Foto de l'alcaldessa

L'educació ambiental, cabdal en el front comú contra el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat

L'emergència climàtica és indubtablement una realitat palpable que avança inexorable si no posem fil a l'agulla, per part de governs, administració i ciutadania. Els darrers estius han estat els més calorosos que hem registrat des de fa dècades al país i alhora les emissions mundials de diòxid de carboni (CO2) han augmentat quasi un 50% des del 1990. Per tant, totes i tots hem d'anar a una contra el canvi climàtic, perquè ja és una qüestió de salvar vides i mitjans de subsistència. Actualment, la nostra ciutat està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030, marcats per les Nacions Unides, perquè els municipis, països i persones a títol individual treballem plegades per protegir el planeta on vivim i assegurar-ne la subsistència.

Des de Santa Coloma creiem fermament que l'educació ambiental és una eina imprescindible per avançar en aquest front comú de lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, encetem una nova edició del Programa municipal d'educació ambient amb l'objectiu que la ciutadania pugui accedir als coneixements sobre el nostre entorn i als seus valors d'una manera rigorosa, per posar en pràctica comportaments més ecològics, més cívics i més responsables amb el nostre entorn. 

Es tracta d'un programa, del març al juny, amb el que us proporcionarem multitud d'experiències lúdiques i d'oci per observar, conèixer, sentir i experimentar el món de la natura i de l'ecologia.

En el nou programa de primavera trobareu un ampli ventall de propostes relacionades amb el coneixement del nostre entorn, sortides diürnes o crepusculars per analitzar les flors, els ocells, els paisatges i les formacions geològiques a la nostra ciutat, entre altres. També hi haurà un temps i espai per al reciclatge, la reutilització, l'art, el foment de l'ús de la bicicleta per a una ciutat més sostenible i per recordar els aprofitaments que en podem fer de la natura. Un any més podreu convertir-vos en observadors privilegiats de la fauna que ens envolta amb l'assistència al Cens de peixos del riu Besòs, la Jornada d'anellament d'ocells del Parc de Serralada de Marina o l'itinerari naturalístic pel parc del Molinet i el riu Besòs. Aquestes activitats fan que prenguem consciència de la gran i rica biodiversitat que hi ha ben a prop de casa nostra i la importància de la seva cura conjunta

I, per últim, us convido participar de diferents efemèrides globals lligades al medi ambient, com ara el Clean up day, El dia Europeu dels parcs o el Dia del Medi Ambient que, com ja ve sent habitual, servirà de marc a la Festa del Medi Ambient i esdevindrà la cloenda del programa de primavera que espero i desitjo feu vostre!

Núria Parlon

Alcaldessa