Afectació del coronavirus a l’esport català

Pla de desconfinament dividit en quatre fases. Actualment som a la Fase 0 avançada.

Fase 0 avançada

En aquesta fase inicial, els consells van destinats a les i els practicants d'activitat física a l'aire lliure. L’objectiu serà la pràctica esportiva on no suposi un risc el contagiar-se de coronavirus COVID-19 o encomanar als altres, ja que no hem de perdre de vista que les prioritats són la seguretat i la salut.

Davant el COVID-19, en l'actualitat, les úniques mesures eficaces per evitar un contagi són les de protecció, consistents en l'ús d'equips de protecció individual (mascaretes, guants, caretes o vestits especials, etcètera) i el distanciament social de les persones que ens envolten.

En aquests consells volem abordar com, d'una manera racional, podem adaptar aquestes proteccions a les característiques de cada esportista. Independentment dels consells que podem donar en aquestes línies és imprescindible que tots mantinguem un estricte compliment de la normativa i recomanacions que fan públiques les autoritats sanitàries, de manera que els consells que us proposem no substitueixen a aquesta normativa i recomanacions actualitzades de les autoritats.

Infografia amb la normativa per a la pràctica esportiva indivdual a la fase 0 avançada
Infografia amb la normativa per a la pràctica esportiva individual a la fase 0 avançada

L'esport federat

Imatge d'atleta federada corrent pel Parc Fluvial Besòs

Cal recordar que a Catalunya el desconfinament es fa per regions sanitàries. Actualment Santa Coloma de Gramenet es troba en Fase 0 avançada.

Els federats i els no federats tenen una regulació diferent?

Sí, els federats podran sortir dues vegades al dia i es podran acreditar com a federats amb la llicència federativa. L’esport s’haurà de fer dins de la regió sanitària, en solitari i respectant les franges establertes. A més a més els menors de 14 anys i majors de 70 anys federats també podran fer esport en les franges horàries establertes pels federats. 

Els esportistes d’Alt Nivell hauran rebut una carta del CSD on els indicarà les seves prestacions en aquesta fase. Els esportistes d’Alt Nivell són aquells que estan regulats des de la SGEAF i el CSD.

La llicència em cobreix tot i que s’allargui l’estat d’alarma?

Sí, la llicència donarà cobertura a tots els federats i federades que practiquin els esports i les activitats cobertes per la nostra pòlissa (esports FEEC ). Sortir a passejar per la ciutat no és un esport FEEC. Fer senderisme o marxa nòrdica a centres urbans sí que ho són. Exclusivament es disposarà de cobertura si la pràctica de l’esport es fa complint estrictament les normes decretades en la “Orden SND/388/2020”.

Hi ha limitacions de temps per fer esport?

No, es pot fer esport un cop al dia, dos en el cas dels federats, però sense limitació de temps. Sí que hi han franges horàries per fer esport. En ciutats de més de 5.000 habitants es podrà fer esport entre les 6h i les 10h al matí i entre les 20h i les 23h al vespre. En pobles de menys de 5.000 habitants la franja horària serà de 6h del matí a les 23h de la nit.

Puc fer esport amb més gent?

No, només es pot fer esport de manera individual, sense contacte i en espais oberts.

Puc fer més d’1 KM quan surti a fer esport?

Sí, la limitació per fer esport estarà dins la regió sanitària. L’exercici ha de ser sense pauses fins a la finalització d’aquest. Es pot circular per qualsevol via o espai públic, inclosos espais naturals i zones verdes autoritzades, però sempre dins la regió sanitària.

Qui pot fer esport?

Tothom que no tingui símptomes de la Covid-19. Respectant la distància sanitària de 2m. i les franges horàries establertes.

Puc fer esport en instal·lacions esportives municipals?

No. Els equipaments i centres esportius de la ciutat romanen tancats. Per a la pràctica esportiva dels esportistes professionals, d’alt nivell i alt rendiment, es reobre el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat.