Foto de Núria Parlon

Educar per preservar la biodiversitat i aturar el canvi climàtic

 

L'educació ambiental és una eina fonamental per avançar, entre totes i tots, en la protecció i cura del medi ambient, en la conservació de la biodiversitat, i ens ajuda a lluitar contra els palpables efectes del canvi climàtic arreu del món. A Santa Coloma de Gramenet tenim dos equipaments públics que són referents en matèria d'educació ambiental: el Centre d'Educació Ambiental Ecometròpoli i l'Aula Ambiental de Can Zam Isabel Muñoz.

Des d'aquests espais us oferim un programa d'interessants activitats previstes, del març al juny, que us permetran multitud d'ocasions per observar, conèixer, sentir i experimentar el món de la natura i de l'ecologia, i per posar en pràctica comportaments més ecològics, més cívics i més responsables amb el nostre entorn. Us convido a conèixer i gaudir d'aquests espais, i alhora de les activitats també previstes en els magnífics entorns del Parc de la Serralada de Marina i del Riu Besòs!

El programa d'educació ambiental manté algunes de les activitats habituals, de seguiment de la biodiversitat del municipi -com ara els anellaments o el cens de peixos al riu Besòs- donant-li una dimensió educativa i divulgativa. També es dóna continuïtat a l'aposta per l'agricultura ecològica, l'astronomia, els fòssils, les energies sostenibles, el consum responsable o el coneixement de la fauna i la flora del nostre municipi, entre molts d'altres.

També us adrecem novetats com el taller de 'nengo ', amb el que podrem aprendre aquesta tècnica japonesa de sembra o, per als infants i famílies, el teatre de titelles 'La granota Carlota i els seus amics del riu'. Alhora comptarem en aquesta ocasió amb l'ajuda de grans professionals per fer obres d'art creatives, com ara el taller 'papallones i libèl·lules amb material de rebuig', o 'els amics del bosc' amb el que farem servir materials naturals. Altres novetats destacades de la programació són els tallers sobre meteorologia, sobre la llum i l'espectroscopi, el dibuix naturalista o el megalodon (un tauró gegant extint).

La naturalització de la bassa del Parc Ernest Lluch i la gran quantitat d'éssers vius que ara hi podem trobar allà serà l'excusa perfecta per conèixer millor aquest espai verd i la importància que té la presència de fauna a la ciutat. En aquesta mateixa línia, podreu conèixer quins són els rapinyaires més habituals o les diferents espècies d'orenetes i avions que hi ha al nostre municipi, entre altres activitats previstes.

Us proposem un bon grapat de tallers i propostes -més d'una trentena- que a més de posar a l'abast de les famílies activitats d'educació en el lleure i la cura del medi ambient, són totalment gratuïtes i amb totes les mesures higiènic-sanitàries de prevenció. En conjunt, perquè exploreu el vessant més científic i ambiental del nostre entorn i que descobriu i redescobriu nous espais naturals de Santa Coloma.

 

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet