Dia Escolar de la No Violència i La PauRecepció als Defensors dels Drets HumansAl Fons Joan Gomis de la Biblioteca Central es pot visitar fins al 13 d'abril l'exposició fotogràfica "DEMOCRATURA. Intercanvi de joves polonesos i colomencs per la memòria històrica", basada en l'intercanvi juvenil subvencionat pel programa Erasmus + en 2017 i que va ser organitzat per la secció jove del Grup Eirene.

Cartell de l'exposició

Projecte Buchenwald 2017

Del 6 al 13 d’octubre de 2017 està prevista una nova edició del Projecte Buchenwald, una activitat que facilita la participació d’estudiants de 1r batxillerat – en aquests moments 4t ESO- al Memorial d’aquest camp de concentració nazi. Els estudiants de 1r batxillerat en el curs 2017-2018 de Santa Coloma de Gramenet interessats poden inscriure’s o informar-se a l’institut on actualment estudien o fer-ho directament a l’Ajuntament, al Departament de Cooperació cooperacio@gramenet.cat . La data límit per fer-ho és el 23 de juny de 2017.

Hi haurà un procés de selecció perquè el nombre de participants és limitat. En l’edició d’enguany es preveu un grup de 10 estudiants, 1 professor/a i 1 representant de l’Ajuntament.


Rodamons

Aquest estiu torna el cicle d'espectacles Rodamons a les biblioteques. Una edició especial que porta com a lema CONTES D'ARREU DEL MÓN.

Amb el CONTES D'ARREU DEL MÓN viatjarem per la varietat de pobles que habiten el nostre planeta. Coneixerem els nous veïns que han vingut a viure a Santa Coloma portant-nos una cosa tan valuosa com les seves narracions orals, tradicions i contes. Amb el Rodamons us volem animar a llegir, a aprofitar les vacances d'estiu per conéixer nous llibres que us esperen als prestatges de les biblioteques. Enguany, els contes es faran tots els dilluns a les 6 de la tarda. No t'equivoquis! Fixeu-vos bé en la biblioteca "que toca". T'hi esperem!


Premi Joan Gomis

Enguany, el Premi Joan Gomis al millor treball de recerca en temes de cooperació, solidaritat i drets humans procedent del nostre municipi, ha recaigut en un treball de l’Institut Torrent de les Bruixes. A més, el jurat ha acordat destacar-lo amb una menció especial.
El treball guardonat porta com a títol “Gramenet amb els refugiats” i la seva autora és Natàlia Camí, alumna de segon de batxillerat, i la tutora que ha guiat la recerca és la professora d’aquest centre Pilar Gómez.

El Premi Joan Gomis s’ atorga cada any per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i, en les darreres edicions, de manera conjunta amb la Universitat de Barcelona.


Dídac Espí, alumne de l'Institut Numància i participant del Projecte Buchenwald 2016, projecte de sensibilització adreçat als joves colomencs de visita al Memorial d'aquest camp de concentració, ha guanyat el III Premi Marcel·lí Garriga.

El Premi Marcel·lí Garriga és una proposta de l'Amical Mauthausen en col·laboració amb l'ajuntament de Vilanova i la Gelgrú consistent en un concurs de fotografia entre l'alumnat que participa en la visita a aquest camp. El certamen no sols valora la qualitat estètica de la fotografia, sinó també la reflexió escrita que l'acompanya.

Dídac Espí ha explicat com l'anada als camps de concentració canvia la mentalitat i la visió del món del jovent i com en el seu cas ha reafirmat el seu compromís en la lluita contra el feixisme.


CONVOCATÒRIA COMISSIÓ DE LES JORNADES 2017

En la línia del que s’ha dut a terme en anys anteriors, el mes d’octubre es celebraran les Jornades de Cooperació. D’acord amb el que està aprovat en el Consell de Solidaritat i Cooperació, es convoca la COMISSIÓ DE LES JORNADES PER LA PAU I LA COOPERACIÓ 2017. En aquesta Comissió hi poden participar persones i entitats que vulguin participar en el disseny d'aquesta activitat ciutadana.
Aquesta Comissió es durà a terme el proper dilluns 29 de maig, a les 19h, a l’Espai per la Pau (CRJ Mas Fonollar).

Si voleu més informació, podeu adreçar-vos a: cooperacio@gramenet.cat


SEMINARI DE REFLEXIÓ: VIOLÈNCIA (ES) A L’AMÈRICA LLATINA. Causes, conseqüències i construcció de pau

30 de maig, Centre d’Art Contemporani Can Sisteré, de 9.15 a 20h. cal inscripció prèvia icip@gencat.cat

Més enllà de les dinàmiques dels conflictes armats, existeixen diverses realitats socials en què els nivells de violència directa, cultural i estructural són extraordinaris. Per avaluar aquestes "altres violències" l'Institut Català Internacional per la Pau organitza aquest seminari de reflexió, centrat en l'Amèrica Llatina, el proper 30 de maig a Can Sisteré (Santa Coloma de Gramenet).
Inscripcions obertes, consulteu el programa a www.icip.cat

Us annexo el programa per si us cal més informació. És molt interessant


NOU CICLE D’EXPOSICIONS DE FOTOGRAFIA

En el Fons Documental Joan Gomis, a la segona planta de la biblioteca, s’ha previst un nou cicle d’exposicions fotogràfiques de contingut documental i solidari. Les exposicions van acompanyades d’un expositor i una guia de lectura amb informació i documents sobre aquest tema. Els projectes que es presentaran són una proposta de Vers Art 2014 i la Nau Bostik Nau Bostik.

"KURDES. LA CONQUESTA DE L'ESPAI PÚBLIC", un treball de JOAN ALVADO. Joan Alvado.

Aquesta exposició es podrà veure del 8 de maig al 17 de juny a la Biblioteca Central Biblioteca Central Santa Coloma de Gramenet.


Campanya Som Aigua

L’accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat és un factor fonamental per al desenvolupament humà i des del juliol de 2010 està reconegut com a un Dret Humà per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Segons dades de 2015, 663 milions de persones encara pateixen les conseqüències de no tenir garantit l’accés a l’aigua i 2.365 milions no tenen garantit un sanejament adequat.

El Grup de Treball de l’Aigua del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament dedica esforços en reflexionar sobre el paper de la cooperació en la garantia d’aquest accés. La responsabilitat d’aconseguir-ho no recau únicament en aquells estats i institucions dels països on la garantia encara no és plena, sinó que es tracta d’un fet compartit per tota la humanitat. No es tracta només d’aspectes de modernització tecnològica, adequació legal, actualització institucional, sostenibilitat i respecte pel medi ambient, sinó fonamentalment un canvi cultural i de l’escala de valors, allò que s’anomena la nova cultura de l’aigua.

En aquest context, des del Fons Català de Cooperació al desenvolupament, en col·laboració amb l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i els ajuntaments que formen part del Grup Aigua, s’està impulsant la campanya Som Aigua. En aquesta ocasió, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que forma part d’aquest grup treball, ha decidit posar en marxa a la ciutat diverses activitats en el marc d’aquesta campanya, amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la població sobre la importància de l’aigua i la cooperació municipal. Posant èmfasi en l’aigua com a recurs escàs vinculat a una situació de desenvolupament desigual dels països, a més de la necessitat d’un enfocament global i integral de l’aigua com a dret humà i bé comú.

El tret de sortida de la campanya a Santa Coloma, serà el diumenge 26 de març, en el marc de la setmana del Dia Mundial de l’Aigua, i es farà amb l’espectacle: “La Memòria de l’aigua” (Teatre Sagarra, diumenge 26, 12h). Seguiran a aquesta actuació les següents activitats durant els propers mesos: presentació del vídeo “Memòria Líquida a Santa Coloma” enllaçant les lluites veïnals dels anys 50 i 60 per l’accés a l’aigua al barri de Fondo amb les lluites actuals a la ciutat, així com, una pintada mural col·laborativa, i finalment, l’espectacle de circ “Els exploradors de l’aigua”. El programa d’activitats es donarà a conèixer en les properes hores a través del blog de la campanya: somaigua.cat.


Acollida de nens i nenes Sahrauís

Cada estiu, la nostra ciutat rep un grup de nens i nenes sahrauís en el marc del projecte de sensibilització “Vacances en pau”. Les famílies colomenques mostren d’aquesta manera la seva solidaritat cap al poble sahrauí, obligat a viure en camps de refugiats al desert, on les condicions de vida són molt dures. L’Associació Santa Coloma amb el Sáhara (ACAPS) coordina localment el projecte amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Per tal que la vinguda dels infants sigui possible, des de Santa Coloma amb el Sàhara us animen a acollir un nen o nena aquest estiu. Si us cal més informació o voleu participar en aquest projecte sols cal que hi contacteu telefònicament. Telèfons: 608397733 - 661554431.


TROBADA DE JOVES PER AL NOU PLA DIRECTOR DE COOPERACIÓ

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet està elaborant un nou Pla director de Cooperació al desenvolupament, Justícia i Drets Humans (2017-2020). Aquest Pla traçarà les principals línies de treball d’aquest tema en un futur proper i constitueix una oportunitat per a coordinar persones i iniciatives que s’estan duent a terme o projectant a la nostra ciutat.

Amb l’objectiu de que participeu els joves i que es puguin incorporar les vostres propostes en el Pla, convoquem a una reunió el proper dimarts dia 7 de març a les 19 h. a la Sala de d’Actes del CRJ Mas Fonollar.
A la web del Pla Director disposeu d’una bústia oberta i d’un qüestionari que podreu utilitzar per transmetre qualsevol valoració, suggeriment o proposta en relació al nou Pla Director.

Per resoldre qualsevol dubte o comentar qualsevol qüestió podeu contactar a cooperacio@gramenet.cat


Joves colomencs d'intercanvi a Kosovo

Aquesta setmana, un grup de joves colomencs és a Kosovo de la mà del Grup Eirene. Un projecte en el qual hi col·labora l'Ajuntament de Santa Coloma  i compta amb el suport d'Erasmus +.  Han viatjat del 19 al 26 de febrer a Prishtina i tenen prevista una setmana d'activitats de debat, culinàries, d'idioma, visites a organitzacions socials d'allà que treballen per als DDHH, visites a la part sèrbia de la ciutat i reunió amb una entitat de joves serbis que treballen per la convivència, visita a un monestir Ortodox, etc.


