Seguretat alimentària

El Programa de Seguretat alimentària municipal vigila i controla dels establiments alimentaris de la ciutat, el seu estat d’higiene i el compliment de la normativa sanitària. El seu objectiu és que els aliments que es compren o consumeixen a Santa Coloma siguin saludables i no suposin un risc per a la salut de la ciutadania.

Les seves accions inclouen informar sobre què es necessita per obrir un negoci alimentari (bar, botiga de queviures, forn, carnisseria o qualsevol altre) des del punt de vista de la sanitat.Tota aquesta informació organitzada per gran sectors i activitats està recollida a la plana Obertura de nous establiments.

També s'ha agrupat la normativa sanitària per sectors alimentaris per facilitar que les persones que regeixen negocis alimentaris coneguin les seves obligacions.

La feina de vigilància i control dels establiments alimentaris es duu a terme mitjançant inspeccions a terme a la ciutat i mitjançant l'anàlisi o el seguiment d'alguns àmbits específics com ara els menjadors escolars o els mercats municipals).

Mitjançant la pàgina Queixes i denuncies o altres mitjans qualsevol persona pot expresar qualsevol descontent de l'àmbit sanitari amb un establiment o la suspita de que no respecta les normes d’higiene bàsiques o han servit algun aliment en mal estat. L'equip del servei de Salut pública analitzarà él fet i actuarà en conseqüència.

 

 

imatge decorativa seguretat alimentaria

Dia mundial de la seguretat alimentària

7 de juny

Els dies mundials que estableix l’ONU permeten cridar l’atenció dels mitjans de comunicació de tot el món sobre una problemàtica sense resoldre per a sensibilitzar a l’opinió pública de manera que aquesta exigeixi als seus governants que prenguin mesures. En aquest sentit, un dia mundial de la seguretat alimentària serveix per a promoure la conscienciació i coneixements sobre la innocuïtat dels aliments i inspirar accions per a aconseguir que siguin més segurs.

El passat 7 de juny de 2019 és va  celebrar per primera vegada el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària (WFSD), buscava cridar l’atenció sobre la repercussió dels aliments segurs en la contribució de la seguretat alimentària, la salut de les persones, la prosperitat econòmica, l’agricultura, l’accés als mercats i el turisme, així com el desenvolupament sostenible.

La innocuïtat en els aliments són un punt clau en la consecució dels objectius i metes de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, com la fi de la pobresa, la fam zero, l’aigua neta o la igualtat de gènere (els aliments i l’aigua que no són segurs afecten especialment els col·lectius més vulnerables).

El procés de garantir la innocuïtat alimentària, no obstant això, no es limita a les organitzacions de les Nacions Unides. També implica governs, empresa alimentària i consumidors/res. Un bon exemple d’això és la present situació d’emergència per la COVID-19 que estem vivint, en la que tant administracions com productors, distribuïdors i consumidors han hagut d’aplicar les mesures sanitàries i higièniques necessàries per evitar la propagació de la malaltia.

ALGUNS CONSELLS per  PREPARAR ALIMENTS SEGURS:

1.     NETEJAR:

 • Renteu-vos les mans abans de començar a preparar aliments, després de manipular aliments crus i cada cop que, durant la preparació dels menjars, manipuleu escombraries, bolquers, diners, etc.
 • Renteu-vos les mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir, mocar-vos, i després de tocar animals domèstics.
 • Netegeu les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i, especialment, després de manipular aliments crus, com carn, peix, ous, pollastre, etc.
 • Protegiu els aliments i la cuina d’insectes i animals domèstics.
 • Renteu les fruites i les hortalisses, especialment si es mengen crues.

2.     SEPARAR:

 • Separeu sempre els aliments crus dels aliments cuinats i també dels que es consumiran crus i ja estan nets.
 • Utilitzeu estris diferents (forquilles, ganivets, plats, etc.) per manipular aquests aliments.
 • Dins de la nevera, conserveu els aliments crus i els cuinats en espais diferenciats i en recipients tapats per evitar la contaminació entre ells.

3.     COURE:

 • Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.
 • Coeu els aliments que contenen ou a una temperatura que arribi com a mínim als 75°C en el centre del producte. Qualleu bé les truites.
 • Els rostits de carn i pollastre han d’arribar als 75°C en el centre de la peça. Assegureu-vos que els sucs són clars i no rosats.
 • Reescalfeu bé el menjar. Un aliment és prou calent quan s’ha de deixar refredar per poder-lo menjar.

4.     REFREDAR:

 • Prepareu els menjars amb la mínima antelació possible abans de consumir-los i, quan això no sigui possible, conserveu-los refrigerats.
 • Refrigereu, al més aviat possible, els aliments cuinats. No els mantingueu a temperatura ambient durant més de dues hores.
 • Distribuïu el menjar en recipients petits per facilitar-ne el refredament.
 • Descongeleu els aliments dins el frigorífic o al microones just abans de preparar-los; no els descongeleu a temperatura ambient.