Efemèrides

Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia

El Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia (International Day Against Homophobia and transfòbia, IDAHOT) se celebra el 17 de maig per commemorar l'eliminació de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la salut (OMS), el que va tenir lloc el 17 de maig de 1990.1 el seu objectiu principal és el de coordinar tot tipus d'accions que serveixin per denunciar la discriminació de què són objecte les persones homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals, i per fer avançar seus drets a tot el món.

El 1990 l'Organització Mundial de la Salut va deixar de considerar l'homosexualitat com una malaltia mental. Per això, el 17 de maig de cada any se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia, en suport a la lluita contra la discriminació en aquest àmbit


El Dia Internacional de l'Orgull LGBTI

El Dia Internacional de l'Orgull LGBT (lesbiana, gai, bisexual, transsexual i intersexual), també conegut com Dia de l'Orgull Gai o simplement Orgull Gai (en anglès, gai pride), és una sèrie d'actes que cada any els col·lectius LGBT celebren de forma pública per instar per la tolerància i la igualtat dels gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. Aquesta festa es realitza el dia 28 de juny, havent celebracions al voltant d'aquest dia, sent comú desplaçar-les al primer dissabte anterior o posterior al 28 de juny, data en què es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, EE. UU.) de 1969, que marquen l'inici del moviment d'alliberament homosexual.


Dia de la Visibilitat Lèsbica

Se celebra cada 26 d'abril a diverses parts del món com una forma d'exigir igualtat de drets per a les lesbianes.

El moviment es va originar a Espanya en l'any 2008 com a part de les activitats dels col·lectius LGTB. El seu objectiu és visibilitzar el paper que ocupen les lesbianes en l'espai públic. Aquest dia es fa una crida a les lesbianes que treballen en l'àmbit públic a mostrar-se i ser un referent social positiu que contribueixi a l'eliminació de prejudicis i homofòbia entre la població. Unit a això, els col·lectius LGTB exigeixen als governs i institucions que promoguin la igualtat de drets (com ara el matrimoni igualitari o la reproducció assistida) i fomentin la no discriminació.