Ciutats Defensores de Drets Humans

15 MUNICIPIS DE CATALUNYA ES PREPAREN PER A LA VISITA DE NOU RECONEGUTS DEFENSORS/ES DE DRETS HUMANS

 

  • Del 26 de setembre al 8 d’octubre els activistes de drets humans participaran en un seguit d’activitats a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans en el marc del projecte <media 24555>Ciutats Defensores de Drets Humans</media>.
  • També seran rebuts pel Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
  • El dimarts 27 de setembre tindrà lloc una trobada dels defensors/es amb mitjans a la Diputació de Barcelona.
  • En el marc de la iniciativa, s’organitza una jornada sobre les Contribucions del Jovent a la Construcció de Pau, el dissabte 1 d’octubre (inscripció prèvia).

Del 26 de setembre al 8 d’octubre nou activistes de drets humans, procedents de Síria, Palestina, Ruanda, Brasil, Colòmbia, Hondures, Uganda, Perú i de la Regió Autònoma Xinjiang Uigur de Xina visitaran quinze municipis de Barcelona per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites.

La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores de Drets Humans que des de 2013 organitzen diferents municipis catalans i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.

La delegació està composada per:

  • Zaina Erhaim, periodista i coordinadora de l’Institute of War and Peace Reporting (IWRP) i cofundadora del Local Coordination Committee a Síria. Al llarg dels dos últims anys, ha format més de 100 reporters dins de Síria, aproximadament un terç d’aquestes eren dones i ha ajudat a establir nous diaris i revistes emergents en aquest país en guerra. Ha rebut reconeixements destacats com de Periodistes sense Fronteres.
  • Essam Daod, metge psiquiatre palestí i fundador de l’organització Humanity Crew, que coordina esforços i ofereix ajuda professional d’urgència a les persones refugiades que arriben a les illes gregues. Disposen de psicòlegs i treballadors socials que parlen àrab per acompanyar a les persones més vulnerables sobretot per la dura experiència emocional.
  • Rebiya Kadeer, presidenta del Congrés Mundial Uigur activista en la defensa dels drets de la minoria musulmana uigur, sotmesa a l'opressió sistemàtica pel govern xinès. Va ser presa de consciència a la Xina i posteriorment nominada per al Premi Nobel de la Pau. Viu exiliada a EUA, des d’on denuncia la mort i el maltractament d’uigurs per part de la majorit{ria ètnia han.
  • Lin Muyizere, activista ruandès i el marit de Victoire Ingabire, presidenta de les Forces Democr{tiques Unides (FDU) coalició dels partits de l’oposició formats per membres de la diàspora ruandesa. Ingabire va tornar a Ruanda el 2010 i està empresonada des de llavors per haver pronunciat un discurs contrari a la ideologia del partit governant.
  • Valdenia Paulino, advocada i activista contra la pobresa i contra la violència als barris més marginals de Brasil. Ajudà a crear el Centre de Drets Humans de Sapopemba –barri perifèric de Sao Paulo que concentra més de 30 faveles–, i investigà i documentà denúncies contra la policia sobre tortures, maltractaments, execucions extrajudicials, extorsions i corrupció.
  • Jeison Castaño, “Jeihhco”, activista per la pau, la convivència i la no-violència a les comunes de Medellín, on gran part de la població són famílies desplaçades pel conflicte armat. Impulsa a través del hip-hop la recuperació de la memòria, la dignificació i el treball amb joves per tal d’oferir-los alternatives de vida que no passin per la violència armada.
  • Sandra Zambrano, advocada de drets humans de la Asociación para una Vida Mejor de Personas Infectadas y Afectadas por el VIH-SIDA en Honduras (APUVIMEH). APUVIMEH, treballa amb la comunitat de LGTBI així com amb afectats pel VIH/SIDA a Hondures. Gestiona un refugi per a persones LGBTI amb VIH/SIDA, la “Casa Renacer”, i altres projectes que inclouen un programa per a la prevenció del VIH/SIDA i infeccions sexuals i un projecte per a joves gais.
  • Victor Ochen, fundador de l'African Youth Initiative Network (AYINET), treballa ajudant infants violats i mutilats i obligats a cometre atrocitats durant la guerra a Uganda. Candidat al premi Nobel de la Pau, Ochen va viure 5 anys en un camp de refugiats i una infància marcada pel conflicte a Uganda.
  • Esperanza Huayama, Presidenta de l'Associació de Dones de la Província de Huancabamba, des d’on denuncia l’esterilització forçada de 300.00 dones indígenes al Perú durant el govern d’Alberto Fujimori. Esperanza és víctima de l’esterilització forçada i lluïts des de fa més de 20 anys per denunciar aquesta violació dels drets humans i un delicte de lesa humanitat.

Els nou activistes participaran en nombroses activitats com xerrades, col·loquis, i exposicions que s’han organitzat durant els tretze dies de la seva visita a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet , Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans. A més a més, mantindran reunions institucionals amb organismes de defensa dels drets humans com el Síndic de Greuges i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.

Els quinze municipis participants al projecte de Ciutats Defensores de Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional per intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans. En el mateix document insten al govern de la Generalitat i al govern de l’Estat a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional i, en particular, a fer gestions per a aconseguir l’alliberament de Victoire Ingabire, Omid Kokabee i Abdulhadi Al-Khawaja, defensors/es de Ruanda, Iran i Bahrain respectivament, actualment empresonats al seus llocs d’origen i que havien estat convidats al projecte de Ciutats Defensores del Drets Humans.

*Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, amb la participació de l’Institut Internacional Catal{ per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

VÍDEO.- Recepció als Defensors dels Drets Humans el 27 de setembre de 2016

<youtubevideo style="width: 280px; height: 240px; display: inline-block; background: url(http://img.youtube.com/vi/f_iZJqndbx4/0.jpg);"> <iframe style="display: none;" width="280" height="240" src="http://www.youtube.com/embed/f_iZJqndbx4?" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe> </youtubevideo>


Cliqueu la imatge per accedir al dossier informatiu