Adhesió a la campanya ‘Casa nostra És casa vostra’

Europa assisteix a una greu crisi humanitària com a conseqüència del desplaçament forçat de centenars de milers de persones que escapen de l’horror de la guerra, esperant una nova vida digna. Des del primer moment, la immensa majoria d’ens locals catalans han mostrat la seva predisposició a acollir persones refugiades, malgrat no disposar de les competències d’asil, i han dedicat recursos per ajudar-les. Mentre això passava, la majoria dels governs europeus i les institucions internacionals i de la Unió Europea han incomplert els acords signats sobre refugi i asil. A Catalunya ha sorgit la campanya unitària Casa Nostra És Casa Vostra, conformada per milers de persones a títol individual, col·lectius i moviments socials, ONG i empreses del sector cultural, amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants.

El Ple de l’Ajuntament del 30 de gener de 2017 ha acordat en aquest sentit:

La participació colomenca a la manifestació que se celebrarà a Barcelona el proper dissabte, 18 de febrer (16.00). La marxa partirà des de la plaça d’Urquinaona. A la nostra ciutat, la convocatòria és a les 15:30 hores a l'estació de metro de Santa Coloma, de la L1. L’adhesió a la campanya va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups municipals, llevat del PP que s’hi va abstenir. Santa Coloma s’afegeix així a la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i convoca la ciutadania a mobilitzar-se. L’Ajuntament facilitarà a les entitats els espais de la via pública i dels edificis municipals per a la recollida de signatures de la campanya.

Consulteu aquí la moció aprovada en aquest sentit


CERCAVILA I COREOGRAFIA PEL DENIP

Un any més, les escoles FEDAC Santa Coloma i Virgen del Carmen han organitat una cercavila des d’ambdós centres al carrer Sagarra a la plaça de la Vila per celebrar el Dia Escolar per la Noviolència I la Pau, el DENIP, aquest dilluns 30 de gener. A la plaça de la Vila s'ha fet la lectura del manifest amb motiu d’aquesta diada i una gran coreografia on han participat un miler d'alumnes.Drets Humans a Palestina

El departament municipal de Cooperació ha participat aquest divendres 27 de gener a Donosti al Fòrum BDS que impulsa iniciatives locals en defensa dels drets humans a Palestina


NADIA MURAD BASEE, 37è PREMI PER LA PAU

Dimecres 11 de gener es va lliurar el, 37è Premi per la Pau (Associació de les Nacions Unides – ANUE i Diputació de Barcelona) a Nadia Murad Basee. La Nadia és una jove activista contra el tràfic d'éssers humans. Amb aquest reconeixement, el jurat ha volgut reconèixer la seva campanya a nivell mundial per denunciar la situació extrema que pateix la comunitat yazidita en mans de l'Estat Islàmic, especialment les dones i els infants. Durant l’acte de lliurament es va denunciar que la comunitat internacional no ha estat a l’alçada per impedir un genocidi com el que ha patit el seu poble.

Nadia Murad Bassee, nascuda al nord de l'Iraq el 1993, és una noia yazidista que va patir els abusos dels soldats de l'ISIS quan, el 2014, va assetjar Kocho, la seva població. L'autoproclamat Estat Islàmic va massacrar a tots els homes de l’aldea i va capturar i esclavitzar a totes les dones i nens. Les dones joves, inclosa la Nadia i les seves germanes, van ser segrestades, venudes en diverses ocasions i utilitzades com esclaves sexuals. Es dones per a ells massa grans van ser assassinades. Finalment ella va aconseguir escapar al novembre de 2014.

Actualment viu a Alemanya amenaçada de mort, després de la seva decisió d'emprendre accions legals contra els comandaments de l'Estat Islàmic que han promogut el mercat d'esclaves a Síria i Iran. Amb el premi, el jurat també reconeix el seu treball d'informació al Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre el tràfic i l'esclavatge de persones al món.
"Daesh i els extremistes van entrar el 3 d’agost per acabar amb la presència dels yazidites i ens van donar una opció: convertir-nos a l'Islam o morir", explicava Nadia Murad a l’hemicicle del Parlament Europeu a Estrasburg quan va rebre a mitjans de desembre el Premi Sàkharov, recordant el dia en què va ser capturada com a esclava sexual i la majoria de la seva família assassinada. "Avui, la meva comunitat s'ha desintegrat", ha afegit demanant el processament internacional dels perpetradors del que ha anomenat un "genocidi". "El mig milió de yazidites a l'Iraq són els últims membres d'aquesta comunitat a l'Orient Mitjà", afirmava Murad.

El Premi per la Pau té una dotació de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona i reconeix una obra, una trajectòria personal o una entitat que destaqui per la seva defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i el desenvolupament. El Premi es concedeix el 24 d'octubre de cada any, en commemoració de l'aniversari de la fundació de les Nacions Unides (1945).

