Dia Internacional Contra l'Homofòbia al futbol

Commemoració a Santa Coloma del Dia Internacional Contra l'Homofòbia

El 19 de febrer, es commemora la data en que va néixer el primer futbolista  professional que va confessar la seva homosexualitat, Justin Fashanu
Fashanu va ser un futbolista professional de primer nivell a la dècada dels 70 a 80. La seva carrera futbolística es va dur a terme a Anglaterra, on va començar a jugar como a professional al Norwich City.  Va ser el centre del focus mediàtic degut a que , anys després, es va convertir en el primer jugador negre pel qual es pagava un milió de lliures  pel seu traspàs , concretament al Nottingham Forest. Va militar a altres equips anglessos com el Southampton (1982), Notts County (Diciembre d 1982) Brighton & Hove Albion (1985) o  Manchester City (1985).

La seva carrera comença a truncar-se quan, durant la seva estada al Nottingham Forest, el seu entrenador Brian Clough l’aparta de l’equip després d’assabentar-se d’uns rumors que parlaven de la homosexualitat de Fashanu, confirmats mes tard públicament pel propi jugador a una entrevista a The Sun  al 1990. Fruit de les pressions socials que va rebre, i del rebuig del món futbolístic que el va impedir continuar jugant i assentar-se a qualssevol club, Fashanu se suïcida al Maig del 1998  després d’un historial depressió que no va poder superar i una falsa denuncia de violació per part d’un jove estatunidenc de 17 anys.

A l’actualitat, el 19 de febrer s’ha convertit en un  dia amb motiu de celebració i en un símbol de la lluita del col·lectiu LGTBI  per eradicar la discriminació al món del futbol per raons d’identitat de gènere, expressió de gènere o orientació sexual.

Així ho vam commemorar a Santa Coloma: