Des de l’any 2014 al centre d'Ecometròpoli es realitza un hacking de xoriguer. Aquest projecte es troba englobat dins del Programa municipal de protecció i recuperació de la fauna salvatge. Segur que sense saber-ho hem vist algun xoriguer a la nostra ciutat, no us perdeu el post d'avui i descobrireu com identificar-los fàcilment!

Imatge xoriguer posat

Els xoriguers

Els xoriguers (Falco tinnunculus) són aus rapinyaires diürnes, pertanyent a la família dels falcons, que viuen a Europa, Àsia i nord d’Àfrica. Aquí les trobem a tota la península Ibèrica i a les Illes Balears. Tot i que la majoria són sedentaris, els del nord d’Europa, en canvi, són migradors. A Santa Coloma de Gramenet és molt comú, a vegades s’han pogut veure al mig de la ciutat però es pot observar amb més facilitat a la Serralada de Marina.

Cóm són?

És una rapinyaire molt urbana i habitualment viu en parelles, encara que històricament s'ha pogut observar colònies amb varies parelles. És una de les diürnes més petites de Catalunya. Tenen una envergadura màxima de 80cm i les femelles són més grans que els mascles. La diferència entre el mascle i la femella és molt evident si ens fixem en el color: la femella és tota marró i el mascle té el cap i la cua de color gris.

Què mengen? 

És un caçador d’espais oberts. Té dues tècniques de cacera: o bé fent un vol sostingut (a uns 30m d’alçada) amb un moviment molt ràpid d’ales, que es diu fer l’aleta, o bé parat des de un lloc una mica elevat, esperant divisar la seva presa per atacar. Cacen a l’aire, i bàsicament s’alimenten d’insectes i petits ocells. Tot i que també poden depredar ratolins i granotes.

Imatge de xoriguer caçant

Sabies què?

Poden trobar un ratolí mitjançant el rastre de la seva orina, ja que és una de les poques rapinyaires capaç de captar la llum ultraviolada.

Imatge de pollets de xoriguer

Reproducció

Fan el niu en esquerdes de roques o en edificis. Les postes són de 3 a 6 ous i la incubació dura de 27 a 32 dies. Els joves abandonen el niu a les 4-5 setmanes i maduren sexualment a l’any.

A quins perills s’enfronten?

Tot i que a la península ibèrica no es troben en perill d'extinció, és més, hi són força abundants, cada vegada tenen més amenaces, per això els hem de protegir. La principal amenaça, com amb la majoria d'animals, és l’ésser humà. La caça, la destrucció dels seus nius, l’ús de plaguicides o les torres d’alta tensió són la causa. A part de nosaltres, els seus depredadors solen ser ocells més grans com les àligues, els ducs i els corbs.

HACKING DE XORIGUER A ECOMETRÒPOLI 

Des de 2014 es realitza al nostre centre un “hacking” de xoriguer comú, dins del Programa Municipal de Protecció i Recuperació de la Fauna Salvatge del Pla de Biodiversitat urbana del Servei de Medi Ambient i Higiene Ambiental.

El “hacking” consisteix en criar pollets d’espècies protegides dins d’una caixa niu, amb la mínima interacció possible per a què no s’acostumin als humans. La cria es realitza en un entorn de semi llibertat controlat per experts. Els pollets són alimentats diàriament, amb les mateixes quantitats que els donarien els seus pares i a mesura que van creixent, comencen a aprendre a volar i a caçar ells sols. Quan observem que no acaben el menjar que els hi posem, anem reduint la quantitat d'aliment que els hi oferim fins que per voluntat pròpia decideixen abandonar el niu. Aquesta tècnica pot durar entre 2 i 3 mesos i s’ha comprovat que augmenta les probabilitats de supervivència dels polls desprès de l’alliberament.

Imatge operari manipulant pollet xoriguer
Imatge de xoriguers en caixa niu
Imatge de xoriguers a ecometròpoli

Dibuix naturalista

Avui posarem en pràctica les nostres habilitats com a il·lustradors naturalistes amb la fantàstica foto d’un xoriguer.

Materials:

  • Fulla de paper
  • Colors 
  • Llapis 
  • Goma

Elaboració: 

Tot el que heu de fer es descarregar i copiar la imatge que teniu abaix a la quadrícula de la dreta de forma simètrica.  Si voleu fer-ho més fàcil, podeu doblegar la imatge per la meitat i calcar sobre la quadrícula el falcó. Si no teniu impressora podeu calcar-lo directament des de la pantalla de l'ordinador.

Presteu atenció a tots els detalls!

Clica aquí per descarregar la imatge per al teu dibuix

Imatge d'un dibuix xoriguer