Intercanvi joves Kosovo - Santa Coloma de Gramenet

Aquests dies, de la mà del Grup Eirene responsable a nivell local del projecte, un grup de joves colomencs es preparen per a l'intercanvi amb nois i noies de Kosovo.
Es du a terme una formació cada dimarts a l'Espai per la Pau per conèixer la història, la cultura, les tradicions, la lengua, etc. de Kosovo i, a més, es planifiquen algunes de les activitats que es faran durant la setmana de l'intercanvi. Aquestes trobades faciliten que el grup d'aquí es conegui i cohesioni.
S'ha creat un grup de facebook conjunt entre els joves colomencs i d'allà perquè es pugui planificar de manera conjunta l'intercanvi.
A més, està previst un primer viatge per supervisar les infraestructures i mantenir reunions amb YIHR Kososo del 10 al 12 de febrer de 2017. En aquest viatge hi anirà el lider del grup amb un jove del grup colomenc. El viatge està previst del 18 al 25 de febrer de 2017.
El grup de joves de Santa Coloma de Gramenet està format per 9 joves de 15 a 17 anys de diversos centres escolars del municipi.
Aquesta activitat està organitzada pel Grup Eirene, compta amb el suport d'Erasmus + i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a travès del Departament de Cooperació i Solidaritat.


L’Ajuntament de Santa Coloma s'ha adherit a la campanya de rebuig a l’arxivament del cas d’esterilitzacions forçades

Santa Coloma de Gramenet, juntament amb altres municipis del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, s'ha adherit a la campanya de rebuig a l'arxivament pel cas esterilitzacions forçades de Perú.
El passat mes d'octubre, la defensora dels drets humans Esperanza Huayama, ens donava a conéixer aquest crim comés contra dones indígenes durant el govern d'Alberto Fujimori. Esperanza -presidenta de l'Asociación de Mujeres de la Provincia de Huancabamba (AMHBA) i vicepresidenta de la Asociación de Mujeres Peruanas Afectadas por las Esterilizaciones Forzadas (AMPAEF)- ja va expressar el seu temor de que la Fiscalia Penal arxivés la denúncia pel cas de les esterilitzacions forçades.
Són vint anys els que porten en aquesta lluita, amb arxivaments continus que es justifiquen amb la falta de proves com si elles mentissin i no fos suficient el dany sofert en el propi cos.
Ara ens demanen el nostre suport. Si la justícia penal peruana no les té en compte es té previst recórrer a la justícia penal internacional.
www.saracuentas.lamula.pe/…/aunque-la-justicia…/saracuentas/


CIUTATS PER LA VIDA, CIUTATS CONTRA LA PENA DE MORT

El 30 de novembre es celebra la Jornada internacional “Cities for Life – Ciutats per la Vida /Ciutats contra la Pena de Mort” en record de la primera abolició de la pena capital, al Gran Ducat de Toscana el 1786. La iniciativa arriba a la XV edició i es du a terme poc abans de la votació de la moratòria universal de les execucions a l’Assemblea General de la ONU. L’objectiu d’aquesta jornada és establir un diàleg amb la societat civil i involucrar-hi les administracions locals, per tal de garantir que l’abolició de la pena de mort i la renúncia de la violència siguin una senya d’identitat de la ciutat que s’adhereix a la iniciativa i dels seus ciutadans i ciutadanes.

La Comunitat de Sant Egidi va llançar la primera Jornada de “Ciutats per la Vida” i treballa des de fa anys en aquest tema. Unes 80 ciutats van participar en l’edició del 2002 i ara hi participen més de 2.000 ciutats dels cinc continents. Una d’elles, Santa Coloma de Gramenet.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet celebra aquesta Jornada des de l’any 2014, en el seu compromís a favor del respecte de la vida i de la dignitat humana i du a terme accions per sensibilitzar als joves i a la ciutadania en general sobre la urgència d’eliminar aquesta pràctica del panorama jurídic i penal dels estats. No podem tancar els ulls davant el fet que segueixen sent molts els països que continuen mantenint la pena capital i moltes les persones que són executades cada any.

A proposta del Grup de Badalona-Santa Coloma de Gramenet d’Amnistia Internacional, el Ple de l’Ajuntament va aprovar commemorar el 30 de novembre, al considerar que la pena de mort representa la negació més extrema dels drets humans fonamentals com és el dret a la vida i el dret a tota persona a no ser sotmesa a penes cruels, inhumanes i degradants. Una vegada més, en el 2016, Santa Coloma de Gramenet –a proposta del Grup Local d’Amnistia Internacional i d’acord amb aquesta moció- s’ha adherit a la campanya mundial de la Comunitat de Sant Egidi “Cities for Life – Ciutats per la Vida / Ciutats contra la Pena de Mort”.

Amb motiu d’aquesta celebració, del 30 de novembre al 10 de desembre -Dia Internacional dels Drets Humans-, s’ha previst penjar una pancarta a la façana del CRJ Mas Fonollar –on s’ubica l’Espai per la Pau- amb lema “PER UN MÓN SENSE PENA DE MORT”.Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans hem rebut la següent informació

- Consell de Guerra brutal a Issa Amro: http://internacional.elpais.com/…/ac…/1479846773_401253.html

- Jessenia Cassani
, de l'organització feminista DEMUS, que promou el cas de les dones esterilitzades al Perú ha explicat als companys de Sant Boi que la fiscal que s'havia de pronunciar sobre el cas de les dones esterilitzades vol tornar a tancar el cas i que, fins i tot, fa passes enrere en el reconeixement d'aquesta violació de drets de les dones...

