Foto de Can Roig i Torres

L’Auditori esdevé un equipament cultural important i un referent metropolità

L’Auditori de Santa Coloma és un equipament central destinat a la promoció i difusió de la música en les seves diferents disciplines. Aquest servei facilita l'accés de diverses propostes culturals mitjançant una oferta estable. L'obertura d'aquest nou espai soluciona les mancances en el nombre d'aules i reorganitza el funcionament intern de l'Escola Municipal de Música amb l'afegit del soterrani com a espai disponible per a ús pedagògic.

L'accés principal a l'Escola i l’Auditori és a través d'un passatge que comunica amb el carrer de Rafael Casanova, i que finalitza visualment en un pati situat a la mateixa alçada de la sala. Aquesta solució permet l'entrada de llum natural i la seva relació, juntament amb el bar vestíbul, amb el jardí situat al nivell de la coberta.

La sala té una capacitat per a 216 localitats; el pati de butaques s’ha dissenyat en pendent, i l’escenari està connectat a través de nous conjunts d'escales amb el soterrani de l'Escola. Així, hi ha una entresòl que permet la circulació perimetral a la sala i la ubicació de noves dependències per a ús pedagògic.

Noves aules

L’ampliació aporta dues aules col·lectives més i quatre per a instruments, a banda dels espais vinculats a l'escenari (camerinos, vestidors, serveis i ascensor muntacàrregues) i els que apareixen després de la reforma del soterrani actual. En aquest darrer espai es preveu la ubicació d'una biblioteca, una fonoteca i un ascensor adaptat que resol l'accessibilitat i l’adaptabilitat del conjunt.

La coberta s'ha tractat com una plaça pavimentada, apta per a actuacions musicals, i incorpora nous recorreguts amb rampa que salven els desnivells del projecte.

El mur que separava Can Roig amb el passatge de Dalt de la Ciutadella s'ha substituït per una tanca més transparent i un accés pel nou tram del carrer del Masnou, complint així amb l'obertura prevista al planejament urbanístic.

La sala compta amb les dotacions necessàries per a concerts acústics i de jazz, conferències i projeccions d'audiovisuals, així com l'equip necessari per enregistrar els esdeveniments i assajos dels alumnes de l'Escola. L'edifici i la plaça exterior són zona Wi-Fi, i les noves aules disposen de connexions informàtiques i d'ADSL.

El nou Auditori incrementarà els hàbits de consum cultural de la població de Santa Coloma i esdevindrà un element simbòlic més d'identitat de la ciutat.

Cal destacar la col·laboració d'Higini Arau, doctor en ciències físiques de reconeguda trajectòria professional, en la realització del projecte i l’obra de la sala, on hi ha incorporats càlculs dels diferents paràmetres acústics, definició de materials, aïllaments, instal·lacions, dimensionament i formalització de l'espai destinat a l'Auditori. Arau Acústic ha col·laborat en diferents projectes, entre els quals destaquen el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Principal de Maó, La Fenice de Venècia i el Palacio Euskalduna de Bilbao.