Dimecres 21 d’abril, 19 h
Presentació de llibre “El PSUC a Santa Coloma de Gramenet. 1936-1979”, de Chema Corral i Belorado

El llibre, editat per Ediciones Carena i amb pròleg de Carme Molinero, dona a conèixer el paper del PSUC a Santa Coloma de Gramenet des de la seva fundació, el 1936, fins a les eleccions municipals de 1979 i ens explica, des de Santa Coloma, la Catalunya metropolitana de les migracions dels anys 50, 60 i 70 del segle passat. Aporta innovació historiogràfica i contribueix a recuperar la memòria històrica i democràtica de Santa Coloma des de l’acció del PSUC a la ciutat.
Aborda els aspectes polítics, socials i econòmics més significatius i la seva repercussió a la localitat, i ho fa analitzant els posicionaments, les actuacions i la participació dels militants “psuqueros” als moviments reivindicatius i antifranquistes que van anar configurant l’esdevenir històric de Santa Coloma.
Lloc: Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré (Pl. Sagrada Família, s/n)
Inscripcions: molinajuanes@gmail.com
Organitza: En Comú Podem Santa Coloma

Dijous 22 d’abril, 18.30 h
Lectura dramatitzada “Defensa’m perquè és mentida”, a càrrec de María Rodríguez, guionista i intèrpret

Aquesta lectura és el clam d’un home empresonat i condemnat a mort injustament que demana a la seva filla, en una última carta escrita a la presó, que el recordi i el defensi perquè és mentida que hagi fet cap mal. L’únic delicte que ha comès és estar a la banda dels vençuts en una guerra terrible i absurda.
Lloc: Teatre Sagarra (C/President Companys, 27)
Entrades gratuïtes: https://teatresagarra.koobin.cat/ o a la taquilla del teatre els divendres de 10 a 14 h o de 17 a 20 h
Organitza: Teatre Sagarra i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Dissabte 24 d’abril, 11.30 h
Itinerari “Els secrets del Raval”, a càrrec de Joan de Déu Prats, periodista i escriptor

El barri del Raval de Barcelona ha estat, tradicionalment, la porta de l’emigració de Barcelona. També ha estat testimoni d’altres esdeveniments històrics rellevants, com per exemple, l’assassinat de Salvador Seguí “El Noi del Sucre”. “Els Secrets del Raval” és una visita guiada plena d’història i històries que ens ajudarà a conèixer amb més profunditat tots aquests successos i que ens farà rememorar punts d’interès de la ciutat i altres curiositats.
Lloc de trobada: <M> Santa Coloma L1, 10.30 h
Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 93 385 71 42
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Dimecres 28 d’abril, 18 h
Conferència “Transgressores. De la Rive Gauche a la Primavera Republicana”, amb la participació de Maria Àngels Cabré

La República també va significar una transformació en la subjectivitat i en les pràctiques amoroses. Dones modernes que es van atrevir a viure el seu amor cap a altres dones en el marc dels cercles polítics i intel·lectuals del moment sense cap mena de prejudici.
La conferència anirà a càrrec de Maria Àngels Cabré, crítica literària, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere.
Lloc: La Ciba (Pg. Llorenç Serra, 64)
Inscripcions: martinezzs@gramenet.cat o al telèfon 93 462 40 92 Ext. 3708
Enllaç pendent d'activar: https://laciba.gramenet.cat/Republicanes-Transgressores
Organitza: La Ciba. Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista

Dijous 29 d’abril, 19.30 h
Projecció de la pel·lícula “Josep”, amb presència de l’actor Sergi López

Febrer, 1939. Aclaparat per l’onada de republicans que fugen de la dictadura de Franco, el govern francès opta per confinar als espanyols en camps de concentració. En un d’aquells camps, dos homes, separats per un filferro de pues, troben una amistat. Un d’ells és en Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco.
Un llargmetratge d’animació per Aurel, dibuixant de “Le Monde” i “Le Canard Enchainé”, amb música de Sílvia Pérez Cruz i narració de Sergi López, qui posa veu al protagonista.
Lloc: Teatre Sagarra (C/President Companys, 27)
Entrades gratuïtes: https://teatresagarra.koobin.cat/ o a la taquilla del teatre els divendres de 10 a 14 h o de 17 a 20 h
Organitza: Teatre Sagarra i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Divendres 30 d’abril, 18 h
La lluita de les dones contra el Feixisme: parlem de Neus Català amb Carme Martí, autoria del llibre “La Paloma de Ravensbrück”

El paper de les dones en el combat contra el Feixisme ha estat una qüestió generalment oblidada per la historiografia,. Neus Català va ser una referent d’aquesta lluita i, encara avui, creiem més que necessari fer honor a la seva memòria.
Català, que va morir el mes d’abril del passat 2019, va ser una activista antifeixista catalana, militant del PSUC i supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Carme Martí, filòloga catalana i escriptora, ens narra la vida de Neus Català a través de les seves paraules, una obra revisada per ella mateixa en forma de novel·la, que ens retracta les gestes d’una gran supervivent del feixisme internacional.
Lloc: Per confirmar
Inscripcions: suffragettesscg@gmail.com o al telèfon 608 466 408
Organitza: The Suffragettes Santa Coloma