Aquest mes d’octubre, va ser a Santa Coloma la defensora dels drets humans Esperanza Huayama, de l’Asociación Nacional de Mujeres Peruanas Afectadas por Esterilizaciones Forzadas explicant aquesta situació


Els companys d'OMBÚ ACCIÓ ens han fet arribar aquesta breu descripció dels tallers que van dur a terme a la carpa OBRINT FRONTERES de la Plaça de la Vila en el marc de les Jornades per la Pau i la Cooperació:

https://ombuaccio.wordpress.com/2016/10/23/un-viatge-forcat-a-la-placa-de-la-vila-de-santa-coloma-de-gramenet/


Els joves en la Construcció de Pau

En el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, el proper dissabte 1 d'octubre tindrà lloc la jornada de debat i d'intercanvi d'experiències "Els joves en la Construcció de Pau", que vol donar visibilitat al protagonisme i a la veu pròpia que manifesten els joves a l'hora de liderar projectes de promoció i consolidació de pau.

Així, en el decurs de les intervencions es farà un recorregut per les reivindicacions juvenils que van donar lloc a l'adopció de la resolució 2250 sobre joves, pau i seguretat recentment aprovada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i quatre destacats activistes per la pau i la noviolència que treballen amb joves en diferents països i contextos explicaran la tasca que duen a terme.


Joves bosnians i colomencs treballen plegats a favor dels drets humans

Del 4 a l'11 de setembre de 2016, un grup de joves bosnians i colomencs treballen plegats a la nostra ciutat en temes vinculats a la pau i els drets humans.
El grup està integrat per 18 nois i noies de 17 a 20 anys amb el suport de tres educadors. Aquesta és la tercera edició d'un intercanvi d' aquestes característiques. Com a novetat destaquem el treball més exhaustiu que s’ha fet de coneixement i d'acció al barri del Raval. Està previst visitar entitats, serveis municipals i equipaments presents en aquesta zona.
El punt de referència de la trobada torna a ser l'Espai per la Pau del CRJ Mas Fonollar, on els joves colomencs preparen l’intercanvi des de fa mesos.
El grup de Santa Coloma viatjarà a Sarajevo la primavera de 2017, coincidint amb les vacances de Setmana Santa.

El projecte està organitzat un cop més per al ‘Grup Eirene d’educació per la Pau’ amb la col·laboració de l' Ajuntament. Compta amb el suport d' ERASMUS + i forma part del Programa Joves i Cooperació de la nostra ciutat. A la foto, els joves colomencs i bosnians amb l’alcaldessa.

Més informació: espaiperlapau@gramenet.cat


La Biblioteca Central acull fins al 19 de setembre la mostra "Refugiats, per què?" de FundiPau.

REFUGIATS, PER QUÈ? Exposició de FundiPau a la Biblioteca Central (Jardins de Can Sistere), del 6 al 19 de setembre.

Arran de la crisi de refugiats FundiPau ha preparat una exposició que explica el fenomen i l'abast de l’onada de persones refugiades i els motius que hi ha al darrere (conflictes armats, vulneracions de drets humans, comerç d’armes, etc.). L'objectiu d'aquesta exposició és que siguem conscients que a més de ‘ser solidaris’ des d’Europa ens cal canviar la nostra forma d’intervenir i actuar en el món.


Exposició sobre els refugiats

“CRISI DE REFUGIATS A EUROPA” d’Edu Ponces  i Pau Coll / Ruido Photo
Centre Cívic del Riu

El Cicle Diaris de Viatges ens ofereix una exposició fotogràfica que sobrepassa la Sala Riu i incorpora una intervenció al carrer President Companys. Les imatges pretenen sensibilitzar al públic sobre la duresa del viatge que van emprendre més d’un milió de persones durant l’any 2015 i incitar a la reflexió sobre com els europeus assumim aquesta crisi.


Avui fa 30 anys que va néixer, a Salt (Gironès), el FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT, l'Ajuntament de Santa Coloma és dels fundadors

El 5 de juliol de 1986, va néixer el Fons Català: constituït per 27 socis i una Junta Executiva presidida per l’aleshores alcalde de Salt, Salvador Sunyer, i formada per sis ajuntaments (Arbúcies, Olot, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona i Terrassa) i tres entitats (Justícia i Pau, CIEMEN i Càritas Diocesana).

Recordava Salvador Sunyer en el 25è aniversari: “Aquesta gran aventura la vam iniciar peregrinant d’una ciutat a l’altra, d’un poble a l’altre a fi de proposar als alcaldes que se’n fessin socis segons les seves possibilitats, ja que els fonaments del Fons Català són, precisament, les poblacions associades”.

