La Policia Local recupera 534 habitatges ocupats en els darrers quatre anys

El Ministeri de l'Interior ha fet públic l'índex de criminalitat del quart trimestre del 2023, on es reflecteix la disminució de la majoria de les infraccions penals registrades a la ciutat.

La col·laboració ciutadana complementa la tasca policial a la reducció de les ocupacions il·legals. Els dispositius de seguretat preventiva permeten disminuir la majoria dels delictes més habituals.

La Policia Local de Santa Coloma de Gramenet es destaca els darrers anys com una de les policies d'àmbit estatal de referència en la lluita contra les ocupacions il·legals. En els darrers quatre anys, els i les agents de la Policia Local han aconseguit desocupar i recuperar per a les persones propietàries 534 immobles que estaven sent ocupats de manera il·legal, destacant el passat 2023 com l'any amb més intervencions amb un total de 171 habitatges recuperats .

Aquesta tasca s'ha fonamentat en la capacitació específica que han rebut els i les agents de la policia on han adquirit les habilitats i els coneixements necessaris per abordar amb eficàcia les situacions complexes derivades de l'ocupació il·legal.

Les ocupacions il·legals solen provocar problemes de convivència i perills associats a les connexions precàries i fraudulentes dels subministraments d'aigua, llum i gas. Per això, és important la col·laboració ciutadana per combatre aquest tipus de delictes. En cas d'observar persones alienes a la propietat manipulant portes o panys, és primordial donar avís immediatament a la policia trucant al 092, ja que la ràpida intervenció policial facilitarà la recuperació de la propietat el mateix dia.

La denúncia veïnal permet als i les agents tenir proves suficients per demostrar que l'accés a l'immoble s'ha produït en aquell instant i, per tant, que hi ha flagrància delictiva, i aquesta circumstància habilita la policia a accedir-hi i procedir-hi el seu desallotjament.

Descens dels delictes més habituals

El Ministeri de l'Interior ha fet públic l'índex de criminalitat del quart trimestre del 2023, on es reflecteix la disminució de la majoria de les infraccions penals registrades a la ciutat, en comparació de les dades de l'any anterior. Segons les estadístiques proporcionades, Santa Coloma de Gramenet va experimentar a l'últim trimestre del 2023 un descens dels delictes més comuns i que impacten més directament en els ciutadans.

En aquest sentit, es destaca la reducció del 22,9% dels robatoris amb força a domicilis; la del 19,6% dels robatoris amb força en establiments comercials i altres instal·lacions; així com la caiguda del 17,2% dels robatoris amb violència i intimidació i el descens del 2% dels furts comesos a la ciutat. Aquests resultats reflecteixen el compromís i l'eficàcia policial en la prevenció de delictes a la ciutat. En aquest sentit, és important assenyalar que s'ha registrat un increment del 120% en els delictes contra la salut pública, els quals estan vinculats amb l'activitat de patrullatge preventiu dut a terme per les i els agents i que han suposat un important augment en la confiscació de substàncies estupefaents.

Pel que fa als aspectes de millora, les dades subratllen la necessitat d'adaptar estratègies per abordar la lluita contra els furts de vehicles o les agressions sexuals amb un enfocament integral de la seguretat ciutadana.