fixer: The taking of Ajmal Naqshabandi', 'La pérdida' i 'Crude'.

El Premi Memòria i Justícia Universal on competeixen 'Volver a nacer', 'Matar a todos', 'Bajo el mismo sol', 'La batalla de la memòria' i 'La canalla(da) de Sant Felip'.

El Premi Igualtat i Interculturalitat al què hi són candidates les pel·lícules 'Miradas desveladas', 'Miente', 'Desplazados', 'El empleo' i 'Soy Meera Malik.

Música i lluita contra la discriminació, que recull el testimoni filmat d'experiències insòlites: 'LT22 Ràdio La Colifata', 'L'Orchestra di Piazza Vittorio', 'Kalo d'aquí' i 'Sita Sings The Blues'.

Panorama, secció en la qual queden enquadrats títols com 'Tinta roja', 'Carlos T', 'Milton, el nieto de la abuela', 'Argentina punt i seguit' i 'Bagatela'.

 

L'advocat Carlos Slepoy, premi Joan Alsina per la defensa dels drets humans

L'advocat i activista argentí Carlos Slepoy va rebre el dia 9 de desembre el premi Joan Alsina 2009 en el marc del Primer Festival Internacional de Cinema de Drets Humans de Santa Coloma de Gramenet.

L'acte de lliurament es va fer al museu Torre Balldovina i va comptar amb la presència de la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i de l'alcaldessa, Núria Parlon. L'advocat Raúl Castro, membre de la Comisión de Solidaridad con los Familiares de Presos Políticos, Desaparecidos y Muertos de Argentina, va recollir el premi en nom de Carlos Slopoy, ja que aquest no va poder assistir per problemes de salut.

Aquest premi, que arriba enguany a la seva novena edició, està atorgat per l'Associació de Suport a les Organitzacions Populars Xilenes (ASOPXI) amb el suport de Casa Amèrica-Catalunya.

 

PREMIS DEL FESTIVAL DE CINEMA DE DRETS HUMANS A SANTA COLOMA

El empleo (premi Igualtat i Interculturalitat), Padres de la Plaza (premi del Públic), Volver a nacer (premi Memòria i Justícia Universal) i The Fixer, the taking of Ajmal Naqshbandi (millor pel·lícula) van ser les obres guardonades del Primer Festival de Cinema de Drets Humans celebrat a Santa Coloma de Gramenet del 9 al 12 de desembre de 2009.


La Mostra de Cinema Solidari 2009 és una proposta del Departament de Cooperació de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en col·laboració amb diverses entitats.Parteix de la certesa que agrada a tothom veure una filmació de qualita, alhora que vol afavorir el coneixement, la reflexió i el debat de fets reals a través de cinefòrums.

Enguany, el cicle de projeccions escollit rep el títol de 'Drets humans, valors i societat' i fa conèixer situacions passades i presents de promoció o de violació dels drets humans. Les cintes escollides són actuals i sovint protagonitzades per joves o infants, amb l'objectiu d'aproximar el seu contingut al públic d'aquestes edats. A les projeccions es compta amb persones especialment convidades que conduiran els col·loquis posteriors.


Mostra de Cinema Solidari 2009, Cicle de projeccions 'Drets Humans, valors i societat', Del 17 al 21 de març

Aquesta Mostra dóna rellevància especial a les produccions locals o aquelles que tenen com a protagonistes la ciutat o la ciutadania de Santa Coloma. Vol estimular la incorporació del llenguatge cinematogràfic com un bon mitjà per sensibilitzar la població colomenca en els projectes locals de cultura de pau i cooperació internacional

Comptem amb la vostra participació i que gaudiu de les projeccions. Us hi esperem.

Tots els passis són gratuïts

Cartell-programa en PDF


Programa de la Mostra de cinema i documentals 2009

-  Cicle de projeccions al Centre Juvenil  Mas Fonollar (C. Sant Jeroni 1-3, cantonada C. Sant Carles):

Dimarts 17 de març 19 hores, presentació del Cicle: Documentals AGERMANATS: JALAPA-SANTA COLOMA (Productora Nos Vamos TV) i TSITSANU, CAMINA! (Associació Piatsaw)

Dimecres 18 de març, 19: 30 hores, Documental LANDAI (Associació pels Drets Humans a l'Afganistan-ASDHA), i la pel·licula  BUDA VA EXPLOTAR PER VERGONYA

Dijous 19 de març, 19: 30 hores, Curtmetratge BINTA I LA GRAN IDEA (Unicef) i el documental HUAS DE BELEN (Unicef)

Divendres 20 de març, 19: 30 hores, documental PALESTINA LA VERITAT ASSETJADA (Xarxa d'enllaç amb Palestina i Grup Zeroset-i-més de l'Ajuntament)

Tarda de cinema a l'Auditori de Can Roig i Torres (C. Rafael Casanova nº 5):

Dissabte 21 de març: 17 hores, EL NIÑO DEL PIJAMA DE RALLAS I a les 19 hores LOS GIRASOLES CIEGOS

- Cinefòrums als instituts d'Educació Secundària

Dimarts 17 de març, 12 hores, LOS GIRASOLES CIEGOS a l'IES Can Peixauet i també a les 12 hores a l'IES Puig Castellar

Dimecres 18 de març, a les 9.10 i a les 11.40 hores.  EL NIÑO DEL PIJAMA DE RALLAS a l'IES Numància

Divendres 20 de març ales 11.30 hores, BUDA EXPLOTÓ POR VERGÜENZA, IES Les Vinyes i a les 12 hores LOS GIRASOLES CIEGOS a l'IES Puig Castellar

Del 17 al 20 de març, presentació del documental 'TROBADA DE JOVES PER LA PAU A BUCHENWALD, IES Numància

- EXPOSICIÓ GOLHA (FLORS), Aproximació a l'Afganistan (Associació pels Drets Humans a l'Afganistan-ASDHA), del 17 de març al 14 d'abril al CRJ Mas Fonollar

 


AGERMANATS: Jalapa-Santa Coloma de Gramenet (25 m.)

Jalapa és un municipi centreamericà, situat al nord de Nicaragua i prop de la frontera amb Hondures. Està agermanada des de fa anys amb Santa Coloma. Ara ha millorat la seva comunicació i no és el poble aïllat del món de fa temps. Per això, és un bon moment per conèixer la seva gent i tot el que pot oferir-nos. El documental, dirigit per Edgar Costa de la productora Nos Vamos TV, va ser rodat a final de 2008. Forma part d'una sèrie de programes de la Xarxa de Televisions Locals i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet


TSITSANU, CAMINA! (63 m.)

És un documental que explica, a través de contes, la història i la cosmovisió del poble zàpara. Els zàpares són un grup indígena que viu a l'Amazònia equatoperuana i que, per motius diversos, des de la invasió inca fins a la de les companyies petrolieres actuals, corre el risc de desaparèixer. En Manari Ushigua, dirigent de la nacionalitat zàpara, encapçala la lluita en defensa de la seva cultura i això l'ha portat a viatjar arreu del món. Una de les ciutats on ha viscut en Manari és a Santa Coloma, on es troba l'associació Piatsaw, que col·labora amb el poble zàpara. Ell mateix la va fundar amb Andrés Gonzálex, colomenc i amic seu, amb el qual durant el documetnal estableix una conversa sobre el problemes i la visió del món de cadascú. El documental ha estat dirigit per Raül de la Morena.

GOLHA (flors). Aproximació a l'Afganistan

LANDAI (25 m.)

El documental és la reconstrucció dels fets que van passar a la vida de la Nadia... o en Sumarai...Com que s'havien perdut els homes a la seva família i les dones afganeses troben moltes dificultats per treballar. la Nadia es va vestir d'home per tal de trobar feina. El documental ens porta al debat sobre les conseqüències de la guerra i com incideixen en la redicatlització agressiva i violenta del masclisme en uan societat patriarcal.


Binta y la Gran Idea (29 m.)

La Binta és una nena de set anys, viu a un preciòs poblat al costat del riu Casamance, al sud del Senegal, i va a l'escola. La seva cosina, la Soda, no té aquesta sort, peruè no li és permès aprendre les coses que ignora d'aquest món.

La Binta admira el seu pare, un pescador preocupat pel progrés de la humanitat i que s'esforça a dura a terme una gran idea que se li ha acudit.


Hijas de Belén (25 m.)

Aquest curt ens aproxima al drama del treball infantil. La violència, l'abús i l'explotació que pateixen els nens i les nenes de la barriada peruana de Belén perjudica la seva salut, els impedeix una educació de qualitat i els roba la dignitat. Aquesta injusticia, patida durant la infància, té conseqüències negatives en els futurs homes i dones del país.

Binta i la gran Idea és un curtmetratge de Javier Fesser i Hijas de Belén és una cinta dirigida per Javier Corcuera. Formen partde la pel·lícula 'En el mundo a cada rato' produïda per la UNICEF per tal de mostral la situació de la infància al món.


El niño con el pijama a raysa (1 h. 30 m.)

Belín 1942. La guerra no afecta gaire la vida d'en Bruno, un nen de nou anys que viu en un barri residencial. Però un bon dia arriba a casa i es troba les coses empaquetades: el seu pare, membre de l'èlit nazi, ha rebut una nova destinació i tota la família s'ha de translladar a una àrea rural mig deseta i molt depriment. En Bruno s'avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s'alça davant la finestra de la seva habitació. No pren consciència del que passa a la vida d'en Samuel fins que és massa tard per escapar dels horrors que es viuen a l'altre costat de la tanca. El nen del pijama de ratlles és una polèmica pel·lícula de ficció dirigida per Mark Herman i es basa en la novel·la del mateix ttitol de John Boyne.


Los girasoles ciegos (1 h. 38 m.)

Ës un film dirigit per José Luis Cuerda, basat en el llibre homònim d'Alberto Méndez. Ourense 1940, cada vegada que l'Elena tanca la porta de casa, tanca amb clau els seus secrets. El seu marit, en Ricardo, amenaçat per motius ideològics en plena guerra civil espanyols, porta anys amagat al pis on viuen també els seus fills, l'Elenita i en Lorenzo. En Salvador, un diaca que ha lluitat al front en el bàndol feixista, torna al seminari d'Ourense,. Els seus dubtes endarrereixen el seu accés al sacerdoci i ara fa classes al col·legi on estudia el Lorenzo. el fill de l'Elena. El religiós s'obsessiona amb l'Elena i l'assetja . La realitat fràgil de la família trontolla mentre busquen una sortida per tornar a la vida.


Buda explotó pro vergüenza (1 h. 21 m.)

A la mateixa muntanya de l'Afganistan on hi havia la figura de Buda que van volar els talibans, encara hi viuen famílies en coves. La Baktay és una nena a qui la mare demana que vigili el seu germà petit mentre ella va a buscar aigua al pou. El veí de la Baktay, l'Abbas, és un nen molt estudiòs. Ella, que vol aprendre a llegir i conèixer històries divertides, li demana que la porti amb ell a l'escola. Però no hi podrà anar mentre no tingui un quadern i un llap¡s. La nena les passarà magres per aconseuir els diners i arribar a l'escola.

La directora del film és la iranianan Hana Makhmalbaf, que la va fer amb només dinou anys.


Palestina. la veritat assetjada. Testimonis i reflexions per una pau justa (50 m.)

Ès un documental que dóna la parula al poble palestí. Una trentena d'homes i dones de diferents edats i territoris de la Palestina històrica expliquen com l'ocupació afecta la seva dica diària i reflexionen sobre el seu futur incert. D'aqeuesta manera , els mateixos palestins parlen dels temes claus per dura a terma un veritable procés de pau.

El documental és un treball de sensibilització de la Xarca d¡enllaç amb Palestina, presentatn trecentmen, el passat mes de febrer , aA Barceloan. Les imatges es van roda enrre l'agost de 2''7 i el genera de 2008, en col·laboració amb dos joves eiodsitates de Barceloan i Terrassa.


Col·laboren: CRJ MAs Fonollar, IES Can Peixauet, IES Puig Castellar, IES Numància, IES Les Vinyes, Associació pels Drets Humans a l'Afganistan-ASDHA, UNICEF, Xarxa d'enllaç amb Palestina, Gurp Zeroset-i-més de l'Ajuntament, Associació Piatsaw