Aquesta peregrinació inicial, juntament amb el suport decidit d’entitats com Justícia i Pau i el CIEMEN,  va contribuir enormement a arribar als 315 socis actuals, entre ajuntaments i entitats supramunicipals, que representen el 86% de la població de Catalunya. Entre tots, hem donat suport a gairebé 3.000 projectes de cooperació i/o de sensibilització i educació al desenvolupament.

Al llarg d’aquests 30 anys la cooperació al desenvolupament ha evolucionat molt i el Fons Català ha sabut respondre als nous reptes, l’últim dels quals, malauradament, és la crisi de la població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats a l’àrea Mediterrània. No obstant això, el municipalisme català ha tingut i està tenint una gran resposta: la participació d’uns 170 ajuntaments i ens supramunicipals, que hi destinem prop d’1,5 milions d’euros per executar 20 projectes d’ajut humanitari a les rutes de fugida, 16 projectes d’educació al desenvolupament i treballem per concretar propostes de suport als municipis que es troben a la ruta que fan les persones refugiades, alhora que hem manifestat el compromís del món local d’oferir els nostres municipis territori d’acollida i protecció.

El valor de la celebració d’aquests 30 anys és més important perquè, malgrat la greu crisi econòmica dels darrers anys, la gran majoria de municipis hem continuat mantenint el nostre compromís envers solidaritat i la cooperació. Per això, ja volem anunciar-vos que aquesta tardor farem una celebració a Girona, de la qual us informarem oportunament, on esteu tots i totes convidats.

Finalment, dir-vos que en relació a aquesta efemèride, avui és un bon dia per recordar que “Gràcies al compromís ininterromput del món local català amb el desenvolupament dels països i pobles del Sud i amb la solidaritat internacional, malgrat els darrers anys de crisi que han estat molt durs per a la cooperació, no partim de zero sinó d'una feina feta i d'un treball de fons que ha deixat petjada a la cooperació catalana”.


Assemblea General de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya

La ciutat de Gavà va acollir dilluns, 4 de juliol la 1a Assemblea General de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, on es va presentar la seva estructura i línies de treball.

La Xarxa es va decidir crear a Granollers l'11 de març de 2014, amb la missió d'articular la xarxa de ciutats per la pau a Catalunya i donar veu al municipalisme català en qüestions relatives al foment de la pau i la convivència.

La Xarxa catalana agrupa els 200 municipis membres de la xarxa internacional Mayors for Peace i es va crear sota l'empara de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona.
Una Comissió executiva, formada pels alcaldes i alcaldesses de diversos municipis proposats per l'ACM i la FMC, treballa per estructurar la Xarxa. Actualment formen part d'aquesta Comissió Granollers, La Garriga, Manlleu, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Figueres, Cervera i Vallromanes. La Xarxa és presidida per Josep Mayoral, alcalde de Granollers.


TALLER DE TEATRE SOCIAL – Actua per la Pau i els Drets Humans

L’Espai per la Pau i els Drets Humans us ofereix un curs el mes de juliol de teatre social adreçat a joves de 15 a 19 anys. Els nois i noies participants fareu accions artístiques i socials, amb la fi de promoure la reflexió, la participació i la convivència.
Aquesta taller es durà a terme en el CRJ Mas Fonollar dimecres i divendres de 18.00h a 19.30h, durant el mes de juliol. La data d’inici és el 6 de juliol i finalitza el 29 del mateix mes.
És una activitat gratuïta però es demana el vostre compromís d’assistència i implicació.

Organitza: Grup Eirene amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Informació i inscripcions a: grupeirene@gmail.com / espaiperlapau@gramenet.cat
Si estàs interessat, pots inscriure’s a través de correu electrònic a aquestes adreces o directament al CRJ Mas Fonollar.


Intercanvis de joves de Santa Coloma i joves dels Balcans

Grup Eirene torna a iniciar el projecte d’intercanvi internacional amb els Balcans que des de fa dos anys realitza al municipi de Santa Coloma de Gramenet.
Per aquest proper curs 2016/2017 es duran a terme dos projectes: un intercanvi amb Sarajevo (Bòsnia-Herzegovina) i un altre amb Pristina (Kosovo) on es treballaran temes de pau, drets humans i resolució de conflictes.
Per a aquests dos projectes es crearan dos grups (un per cada país) de 10 joves d’entre 16 a 20 anys interessats en aquestes temàtiques socials, amb nivell d’anglès i moltes ganes de participar.

El Grup Eirene convoca el proper dilluns 27 de juny a les 18h a l'Espai per la Pau del Mas Fonollar una xerrada informativa per a joves de 16 a 20 anys interessats en algun dels projectes d'intercanvi que enguany es duran a terme amb els Balcans.
En aquesta trobada, a més de resoldre dubtes i saber el nombre de persones participants, també es podrà omplir la fitxa d'inscripció.

Als joves participants els demanarem que assisteixin a una formació prèvia a la setmana del intercanvi i que participin activament tant en la creació de les activitats com en el desenvolupament del projecte.

