Foto de Núria Parlon

Teniu a les vostres mans la vuitena edició del programa DIARIS DE VIATGES, que enguany porta el títol d’Imatges per a la consciència. Aquest cicle d’exposicions de fotografia documental s’emmarca dins del  Pla de Sensibilització i Educació per a la Solidaritat de  l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Combina art i acció solidària. A través de les mirades compromeses dels fotògrafs i fotògrafes volem convidar a la reflexió que ens ha de portar al compromís i a l'activisme per tal de poder reduir les desigualtats i lluitar per una justícia social universal.
Fins al 2030 disposem dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que va aprovar l’Assemblea General de l’ONU. Aquests objectius han estat fruit d’un procés de participació social, corresponsable i adreçats a tots els països del món; a diferència dels Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni, elaborats per experts a porta tancada i adreçats als països en desenvolupament.
Acabar amb la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom; aquest són alguns dels nous objectius. En aquest sentit, “Imatges per a la consciència” vol posar en valor aquests objectius pels propers anys.
Coincidint amb les jornades feministes inaugurarem el 20 de Març, la primera exposició “Maternitat” de la mà de la fotògrafa i auxiliar d’infermera, Patricia Bobillo. Ens mostrarà la seva experiència a l’Àfrica, on ens impacta l’índex de mortalitat per causes relacionades amb l’embaràs. El 19 de Juny podrem visitar “Rainbow Pain” del fotògraf Manu Mart, sobre les conseqüències de l’ús d’herbicides tòxics a la guerra del Vietnam. Aquest treball va ser seleccionat com a finalista al FINI (Festival Internacional de la Imagen) 2015.
A través del fotògraf Joan Cabañas, el 16 de setembre, tindrem la possibilitat de visitar l’exposició sobre la Gala de Pallassos Sense Fronteres “Obrint fronteres” que es va realitzar a Santa Coloma l’octubre de 2016.  Aquesta mostra ens ensenya la capacitat de fer dels somriures fars d'esperança a indrets on regna la desolació i la desesperació. L’activitat inclourà un taller de circ.
I el 27 de Novembre, emmarcada en l’arribada de la pau a Colòmbia, tindrem l’exposició “Colòmbia. Desaprendre la guerra, aprendre la pau”, del fotògraf Javier Sulé.  Aproparem a la societat colomenca la realitat actual de construcció i de transició de la guerra a la pau que viu el poble colombià, reflectint també el que ha estat el conflicte armat viscut durant més de 50 anys.

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

DIARIS DE VIATGES, ALGUNA COSA MÉS QUE UN CICLE FOTOGRÀFIC

Cartell de Diaris de Viatges

En el 2017 el cicle d’exposicions Diaris de Viatges celebra la seva vuitena edició. Un cicle que va néixer amb la voluntat de sensibilitzar a la ciutadania colomenca en continguts de drets humans, pau, cooperació i valors a través de la fotografia i que en aquest moment ja ha transcendit l’abast local. Un projecte municipal, que s’organitza de manera coordinada pels Departaments de Cooperació i de Centres Cívics de l’Ajuntament, i forma part del Pla de Sensibilització i Educació per a la Solidaritat de Santa Coloma de Gramenet, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Cada any s’han dut a terme quatre exposicions.

L’espai de referència de Diaris de Viatges és la Sala Riu, la sala d’actes del Centre Cívic Riu. No és de grans dimensions però permet fer un bon tast de fotoperiodistes emergents o ja consolidats de la ciutat, catalans o d’abast estatal. Per les seves parets hem pogut veure, entre altres, treballs individuals com els de Sergi Bernal, Alfons Rodríguez, Núria López, Andreu Fernàndez, Anna Boyé, Francesc Melcion, Kim Manresa, Joan Guerrero, Lucas Vallecillos o Eva Parey;  treballs col·lectius com el Premi Revela, Ruido Photo o Territorios Libres. Exposicions de qualitat, sense ostentacions, que han volgut arribar cada vegada a més públic a través de l’organització paral·lela de visites comentades, xerrades d’experts o dels seus protagonistes, venda de llibres de l’autor i fins i tot d’espectacles i tastos culinaris.

Diaris de Viatges és una aposta per la fotografia social i documental que no deixa de banda la paraula. Les exposicions s’acompanyen d’un desplegable on s’informa del seu contingut i del fotògraf. Sovint són treballs que presenten el treball de les ONG, organitzacions que treballen arreu per intentar que el món sigui una mica millor.

L’edició d’enguany té com a lema IMATGES PER A LA CONSCIÈNCIA i està integrada per a les següents exposicions: