EL MÓN DELS FÒSSILS

A qui li agraden els fòssils? Són un dels elements favorits per molts nens i nenes de totes les edats, però.. com es van formar? Quines característiques tenen?

Descobriu-lo amb nosaltres i no perdeu l'oportunitat de recrear els vostres fòssils sense sortir de casa.  

Imatge de fòssil
Imatge de fòssil

Què són?

Els fòssils són restes d’organismes, o de la seva activitat, que van viure i morir fa moltíssims anys i que han quedat preservats en roques, generalment, sedimentàries.

Com es van formar?

La fossilització és un procés molt complex i força rar. Al morir un animal les seves parts toves solen descompondre’s ràpidament però si es troba en un ambient amb molt poc oxigen, com el fons del mar o un llac, la matèria orgànica pateix una sèrie de canvis físics i químics molt complexes i fins i tot les estructures més delicades poden arribar a conservar-se.

Les parts del cos que són més fàcils de trobar fossilitzades són els esquelets.

Imatge d'esquelet

Quan es van formar?

Tot i que no està clar quant temps tarda en formar-se un fòssil, es consideren com a tal totes aquelles restes que tenen més d’onze mil anys.https://www.gramenet.cat/ Els fòssils més antics que es coneixen es troben a Grenlàndia, s’anomenen estromatòlits i són restes de l’activitat de microorganismes, com els bacteris, i tenen 3700 milions d’anys.

Imatge de fòssil

Sabies que...

No només considerem fòssils els esquelets d’animals, sinó també les plantes i els rastres de la seva activitat: petjades, closques d’ous i fins i tot els excrements.


MANUALITAT - Fòssils amb pasta de sal -

Imatge de fòssil

Aquesta manualitat és molt senzilla i amb materials que tots tenim a casa.

Necessitarem:

  • 2 tasses de farina
  • 1 tassa de sal fina
  • 1 tassa d’aigua
  • Dinosaures, insectes i altres animals de plàstic o fulles d’arbre, petxines, etc.
Imatge d'aigua
Imatge de dinosaures
Imatge de farina
Foto d'enfarinat

Elaboració:

  • En un bol barrejarem la farina i la sal. Tot seguit anirem afegint l’aigua poc a poc mentre barregem amb les mans fins que obtinguem una massa flexible.
  • En el cas de que la massa final se’ns enganxi a les mans, hi afegirem una mica més de farina, si pel contrari, la massa es trenca, hi afegirem més aigua.
  • Separarem la massa en boletes i les aixafarem per a que quedin de forma irregular. Tot seguir hi estamparem la figura que haguem escollit fins que trobem la que més ens agrada o li donarem forma d’os.
  •  Si volem donar-li un toc més autèntic podem embrutar-ho una mica amb terra d’alguna planta que tinguem per casa.
  •  Ho deixarem assecar a l’aire lliure (tarda uns 2 dies), sobre un radiador encès o al forn a 100oC durant 2h.
Foto de manualitat