Foto de Núria Parlon

Rellegir el passat per forjar un futur millor a Santa Coloma

El 15 d’octubre és el Dia  Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista i, coincidint amb aquesta sentida efemèride, presentem la programació d’activitats al voltant  de la recuperació de la Memòria Històrica del  darrer trimestre de l’any. ho fem dedicant un especial homenatge a la figura d’en Celestí Boada i Salvador, alcalde de Gramenet del Besòs, afusellat el 18 d’octubre de 1939. Fa més de vint anys l’Ajuntament ja va reivindicar el seu llegat amb la instal·lació d’una escultura dels artistes colomencs Jordi Dalmau i Lídia Górriz que, actualment, està situada a la rambla del Fondo amb el carrer Mozart, al barri del Fondo.

Enguany, es completa aquest homenatge amb la instal·lació d’una placa commemorativa i la posada en marxa d’un itinerari que ens guiarà pels indrets més significatius de la seva biografia.

També destaquem el cicle “Activistes pels Drets Humans a Gramenet, construïm Memòria Històrica” que ens presentarà un valuós recull de testimonis de diferents activistes pels Drets Humans així com de colomencs i colomenques que van patir la repressió de la dictadura franquista en primera persona.

Tindrem, així mateix, l’oportunitat d’apropar-nos al documental “Gustau, la transició al descobert”, que exposa el cas de Gustau Muñoz, un jove de setze anys, a qui la policia va assassinar d’un tret durant una manifestació celebradael 1978. El seu cas, arxivat sense judici, forma part de la querella argentina contra el franquisme. Posteriorment, s’obrirà un col·loqui que comptarà amb la valuosa presència del germà de la víctima i del director del documental.

Recordar és un dret i un mitjà imprescindible per a poder perdonar i tancar les ferides.
Per això us animo a participar d’aquest cicle d’activitats, que pretenen rellegir el passat amb honestedat per aconseguir forjar, des de Santa Coloma de Gramenet, un futur millor.


Núria Parlon Gil
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet