Foto de Núria Parlon

Ens volem lliures de prostitució: abolició ja!

En el marc de la commemoració del Dia Internacional contra el Tràfic i l'Explotació Sexual de Dones, Nenes i Nens, celebrem a Santa Coloma unes jornades reivindicatives amb un lema clar i contundent: "Ni putes, ni princeses, dones lliures", amb les que abordarem els reptes i les aliances per l'abolició de la prostitució i l'explotació sexual a la societat actual.

Són unes Jornades que compten amb la direcció científica de la Rosa Cobo i la Beatriz Ranea, reconegudes expertes en la temàtica, i de figures destacades de l'àmbit acadèmic, polític i de l'activisme social, com la Beatriz Gimeno o l'Amelia Tiganus, entre moltes altres dones que tindrem l'honor de tenir a la nostra ciutat.

Serà un espai per reflexionar sobre les múltiples dimensions d'una institució patriarcal arrelada a la societat i que suposa una forma més de violència contra les dones.

Entenem que la frontera entre tràfic i prostitució és una fal·làcia, ja que és l'existència de la prostitució la que fa possible el tràfic de dones, nenes i nens amb fins d'explotació sexual.

Abordarem, de la veu de les nostres ponents, aspectes clau com les interseccions entre indústria del sexe i la pornografia i el sistema prostitucional, el binomi existent entre violències i sexualitat patriarcal, el paper de la demanda i la figura del puter o l'impacte que té l'exercici de la prostitució en les dones. Temes que freqüentment escapen al debat públic que, de manera intencionada, evita posar el focus sobre el paper articulador que té la prostitució en el manteniment de la desigualtat i la violència patriarcal.

No ens resignem i en aquestes Jornades també volem fer valdre la força de les polítiques públiques per transformar aquesta crua realitat. Compartint experiències, reflexionant sobre els reptes i les aliances feministes necessàries per avançar en l'abolició d'una institució, capitalista i hetero-patriarcal, que s'apropia dels cossos, la sexualitat i la vida de les dones i les nenes del món. Juntes i junts ho aconseguirem!

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet