LA FESTA DELS FANALETS

(Yuán xiao jié)

La Festa dels Fanalets marca el final de les festes de l’Any Nou Xinès amb la primera lluna plena de l’any. En la nit il·luminada, els carrers s’omplen de fanals que pengen de les cases i els establiments, preparant l’escenari per a la cercavila i els espectacles que posen punt final a les celebracions. A la Xina, els infants porten els fanals per tota la ciutat, i les famílies es reuneixen per menjar les tradicionals boles d’arròs dolç “yuán xiao”, per a la bona fortuna i la unitat familiar.

Enguany tornareu a trobar pels carrers de Santa Coloma una desfilada amb música i tambors i, per descomptat les danses del Lleó i del Drac, així com alguns petards. Al llarg de la cercavila està prevista la utilització de pirotècnia. Si voleu seguir-la de prop, si us plau, porteu roba adequada. A la celebració d’aquest any també hi participen grups de tradicions populars colomenques que s’han volgut sumar a la festa.

 

BENVINGUT L’ANY DEL PORC DE TERRA

El 2019 estarà marcat per aquest animal fort, sincer i simpàtic. El porc té bona fortuna, bon tarannà i és comprensiu i generós.

Les persones sota aquest signe són honrades, valentes, generoses i sinceres, de vegades en extrem. Mediten molt, potser massa i tot, les seves decisions, però després són molt conseqüents. Són molt pacientes, i bones mestres.

PROGRAMACIÓ 

- Entre l’1 i el 15 de febrer:

Activitats del Programa d’activitats educatives complementàries al currículum que s’ofereixen a les escoles:

·         La diversitat: un dia a la Xina. Imparteix: Casa Àsia

·         Contes per llegir, contes per crear. Imparteix: Casa Àsia

·         Coneguem un país d’Àsia: la multiculturalitat a l’aula. Imparteix: Casa Àsia

·         Atrapats per la lectura. A la Biblioteca Can Peixauet.

Llibres per a regalar: durant els 15 dies de celebració de l’Any Nou Xinès, a la Biblioteca del Fondo tindrem un racó amb llibres en xinès per a regalar, de molts temes, la majoria dels quals nous.

L’arbre dels desitjos en xinès, a la Biblioteca Can Peixauet. Del 29 de gener al 16 de febrer. Instal·lació participativa al vestíbul de la biblioteca, per a tots els públics! Vine a escriure allò que desitges : com s'escriu amor en xinès? I en urdú? És l'ocasió per aprendre-ho! I per deixar un arbre preciós, ple dels millors desitjos!

Els comerços, restaurants i bars del barri del Fondo celebren l’Any Nou ofereixen promocions, menús i plats especials, en col·laboració amb l’Agrupació i l’Associació de Xinesos de Santa Coloma. També es repartiran proverbis xinesos i s’engalanaran els carrers.  

L’aula d’acollida de l’INS La Bastida se suma a l’Any Nou Xinès. La Bastida vol participar de la celebració de l'any nou xinès. Els alumnes de l’aula d’acollida faran difusió de l'agenda activitats festives a la ciutat de Santa Coloma i engrescaran la resta d'alumnat a participar-hi. Tots junts decorarem l'institut per donar la benvinguda a l'any del porc. Bon any a tothom!

Divendres 1 de febrer

18 h Documental “China Blue” . Biblioteca de Singuerlín - Salvador Cabré.

Direcció: Micha X. Peled. 2005. V.O. en mandarí subtitulada en castellà. 87 min. No recomanada per a menors de 18 anys. Documental sobre com es treballa en una fàbrica de texans a la Xina, on dos adolescents tracten de sobreviure en l’entorn laboral més dur.

 

Dilluns 4 de febrer

18 h Taller de proverbis xinesos (Yan Yu). Centre cívic Fondo.

 

Dimecres 6 de febrer

18 h Taller de cuina a 4 mans. Espai Cuines del Món. Biblioteca del Fondo.

