Els equipaments

Biblioteques, Santa Coloma de Gramenet, Montserrat Roig

Les biblioteques de Santa Coloma consten de quatre equipaments: Central, Can Peixauet, Singuerlín – Salvador Cabré i Fondo.

Biblioteca Central: Obra de l’equip d’arquitectes Artigues i Sanabria (1992-1997), la biblioteca es troba en ple centre de la ciutat, als Jardins de Can Sisteré, precedida d’una de les poques arbredes que encara queden al centre, i a escassos metres de l’Ajuntament. Té 2.000m2 i acull un fons de 70.000 volums.

Es tracta d’un edifici rectangular, de tres plantes, de color blanc, l’element més significatiu del qual és, sens dubte, la seva façana corba, semiel·líptica. Façana amb una gran càrrega simbòlica i intentificadora de tot l’edifici. El fet que sigui corba accentua encara més el seu tancament i la seva integració sobre el seva ubicació urbana.

Biblioteca Can Peixauet: Obra realitzada per l’equip d’arquitectes Espinet/Ubach (format per Miquel Espinet i Mestre i Antoni Ubach i Nuet) entre 1998 i 2001, la Biblioteca de Can Peixauet està ubicada a l’antiga masia del mateix nom, situada a Santa Coloma de Gramenet. Està ja documentada el segle XII (l’estat actual, però, és fruit de les reformes efectuades durant el segle XVII i la primera dècada del XIX).

El nou edifici està totalment reformat, tot i que s’hi han conservat alguns elements característics, com ara la torre central que corona l’edifici.

La Biblioteca i el seu programa funcional, però, es desenvolupen en el subsòl, ocupant la plaça de nova construcció adjacent a la Biblioteca… mentre que l’edifici es configura com un accés a l’equipament. En aquest sentit, un dels elements més característics de la Biblioteca són les tres claraboies que sobresurten de l’estructura de la plaça, i que serveixen per a canalitzar i abocar la llum a l’interior de l’equipament.

Biblioteca Singuerlín  – Salvador Cabré: Ubicada sobre del Mercat Municipal de Singuerlín, ha estat una obra projectada i dissenyada pels arquitectes Oriol Cusidó i Irene Marzo (de l’equip 9s Arquitectes). La Biblioteca té una superfície total de 1.750m2 útils, distribuïts en una única planta i que s’estructuren al voltant d’un gran pati interior que li proporciona il·luminació natural. Té una sala polivalent, en la qual s’hi fan sessions de cinema. La Biblioteca porta el nom de Salvador Cabré, mossèn de la parròquia del barri de Singuerlín durant el franquisme, i impulsor de la cultura catalana a la ciutat durant els anys setanta del segle XX.

Biblioteca del Fondo

Se situa en un edifici compartit amb el Mercat del Fondo, una escola bressol i un supermercat, i ocupa 1.950 m2. Té un fons d'uns 32.500 documents i està especialitzada en cuines del món. La biblioteca depèn de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que la gestiona en conveni amb la Diputació de Barcelona. Oferirà servei al barri de Fondo (districte VI) però també a part dels barris de Can Mariner i Llatí. L'espai Cuines del Món és un dels eixos vertebradors del programa de foment de la lectura al barri del Fondo, amb un fons específic dotat d'uns 500 volums sobre la gastronomia d'arreu del món i una cuina habilitada per a fer-hi demostracions, elements que es complementaran amb tallers, clubs de lectura i xerrades. La Biblioteca del Fondo es coordina amb el Campus de l'Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona, a través de la Biblioteca de l'Alimentació (CRAI-UB), la Unitat UB-Bullipèdia i la Unitat d'Estudis i Recerca en Ciència i Cuina del Campus de l'Alimentació.

 Les biblioteques, en coordinació amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament, tenen l’objectiu d’impulsar i promoure l’entramat cultural al municipi, i garantir-ne l’accés a tots els colomencs i colomenques, fomentant la lectura i l’activitat literària a través de les biblioteques municipals. 

Per a més informació sobre els edificis, podeu consultar el següent enllaç: bauenblog

 
 
logotip Biblioteques de Santa Coloma