 

Les dates previstes per a la realització de l’intercanvi són:

  • Del 4 a l’11 de setembre de 2016 els joves de Bòsnia-Herzegovina vindran a Santa Coloma
  • Del 17 al 24 de desembre de 2016 els joves de Kosovo vindran a Santa Coloma
  • Del 25 de març al 2 d’abril de 2017 els joves de Santa Coloma viatjaran a Sarajevo
  • Del 9 al 16 d’abril de 2017 els joves de Santa Coloma viatjaran a Pristina

Qualsevol dubte, podeu contactar directament amb el Grup Eirene a grupeirene@gmail.com o al Departament de Cooperació de l’Ajuntament cooperacio@gramenet.cat


Intercanvi de joves bosnians i colomencs

Del 20 al 27 de març s’ha dut a terme un intercanvi cultural de joves de Santa Coloma de Gramenet i de Bòsnia per tal de promoure la justícia social i els drets humans.

Els joves colomencs van viatjar aquesta Setmana Santa i s’ha previst que els joves bosnians visitin la nostra ciutat a primers de setembre. En aquesta edició s’ha treballat la situació actual de Bòsnia i s’ha aprofundit en el coneixement del conflicte bèl·lic que van patir els Balcans uns anys enrere.


El grup colomenc estava integrat per nou nois i noies acompanyats per dos coordinadors del Grup Eirene que organitza aquest projecte que compta amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Erasmus +. L’associació que organitza aquest intercanvi als Balcans és YIHR – Iniciativa de Joves per als Drets Humans. Els joves s’han allotjat a la ciutat de Sarajevo.

Més informació al Departament de Cooperació cooperacio@gramenet.catSanta Coloma avalua els objectius que s’havia marcat en matèria de cooperació, solidaritat i educació per la pau

El passat 19 de gener l’alcaldessa Núria Parlon va presentar a la sala d’actes de Can Sisteré l’estat de l’avaluació de l’actual Pla Local Director de Cooperació, Solidaritat i Educació per la Pau (2011-2015) que es porta a terme en aquesta ciutat. A l’acte van participar unes quaranta persones, membres del Consell de Cooperació i Solidaritat de la ciutat, inclosos regidors i regidores dels grups polítics municipals.

L’esmentat Pla, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, que subvenciona el projecte d’avaluació. Els consultors responsables tècnics d’aquest estudi, Neus Martí i David Tarrason van fer una presentació de les línies generals del projecte destacant la necessitat de preveure l’avaluació quan estem planificant, així com el disseny acurat dels indicadors. Destaquen l’interès per mesurar l’impacte de les polítiques públiques, per millorar l’eficiència i els resultats finals, però, com en aquest cas, amb perspectiva de metodologies de diversos criteris i no només quantitatiu. L’objectiu general serà ara avaluar fins a quin punt s’han assolit els objectius que es plantejaven al Pla Director però també comprendre què ha succeït, perquè s’han assolit en aquesta mesura, entendre els perquès i els processos que s’han donat. Per aquest motiu s’ha fet arribar un qüestionari a tots els membres del Consell i s’enviarà als que es consideren persones actores de la cooperació a nivell local per recollir totes les aportacions possibles.

A la ronda d’intervencions per conèixer l’expectativa de les persones assistents a l’acte, que han participat a l’elaboració del Pla, es destaca la necessitat que el procés d’avaluació sigui flexible i no tancat, així com que es treballi la transversalitat, però sobretot es fa constar la diferència de la situació actual respecte a l’anterior, on era més prioritària la necessitat de consolidar una política pública pròpia. Es posa en comú que ara hi ha un mapa nou amb actors i actrius emergents o menys formals, una línia important de treball en l’àmbit de la sensibilització i del treball amb joves i nous reptes com el de la cooperació directa i la cooperació tècnica .

Els consultors van explicar la metodologia prevista, que inclou diverses sessions de treball amb entitats, equip tècnic municipal, resta d’àrees de l’Ajuntament i actors i actrius emergents que comencen a ser rellevants en matèria de cooperació i solidaritat. Tanmateix, s’ha ofert la possibilitat a tothom de poder participar d’una manera més còmoda o directa només sol·licitant-lo directament a l’adreça electrònica cooperacio@gramenet.cat per afavorir el més possible la participació.

De la ronda oberta d’intervencions destacà una valoració positiva respecte l’augment de la dinàmica participativa, més connexió amb l’àmbit polític i més obertura als temes i els àmbits de treball tractats, així com la incorporació d’entitat i persones noves en aquest àmbit. També es constata que s’ha fet més execució i no tant seguiment del Pla i que una part de l’avaluació, que correspon a la cooperació indirecta en conveni amb el Fons Català de Cooperació, té un mecanisme propi d’avaluació.

Finalment, es va remarcar que cal reconèixer el valor d’aquest exercici d’avaluació que es porta a terme a Santa Coloma de Gramenet, un procés autocrític que no és habitual quan es tracta de temes vinculats a la cooperació local i que poques administracions fan. De moment, s’ha acordat fer quatre sessions participatives en el propers mesos i que el dia 5 d’abril es presenti l’esborrany de l’informe de l’estudi d’avaluació proposat.


Rialles i Germina visiten l'exposició de Paco Roca

Joves dels centres oberts RIALLES i GERMINA visiten l’exposició “Dibuixant ambulant” de Paco Roca. Ho fan de la mà de les explicacions de Quim Pérez, expert en aquest tema. Aquesta activitat ha tingut molt bona acollida en tots ells.

