Activitats realitzades

Fa 25 anys de l’assassinat de Sonia Rescalvo Zafra. El 6 d’octubre de  1991, va ser brutalment assassinada per un grup de neonazis a la glorieta del Parc de la Ciutadella, a Barcelona. El seu assassinat va adquirir gran rellevància per ser el primer crim comès pel fet de ser transsexual.

Als 16 anys, Sònia va marxar de Cuenca i es va instal·lar a Barcelona. Va aconseguir actuar al teatre Arnau, al Paral·lel de Barcelona. Però, anys desprès va caure en la prostitució i la indigència. La nit del 5 d’octubre de 1991, es trobava a la glorieta dels Músics, lloc habitual de reunió d'homosexuals i transsexuals, a on va ser brutalment atacada..

Des de llavors el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTBI) de Barcelona ha recordat l’efemèride i ha lluitat pels drets i per la defensa del col·lectiu transsexual.

Aquet any, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Municipal LGTBI de Barcelona, i la Plataforma d’entitats LGTBI, fan un homenatge a la glorieta del parc de la Ciutadella, que des del  2013 duu el seu nom.

Des de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet expressem el nostre compromís en l'eradicació de la transfòbia i en la defensa de la memòria  històrica del col·lectiu LGTBI.


El divendres 30 de setembre als Instituts Puig Castellar i Ramon Berenguer IV s'han fet dues xerrades de Sandra Zambrano, defensora dels drets humans hondurenya, i activista LGTBI, en el marc del projecte Ciutats Defensores del Drets Humans a les Jornades per la Pau i la Cooperació de Santa Coloma.


L’alcaldessa Núria Parlon ha participat a la presentació de la Xarxa de Municipis LGTBI al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès. Aquesta xarxa s'ha creat per compartir bones pràctiques i generar activitats conjuntes al voltant del moviment LGTBI.


Memòria històrica

  • Conferència Jordi Petit “La repressió al moviment LGBTI durant el franquisme” el dimecres 3/02/16 al Museu Torre Balldovina
  • Documental + exposició fotogràfica “Testigos de un tiempo Maldito”: Javi Larrauri. Presentació documental 8/04/16 Biblioteca Singuerlín, exposició del 9 al 29/04/16

Participació en Xarxa de Municipis LGTBI
S’ha creat una xarxa de municipis per compartir bones pràctiques i generar activitats conjuntes, lidera l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, on està la Maribel Càrdenas, la qual té una llarga trajectòria treballant en aquest tema. A A més del nostre, hi participen els següent ajuntaments:
Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallés, Ripollet, Barberà del Vallés i Sant Quirze del Vallés.

La foto adjunta correspon a la 3a reunió d'aquesta xarxa que s'ha fet el divendres 13 de maig a la Sala de Plnes del nostre ajuntament.

Grup de treball per a l’elaboració d’una Guia de Plans LGTBI per a l’aplicació i desplegament de la llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia als municipis

Hem estat escollits juntament amb d’altres municipis per poder crear un pla pilot el qual després es pugui adequar a cada municipi i servir com a pla general per aquells municipis que vulguin començar amb una regidoria LGTBI.
De moment ha s’han realitzat dues reunions de treball, en total seran 6 sessions i ja han fet l’entrevista ,per part de la consultora que fa el diagnòstic, a la Tinenta d’Alcaldessa Petry Jiménez.

Impulsar la creació de la primera entitat LGTBI de la nostra ciutat: #Entenemsantacoloma

Fons documental LGTBI (a Biblioteca Fondo)


Participació de Santa Coloma al 2on CONGRÉS EUROPEAN RAINBOW CITIES el 20 de maig