Cartell de l'observatori

Qui som?

L'Observatori és una instància de participació ciutadana que vol anar més enllà de la contestació i la defensa dels consumidors i consumidores amb les seves queixes a les empreses i les persones responsables dels continguts comunicatius vexatoris i sexistes. És una entitat que ofereix eines de visió crítica, anàlisi i sensibilització a la ciutadania per fomentar una reflexió crítica davant de continguts sexistes i discriminatoris dels mèdia.

Practica i fa visible la contestació als mitjans de comunicació des d'una perspectiva de gènere.

Promou la discussió pública sobre les pràctiques discriminatòries sobre les pràctiques discriminatòries dels media.

Orígens

L'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, és una iniciativa pionera a Catalunya endegada el setembre del 2000 per iniciativa de cinc Consells de dones del Baix Llobregat (Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí) i Drac Màgic, Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, amb l'objectiu de dinamitzar el debat públic sobre el paper dels mèdia en la superació dels arquetips de gènere.

Creació de continguts, direcció i execució

L’Observatori desenvolupa la seva activitat mitjançant Drac Màgic, Cooperativa Promotora dels Mitjans Audiovisuals

  • Creació del projecte inicial juntament amb els 5 ajuntaments fundadors del Baix Llobregat
  • Diirecció i execució del projecte i de les activitats de l’Observatori des dels seus inicis, amb la coordinació de tots els ajuntaments membres
  • Aportació de continguts com a entitat experta.

Fundada el 1970, Drac Màgic és una entitat dedicada fonamentalment a l’estudi i a la divulgació dels audiovisuals i la seva utilització en diverses activitats educatives, socials i culturals. Una de les seves àrees preferents d’activitat és la representació de les dones en els mitjans de comunicació audiovisual i la seva presencia coma autores en el camp de la realització i la crítica.

Ajuntaments

Actualment, l’Observatori de les Dones ha estès el seu àmbit de gestió territorial més enllà de la comarques del Baix Llobregat i del Barcelonès i ja està integrat per 26 ajuntaments d’altres comarques com el Vallès Occidental, el Garraf o el Baix Camp. L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet també en forma part.

Campanyes de l'observatori