Dia Mundial de les Persones Refugiades 2019

L’any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com a Dia Mundial de les Persones Refugiades. L’objectiu era rescatar de l’oblit la dramàtica situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiades, apàtrides, desplaçades internes i sol·licitants d’asil que actualment hi ha al món, que es veuen abocades a marxar de casa seva per motius religiosos, polítics, ètnics, o d’orientació sexual, entre d’altres. 

La cooperació municipalista ha treballat per la protecció internacional des de la fundació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament fa 33 anys. Des del municipalisme català donem suport a la campanya #mónlocalrefugi i ens comprometem a mantenir les aportacions a la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament adreçada a pal·liar el patiment humà en les rutes de fugida i en els  països de primera acollida; i, a casa nostra, al desplegament d’accions de sensibilització i denúncia, amb un doble objectiu. En primer lloc, alimentar de discurs crític l’embranzida de solidaritat que s’ha generat de manera espontània entre la ciutadania pels refugiats, amb perspectiva de transformació social i justícia global, evitant el paternalisme i la caritat. I en segon lloc, sensibilitzar els ajuntaments de la importància de la cooperació internacional per atacar les causes dels conflictes, més enllà de gestionar les conseqüències sobre la població civil que es veu obligada a fugir cercant refugi i protecció internacional... (extracte del Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2019 del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament)

Llegiu aquí el manifest complet

Més informació


Dia Mundial de les Persones RefugiadesCampanya de sensibilització ‘Som refugi’, amb Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona#VeniuJa!

Veniu Ja! és una campanya que recorda a  l’Estat espanyol el seu compromís internacional d’acollir a 17.337 persones abans del setembre de 2017.

L’Ajuntament de Santa Coloma es suma a la campanya #VeniuJa, la qual exigeix que  es respecti el dret internacional, els drets humans i els compromisos assumits, i per això ha posat en marxa un comptador de temps que marca els dies, les hores, els minuts i els segons que queden fins al dia 26 de setembre.

L’Estat espanyol, davant la Unió Europea (UE), va acceptar  acollir 17.337 persones refugiades abans del 26 de setembre d’aquest any. Falten uns quatre mesos per a aquesta data i a Espanya només han arribat un 7,5% del total. En representació de la plataforma, la vicepresidenta de Lafede.cat, Rita Huybens, ha dit: “L’Estat ha de complir el seu compromís, i punt. És un acord tancat i no opinable, i des de #VeniuJa ho recordarem cada dia.” I ha afegit: “Avui no ha arribat cap persona per ser acollida. I per complir la xifra i el termini pactat amb Europa, caldria que cada dia arribessin 145 persones.”

Mitjançant la pàgina web de la campanya, qualsevol persona o entitat pot descarregar materials de difusió, i sobretot obtenir el codi per col·locar el comptador de temps als seus espais d’internet. L’objectiu és que aquest recurs sigui visible en el màxim número possible de pàgines web i que serveixi per exercir pressió.

Tota la informació a VeniuJa.org


Adhesió a la campanya ‘Casa nostra És casa vostra’

Europa assisteix a una greu crisi humanitària com a conseqüència del desplaçament forçat de centenars de milers de persones que escapen de l’horror de la guerra, esperant una nova vida digna. Des del primer moment, la immensa majoria d’ens locals catalans han mostrat la seva predisposició a acollir persones refugiades, malgrat no disposar de les competències d’asil, i han dedicat recursos per ajudar-les. Mentre això passava, la majoria dels governs europeus i les institucions internacionals i de la Unió Europea han incomplert els acords signats sobre refugi i asil. A Catalunya ha sorgit la campanya unitària Casa Nostra És Casa Vostra, conformada per milers de persones a títol individual, col·lectius i moviments socials, ONG i empreses del sector cultural, amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants.

El Ple de l’Ajuntament del 30 de gener de 2017 ha acordat en aquest sentit:

La participació colomenca a la manifestació que se celebrarà a Barcelona el proper dissabte, 18 de febrer (16.00). La marxa partirà des de la plaça d’Urquinaona. A la nostra ciutat, la convocatòria és a les 15:30 hores a l'estació de metro de Santa Coloma, de la L1. L’adhesió a la campanya va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups municipals, llevat del PP que s’hi va abstenir. Santa Coloma s’afegeix així a la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i convoca la ciutadania a mobilitzar-se. L’Ajuntament facilitarà a les entitats els espais de la via pública i dels edificis municipals per a la recollida de signatures de la campanya.