Presentació del projecte “Enfortiment dels processos de construcció de pau al Sàhara Occidental"

Presentació del projecte “Enfortiment dels processos de construcció de pau al Sàhara Occidental”, un projecte que compta amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
La presentació serà a càrrec d’Abadi Mohamed, activista sahrauí que ha participat en el projecte i que viu en els campaments de refugiats de Tinduf. La xerrada serà dimecres, 27 de gener, a les 19.30h a la Biblioteca Central.

Pel matí, Abida presentarà el projecte als alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut Ramon Berenguer IV.
Aquesta activitat compta amb la col·laboració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de l’associació local Santa Coloma amb el Sàhara.


Comissió d'ajuda a les persones refugiades

El passat dilluns 14 de desembre del 2015 es va reunir per primer cop la Comissió d'ajuda a les persones refugiades del Consell de solidaritat i cooperació de Satna Coloma. Aquesta és una comissió oberta a totes les entitats i persones de la ciutat que volen col•laborar en activitats de sensibilització davant la situació de crisis humanitària.  La reunió va coincidir amb el Dia dels Drets Humans, i es va desenvolupar a l’Espai Solidari (carrer d’Enric Granados, 7) de Santa Coloma amb la participació d’una persona tècnica del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que va informar del viatge que han dut a terme des del Fons per les rutes de fugida de les persones refugiades, així com de les campanyes de suport previstes.


Aquest dimecres 23 s'ha fet la penúltima concentració a la plaça de la Vila en suport a les persones refugiades. Hi han participat representants de la FAVGRAM i Jordi Armadans, director de FundiPau, que ens ha ajudat a reflexionar sobre els motius pels quals hi ha milions de persones refugiades fugint dels seus països.


Accions locals per donar resposta a la crisi de refugiats a Europa

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ja ha començat a articular una resposta local a la campanya solidària d’emergència per la greu crisi dels refugiats sirians que ha provocat el desplaçament de milers de persones cap a Europa. La nostra ciutat ja forma part de la Xarxa de Ciutats Refugi que coordinarà les diferents accions que des dels municipis catalans es portaran a terme.

Santa Coloma de Gramenet es va afegir a finals de la passada setmana a la Xarxa de Ciutats Refugi, començant a treballar des del departament municipal de Cooperació i Solidaritat. Una de les primeres mesures ha estat facilitar el contacte amb els colomencs i colomenques que vulguin col·laborar en l’acollida. Així, s’ha posat en marxa un correu electrònic i aquest web municipal disposa d’una secció específica en què s’anirà ampliant la informació sobre aquesta crisi així com les opcions per col·laborar.


Resposta solidària al terratrèmol a Nepal

Reunida la Comissió d’Emergència i Ajut Humanitari del Consell de Cooperació i Solidaritat s’ha concretat una aportació de l’Ajuntament de de Santa Coloma de Gramenet de 3.000€ destinada al projecte per a donar Resposta al Terratrèmol de Nepal que coordina el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

La Comissió d’Emergència i Ajut Humanitari és una comissió mixta integrada per representants d’entitats i ONGD d’aquest àmbit i representants municipals. Es reuneix especialment en moments de crisi humanitària. També du a terme accions d’informació i de sensibilització a la ciutadania colomenca sobre les campanyes.

Més informació a cooperacio@gramenet.cat.


Joves colomencs en el Memorial de Buchenwald

Un grup de joves de Santa Coloma de Gramenet participa en la commemoració dels 70 anys de l’alliberament del camp de concentració nazi de Buchenwald (Alemanya). Són un grup de nou noies i nois que estudien als instituts de la ciutat i que estan acompanyats per una tècnica municipal de joventut i una professora d’història de secundària. El viatge l’organitza l’Amical de Mauthasen i, any rere any, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet hi col·labora  promovent que un grup de persones –en especial, joves- hi formi part.

S’estima que unes 56.000 persones van morir en aquest camp, un dels més gran en territori alemany. Enguany, l’Amical de Mauthausen i altres camps ha col·locat una placa en memòria dels republicans de l’Estat espanyol deportats al camp de Buchenwald. Ha estat un acte molt emotiu en el block 45 on hi han assistit persones que van ser deportades, públic en general  i representants institucionals. El jove grup colomenc ha participat activament en aquest acte en record de les víctimes de la barbàrie nazi.


Col·laboració amb campanyes d’emergència humanitaria

La Comissió d’Ajut Humanitari i Emergències del Consell de Cooperació i Solidaritat col·labora en diverses campanyes de resposta a la crisi humanitària, i l’Ajuntament hi dóna suport. Aquests serien els casos dels campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria)  afectats per inundacions, la població siriana que pateix la guerra o  les entitats que treballen en suport a la població afectada per la malaltia del virus de l’Èbola a l’Àfrica Occidental.
Les aportacions econòmiques, obertes a la participació d’associacions, empreses o particulars, es canalitzen a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament –l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en forma part-  i les ONGD que treballen sobre el terreny.
Per col·laborar-hi o per tenir-ne més informació, podeu escriure a cooperacio@gramenet.cat o telefonar a 934 624 000 ext. 2751.