Cuina xinesa i cuina marroquina: Elaborarem un plat tradicional de la cuina marroquina, el cuscús, i un plat tradicional de la cuina xinesa, el pollastre blanc tallat (??? Bái qi? j?) amb la ?? (Mayan) i en Badr El Ahbar) i en Badr El Ahbar. Adults. Cal inscripció prèvia. Si voleu participar-hi, truqueu al telèfon de la Biblioteca 93 468 46 12 o contacteu-nos a través del Weixin del CNL L’Heura 607 187 124.

Organitzen: CNL L’Heura             Col·laboració: Biblioteca del Fondo 

 

Dijous 7 de febrer

18 h Projecció pel·lícula Deseo, peligro (2007) . Sala Brossa. Biblioteca Can Peixauet.

Director:  Ang Lee. VO en xinès, amb subtítols en castellà. Una història d’amor, intriga emocional i espionatge polític ambientada en l’ocupació japonesa.

 

Divendres 8 de febrer

18 h Taller infantil de manualitats. Decoracions de l’Any Nou Xinès. Espai Cuines del Món. Biblioteca del Fondo.

Organització: Biblioteca del Fondo. Realització per l’Institut Confuci.

 

Dilluns 11 de febrer

18 h Cerimònia del te. Centre cívic Fondo.

 

Dimarts 12 de febrer

18 h Hora del conte especial Any Nou Xinès. Sala Sayrach. Biblioteca del Fondo.

Contes xinesos explicats amb ombres xineses.

Organització: Biblioteca del Fondo. Realització per l’Institut Confuci.

 

Dimecres 13 de febrer

17 h  El CNL L’Heura i els 12 signes de l’horòscop xinès. Biblioteca del Fondo.

Celebrem els 12 anys del Pla de dinamització lingüística de la població xinesa del CNL L’Heura a Santa Coloma de Gramenet acompanyats dels 12 animals de l’horòscop xinès.

Organització: CNL L’Heura

 

18 h Hora del conte especial Any Nou Xinès. Sala Infantil. Biblioteca Can Peixauet.

Organització: Biblioteca Can Peixauet

Contes mitològics xinesos a càrrec de M. Carmen Molina. A continuació hi haurà un taller de papiroflèxia.

 

Dijous 14 de febrer

18 h Taller de cuina infantil. Espai Cuines del Món. Biblioteca del Fondo.

Organització: Biblioteca del Fondo

 

Dissabte 16 de febrer

17 h Rua de la Festa dels Fanals. Recorregut: plaça del Rellotge, carrer de Beethoven, rambla del Fondo, carrer d’Irlanda, carrer de Mossèn Jacint Verdaguer. Amb la participació de: Colla Jove de Dimonis, JAK, Retumbatú Batucada.

Recordeu que al llarg de la cercavila està prevista la utilització de pirotècnia. Si voleu seguir-la de prop, si us plau, porteu roba adequada.

18.30 h Benvinguda de la rua a càrrec dels Laietans de Gramenet (per confirmar). Espectacles de percussió, de foc i pirotècnia a càrrec de Colla Jove de Dimonis, JAK, Retumbatú Batucada.

19 h Actuacions de grups tradicionals xinesos i altres actuacions de cultura popular.

ORGANITZA

Grup d’artistes Huaxing Espanya

Associació de Cultura Popular Xinesa i Catalana

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

COL·LABORA

Associació de Xinesos de Santa Coloma


Institut Confuci

Casa Àsia

Escola Amistat

CNL L’Heura

Biblioteca del Fondo

Biblioteca de Can Peixauet

Biblioteca de Singuerlín

Centre cívic Fondo

Xarxa de Transmissió de Valors

L’Agrupació

Laietans de Gramenet

Colla Jove de Dimonis

Retumbatú Batucada

Jak Coloma

INS La Bastida