Consulteu aquí la moció aprovada en aquest sentit


LA MÀ REFUGI

Us recomanem aquest vídeo "LA MÀ REFUGI" del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que dóna resposta a l'interrogant: Davant el drama de les persones refugiades, QUÈ PUC FER? i que s'adreça a tots els que volem fer alguna cosa front aquest drama.

La ma refugi


La maleta pedagògica sobre dret d'asil i persones refugiades

La Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats - CCAR presenta avui la seva maleta pedagògica sobre el dret d’asil i les persones refugiades : http://www.maletarefugi.ccar.cat/

La pàgina web es composa d'un apartat de bones pràctiques, tant del món municipal com d'entitats que s'anirà enriquint, i dels continguts de la maleta pedagògica per a professorat i alumnat que es poden descarregar en pdf:

  • un apartat de metodologia
  • un apartat d'activitats a realitzar en classe sobre les persones refugiades (3 de primària, 3 de secundària i 3 de batxillerat/adults)
  • un marc conceptual sobre l'asil per al professorat
  • i annexos de respostes anti-rumors i de recursos complementaris sobre persones refugiades i asil.

Esperem que us agradi! Si detecteu algun error, no dubteu a fer-los-ho saber. N'estaran molt agraïts!


Campanya de sensibilització “Persones refugiades, persones benvingudes”.

Des de la Secretària d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya es posa en marxa aquesta campanya de sensibilització a la ciutadania entorn a l'acollida de persones refugiades.

Aquí teniu l'espot de la nova campanya:

Campanya pel dret al refugi


La Biblioteca Central acull fins al 19 de setembre la mostra "Refugiats, per què?" de FundiPau.

REFUGIATS, PER QUÈ? Exposició de FundiPau a la Biblioteca Central (Jardins de Can Sistere), del 6 al 19 de setembre.

Arran de la crisi de refugiats FundiPau ha preparat una exposició que explica el fenomen i l'abast de l’onada de persones refugiades i els motius que hi ha al darrere (conflictes armats, vulneracions de drets humans, comerç d’armes, etc.). L'objectiu d'aquesta exposició és que siguem conscients que a més de ‘ser solidaris’ des d’Europa ens cal canviar la nostra forma d’intervenir i actuar en el món.


Exposició sobre els refugiats

“CRISI DE REFUGIATS A EUROPA” d’Edu Ponces  i Pau Coll / Ruido Photo
Inauguració, dissabte 3 de setembre, 11.30h, Centre Cívic del Riu

El Cicle Diaris de Viatges ens ofereix una exposició fotogràfica que sobrepassa la Sala Riu i incorpora una intervenció al carrer President Companys. Les imatges pretenen sensibilitzar al públic sobre la duresa del viatge que van emprendre més d’un milió de persones durant l’any 2015 i incitar a la reflexió sobre com els europeus assumim aquesta crisi.


Dia Mundial de les Persones Refugiades

Les Nacions Unides van declarar aquesta diada l'any 2001. L'objectiu d'aquesta celebració és fer-nos adonar la situació dramàtica que viuen milions de persones desarrelades al món pel fet de ser refugiades, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d'asil.

Us annexionem el curt fet en aquest sentit per ASIL.CAT:

<youtubevideo style="width: 380px; height: 240px; display: inline-block; background: url(http://img.youtube.com/vi/p4WbcuDn93Y/0.jpg);"> <iframe style="display: none;" src="http://www.youtube.com/embed/p4WbcuDn93Y?" frameborder="0" height="240" width="380"></iframe> </youtubevideo>


Com una expressió de solidaritat amb Àfrica, continent que alberga a la majoria dels refugiats del món, L'Assemblea General de les Nacions Unides, va adoptar la resolució 55/76 el 4 de desembre de 2000, en la qual declarava el 20 de juny Dia Mundial del Refugiat, fent-ho coincidir així amb l'aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951.

Accions locals de suport


El passat dimarts 7, a la reunió del Consell de Solidaritat i Cooperació, es va acordar convocar públicament a una concentració prèvia a la Plaça de la Vila aquest diumenge 19 de juny a les 17:00 hores per afegir-nos a la manifestació que convoca stopmaremortum amb el lema: “Obriu Fronteres, Volem Acollir”

Aquí trobareu el manifest per al 19 juny: https://stopmaremortum.org/manifest19j/
Més informació sobre el Dia Mundial de les Persones Refugiades: http://www.acnur.org/t3/el-acnur/eventos/

Campanya d'Intercultural Cities

Mitjançant RECI (Red Española de Ciudades Inteligentes) a la que estem adherits com a ciutat, a Santa Coloma ens ham afegit a la campanya que ha llançat Intercultural Cities per aquest dia 20 de juny, buscant eslogans per acompanyar la imatge que trobareu aquí: http://www.coe.int/en/web/interculturalcities/-/20-june-is-the-world-refugee-day-we-need-your-words-

*"Sharing our cities - Sharing our Future" (Compartint les nostres ciutats- Compartint el nostre futur) ha estat  l'eslogan guanyador


Campanya "Yo Acojo"

Des de l’Ajuntament de Santa Coloma, donem suport a la campanya d’Amnistía Internacional, #YoAcojo. Si vols penjar la teva foto al twiter, tens la  possiblitat de fer-te una foto al CRJ Mas Fonollar on trobaràs el marc amb #YoAcojo.

<media 24044>Cliqueu aquí</media> per a +Info i també a la imatge per accedir al manifest de la campanya


Santa Coloma s'adhereix a la Marxa Europea pels drets de les Persones Refugiades

 Aquesta marxa, que fa uns dies va sortir de Brussel·les, exigeix vies segures d’accés al continent per a les milers de persones que cada dia han de travessar el Mediterrani i d’altres fronteres jugant-se la vida.

La ciutat de Santa Coloma de Gramenet, al igual que altres localitats europees, es vol sumar a la convocatòria : 27F- Marxa Europea pels drets de les Persones Refugiades. L’objectiu d’aquesta marxa és exigir vies segures d’accés al continent per a les milers de persones que cada dia han de travessar el Mediterrani i d’altres fronteres jugant-se la vida.
En aquesta marxa es vol reivindicar el dret d’aquestes persones a un Passatge Segur, #SafePassage
L’any passat ja van morir 3700 persones al Mediterrani, al gener del 2016 portem més de 200.

Hi ha 10.000 infants desapareguts, nenes i dones violades, persones que estan fugint d’una guerra i es troben amb un mur. A Europa tenim la obligació d’acollir aquestes persones i no deixar-les morir.
Què es demana a la marxa europea?

  • Passatge segur des del territoris en guerra a refugis segurs.
  • Passatge segur dels punts d’arribada a Europa fins als països de destinació
  • No més braçalets
  • No més confiscacions
  • No més fronteres tancades

Aquestes persones estan fugint de la mort. No ens podem permetre veure com estan morint davant nostre, no podem permetre que estiguin en camps en situacions inhumanes, estan buscant llibertat i seguretat. No podem veure la nostra Europa que dóna la esquena, no podem fracassar com a èssers humans.

Per a més informació us podeu adreçar als següents enllaços:

http://stopmaremortum.org/

http://www.bxlrefugees.be/en/2016/02/07/27-02-2016-european-march-for-refugees-rights-brussels%e2%80%8f/

També poder seguir l’actualitat a través de twitter a: #safepasssage  #passatgesegurSanta Coloma de Gramenet compromesa amb la crisi humanitària de refugiats sirians

Segons ha confirmat l’ONU el 3 de setembre, la situació d’emergència actual suposa la pitjor crisi de refugiats a la qual ha hagut de fer front l’organització en l’últim quart de segle. S’han superat els 4 milions de refugiats i 7,6 milions de sirians estan desplaçats dins de Síria, més d’un milió d’ells són infants. Els refugiats siris porten quatre anys fugint de la violència del conflicte intern del seu país, però ara aquells països veïns que havien donat acollida han començat a restringir l’entrada i és per aquest motiu que ha esclatat de manera alarmant aquesta situació d’emergència, en la qual s’estan vulnerant els principis fonamentals dels drets humans, tal i com alerta l’organització Human Rights Watch.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, ciutat acollidora i compromesa amb els drets humans,  que forma part del projecte: “Ciutats Defensores dels Drets Humans”, davant de la situació d’emergència humanitària amb els refugiats siris, es compromet a participar activament i conjuntament amb els municipis que formin part de la Xarxa de Ciutats Refugi, així com amb iniciatives que sorgeixin de la societat civil, entitats i moviments socials de la nostra ciutat.


Actualitat


Projecte 2833. SUPORT A L’ACOLLIDA DE POBLACIÓ REFUGIADA EN TRÀNSIT A EUROPA VÍCTIMA DELS CONFLICTES ARMATS A L’ÀREA MEDITERRÀNIA

L'etiqueta #monlocalrefugi agrupa la conversa a Twitter