TALLER DE LITERATURA LÈSBICA

Cartell del taller

9, 14 i 21 de desembre, de 18:30h a 20h

A càrrec de Mª Àngels Cabré, escriptora i directora del Observatori Cultural de Gènere.

Cal Inscripció prèvia a lgtbi@gramenet.cat.

 

RESUM

Gairebé invisible, així va ser als seus inicis l’amor entre dones a la literatura. Progressivament va treure el cap, no sense dificultats. El transitarem en tres etapes a través d’obres emblemàtiques com Carol -de Patricia Highsmith-; Te deix, amor, la mar com a penyora -de Carme Riera-; o La passió segons Renée Vivien -de Maria-Mercè Marçal-. Fins a arribar a obres ben recents com les novel·les d’Eva Baltasar.

1ª sessió, dimecres 9 de 18:30h a 20h. Del silenci a la foscor

Les relacions sàfiques van haver de dissimular-se tant a la realitat com a la ficció. I no va ser fins al 1928, amb la novel·la El pou de la soledat -de Radclyffe Hall-, que es va inaugurar aquest camí accidentat. A base d’insinuacions, pioneres com ella van començar a posar nom a allò que encara no tenia nom.

2ª sessió, dilluns 14 de 18:30 a 20h. De la foscor a la llum

Després van venir anys d’obres literàries on el desig es camuflava en històries doloroses, com és el cas d’El bosc de la nit -de Djuna Barnes-. Un pas previ innecessari per a arribar a la primera història amb final feliç, escrita als anys 50 del segle XX i que va obrir la veda.

3ª sessió, dilluns 21 de 18:30h a 20h. Avui, sense embuts

Gràcies als avenços socials i a la feina visibilitzadora d’autores com Jeanette Winterson i Sarah Waters, el present és un espai de llibertat també per aquesta temàtica. Trobem llibres testimonials, còmics, novel·les com Permagel o Boulder... I podem afirmar que la literatura lèsbica ja no retrocedirà. 

Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet