Campanya municipal de reciclatge de bosses de plàtic

Valoració global

“La bossa o la vida” neix com una iniciativa innovadora que té com a ’objectiu principal sensibilitzar els ciutadans i comerciants del perill que suposa per a la salut del nostre planeta continuar utilitzant bosses de plàstic. Amb tot, aquesta campanya pretén, per una banda, situar Santa Coloma de Gramenet com a ciutat capdavantera en iniciatives mediambientals i, d’altra banda, configurar-se com a referent i influent. En una primera edició de “La bossa o la vida” l’objectiu va ser crear impacte tant als ciutadans com als comerciants de Santa Coloma de Gramenet.

La continuïtat de la campanya s’esdevindria a la segona fase amb el principal objectiu d’arribar  a més públic i posar sobre la taula la imminent problemàtica mediambiental que l’abús dels plàstics (i en particular de la bossa de plàstic) està afectant al món sencer.

Només a l’Àrea Metropolitana de Barcelona cada any s’utilitzen 80.000 tones de plàstic dels quals només se’n recuperen 17.000 i més de 60.000 acaben a abocadors o incineradores. La resta surt dels circuits de tractament i acaben en entorns marins i naturals posant en perill la flora i la fauna del nostre planeta.

La normativa europea que regula l’ús de les bosses de plàstic ha marcat com a objectiu que al desembre de l’any 2025 el consum anual d’una persona no superi les 40 bosses. A partir de l’any 2020 les bosses gruixudes hauran de contenir com a mínim un 50% de plàstic reciclat i es prohibiran les de plàstic fragmentable i, a partir de 2021, es prohibeixen les lleugeres i molt lleugeres llevat les compostables o biodegradables.

Els dies 16, 23 i 30 de març es va engegar la segona edició de la campanya. En aquest cas, es va dur a terme en tres direccions: d’una banda es va fer una campanya de comunicació molt potent a comerciants i ciutadans. D’altra banda, es va treballar amb escoles del municipi i, per últim,  també amb el departament de Medi Ambient.

Gràcies a la col·laboració ciutadana, a la segona edició es va poder recollir, entre els tres mercats ambulants, al voltant de 15.000 bosses de plàstic. A canvi, es van repartir 5.000 bosses reciclables.

D’una banda, durant la campanya es van organitzar una sèrie d’activitats pels ciutadans. Activitats com la participació en la Fira del Medi Ambient, la col·laboració amb l’activitat “Circulació urbana en bicicleta” o tallers de treballs manuals amb materials reciclables. Les escoles, per tal de sensibilitzar l’alumnat van demanar bosses reciclables.

D’altra banda, des de l’Ajuntament conscients de la importància de la sensibilització dels comerciants i ciutadans, s’ha impulsat la tercera edició de la campanya els passats 25, 28 i 30 de novembre. En total, es van recollir 8.000 bosses de plàstic i es van intercanviar per 2.500 bosses reciclables.

Conscients de la gravetat del problema i la imminents entrada en vigor de la normativa europea, que per aquest 2020 exigeix que les bosses gruixudes hauran de contenir com a mínim un 50% de plàstic reciclat i es prohibiran les de plàstic fragmentable, l’Ajuntament, està treballant en la quarta edició de la campanya que està prevista pel pròxim mes de febrer.

Des del consistori animem els nostres comerciants i ciutadans a participar en aquesta nova edició i a comprometre’s, així, a tenir cura del Medi Ambient i de la salut del nostre planeta, que és la salut de tots.