Els estels

Els estels són des de fa anys un joc estès per tot el món, tant per infants com per adults, en el que s’organitzen competicions i exhibicions molt importants. Aquestes joguines conegudes per tothom ens proven que l’aire té un gran poder per elevar objectes, ja que els estels no cauen tot i no tenir ales. L’aire els sosté.

Quan van aparèixer?

Els estels van néixer a l’antiga Xina fa uns 3200 anys i s’utilitzaven com a dispositiu de senyalització militar per poder enviar missatges amb codis de colors. 

Al segle XII a Europa ja era un joc popular entre els nens i es creu que l’evolució dels estels pot haver influït en la invenció dels planejadors, paracaigudes i parapents. 

Foto d'una pintura de Goya
Imatge d'un estel volant

Com funcionen?

Es pot empènyer enlaire i fer que no caiguin, és per això que per poder volar un estel el primer que hem de fer és llençar-lo i posar-nos a córrer, per crear una corrent d’aire que facEls estels no volen perquè pesin menys que l’aire, com passa amb els globus d’heli, sinó que volen degut a que tenen una superfície molt àmplia respecte del seu pes. Al tenir tanta superfície, el vent lei que s’enlairi.

Sabies què?

  • La major alçada a la que s’ha fet volar un estel han estat 9740m al 1979.
  • El vol més llarg va durar 180 hores i 17 minuts.
  • L’estel més llarg és francès i es diu Kraken, té una cua immensa i mesura 1034m.


Animat i fes la teva pròpia estel amb materials reciclats que pots trobar a casa teva

Fem un estel reciclant

Avui farem un estel molt fàcil i amb pocs materials!

Materials: Tisores, Cinta adhesiva, 6 palets de brotxeta o similar, Cordill i Paper de diari

 

 

3 pals, imatge
Creu per fer l'estel, imatge
Noia tallant cordill, imatge
Imatge de creu per a un estel
imatge estel quasi acabada
Imatge d'estel acabada

Pas 1: Tallem la punxa dels palets i els enganxem de 2 en 2 amb cinta adhesiva de manera que ens quedin 3 palets dobles.

 

 

Pas 2: Unim 2 dels palets per formar-ne un de més llarg i tot seguit els col·loquem en forma de creu i els lliguem ben fort amb el cordill, envoltant el centre dels pals fins que ens quedi fix.

 

 

Pas 3: Després de lligar els palets, baixarem el cordill enroscant-lo pel pal més llar i farem un nus a la punta. Abans de tallar-lo deixarem un tros d’uns 50cm per fer la cua.

 

 

Pas 4: Tot seguit col·locarem la nostra creu sobre del paper i marcarem els 4 extrems, retirarem la creu, unirem els punts amb un regle i un llapis i ho retallarem, obtenint una figura de 4 costats.

 

 

Pas 5: Posarem la creu sobre el paper i l’enganxarem per les 4 puntes amb cinta adhesiva, deixant el centre sense enganxar. Tot seguit decorarem la cua com més ens agradi!

 

 

Pas 6: Per acabar lligarem al centre de l’estel un cordill d’uns 5m que farem servir per fer volar l’estel. Ja el tenim llest!

 

*(Totes les imatges i explicacions de les manualitats són de mibebeyyo.es)