Manifest

Declaració institucional per la commemoració del Dia Internacional per l'alliberament LGTBI i de tolerància zero a la LGTBIfòbia

El 26 de juny del 1977, ara fa quaranta anys, quatre mil persones van sortir als carrers de Barcelona alçant la seva veu en un crit col·lectiu d’Orgull i Alliberament, en la que va ser la primera manifestació LGTBI de tot l’Estat espanyol.

Una convocatòria que recordava la Revolta de Stonewall, un seguit de manifestacions espontànies que van tenir lloc la matinada del 28 de juny de 1969 al Pub Stonewall Inn del barri de Greenwich Village de Nova York, contra la repressió policial i la vulneració sistemàtica de drets de les persones LGTBI. 

Un fets que van esdevenir un símbol i una data per commemorar, reivindicar  i  reconèixer tant la diversitat en l’orientació afectiva i sexual com en la identitat i expressió de gènere.

La ciutadania de Santa Coloma de Gramenet, i el seu Ajuntament, no volem ignorar que actualment en 73 estats del món es segueix perseguint i castigant les persones LGTBI i, el més terrible, en 7 estats es segueix condemnant l’homosexualitat amb la pena de mort. Ni les noticies aparegudes recentment, entre d’altres, sobre l’extermini LGTBI que s’està produint a Txetxènia, amb un centenar de persones desaparegudes i l’aparició de camps de concentració per a persones homosexuals.

També en el nostre entorn més proper hem tingut agressions lgtbifòbiques patides en municipis catalans, com són els casos de Berga, Barcelona, Sitges i, més recentment, Salou. Hem assistit recentment a expressions públiques obertament discriminatòries tant des de l’àmbit eclesiàstic com de l’educatiu i centenars de persones i nens i nenes s’enfronten quotidianament a prejudicis en l’àmbit laboral, social o escolar.

A Santa Coloma,  treballem conjuntament amb l’entitat Entenem Santa Coloma, en la defensa de la igualtat plena de totes les persones més enllà de la diversitat afectiva, sexual i/o identitaria, mitjançant mesures de sensibilització; realitzant tallers a escoles i instituts, de visibilitat i reconeixement; amb la creació del nou fons bibliogràfic a la Biblioteca del Fondo o amb l’organització dels diferents actes de commemoració del 28J i de redistribució; amb l’elaboració, properament, del primer Pla d’Igualtat LGTBI de la ciutat, entre d’altres actuacions.

Aquest Ajuntament, després de les consideracions exposades fa la següent DECLARACIÓ:

Primer – Reconèixer  aquests 40 anys de lluites i transformacions protagonitzades pel moviment LGTBI, 40 anys de defensa i conquestes de drets i llibertats col·lectives, d’afirmació i dignitat d’una comunitat. I malgrat l’avenç en matèria legislativa arreu del món, - recordar, per exemple, l’aprovació, ara fa 12 anys, del matrimoni igualitari-, encara els prejudicis, les discriminacions i les violències específiques continuen presents a les nostres societats.

Segon -  Reitera l’exigència del desplegament i l’aplicació efectiva de la llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia per tal de sancionar totes aquelles actituds discriminatòries i violentes que dia rere dia pateixen les persones LGBTI al nostre país.

Tercer – Reitera el  compromís per fer efectius aquests drets fent nostra la bandera que ens ha acompanyat durant aquests darrers mesos des del balcó de l’Ajuntament: “Contra la LGTBIfòbia,  per una Igualtat Plena”.

Quart – Expressem que a  Santa Coloma de Gramenet la diversitat és motiu d’orgull i no argument d’odi o discriminació, perquè no volem que cap persona, cap nena o nen, s’hagi d’enfrontar mai més amb l’estigma, el rebuig o la burla, perquè a Santa Coloma totes les persones tenim el dret inalienable a expressar el nostre amor, el nostre desig o la nostra identitat en peu d’igualtat.

Cinquè Traslladar aquesta declaració a l’entitat Entenem Santa Coloma, a les entitats LGTBI de referència i a les distintes institucions implicades.

 

Santa Coloma de Gramenet, 26 de juny de 2017

 
 

Declaració institucional aprovada pel Ple Municipal celebrat el 26 de juny de 2017 amb motiu de la celebració del 28 de juny.