El 8 de març és un símbol per a les dones d’arreu del món. És una ocasió per a la reflexió sobre els avanços i retrocessos assolits al llarg de la història, alhora que també és una jornada per mostrar la necessitat de continuar amb les reivindicacions feministes i qüestionar el sistema patriarcal generador de les desigualtats que encara patim i que en molts casos s'han aguditzat amb l'aparició d'un capitalisme de tall neoliberal. És per això, que entorn aquesta data organitzem un seguit de mobilitzacions i activitats per a la reivindicació del nostres drets.

A Santa Coloma de Gramenet commemorem el Dia Internacional de les Dones organitzant, any rere any i en col•laboració amb les entitats de la ciutat, unes Jornades que inclouen un  programa d’activitats divers. Enguany, sota el títol de Jornades Feministes volem posar en valor el feminisme com a moviment social, perquè les seves aportacions i el seu lideratge han estat  fonamentals pels avenços de les dones. Dones diverses i compromeses ocupem un any més, els carrers i diferents espais de la ciutat per continuar lluitant pels nostres drets.

El  moviment feminista ha visibilitzat l’important paper de les dones al llarg de la història, ha plantejat reivindicacions de drets bàsics i específics derivats de ser dones i ha contribuït a generar societats més justes, més lliures i igualitàries. Amb la perspectiva dels anys transcorreguts, podem constatar que s’han produït canvis de fons tant en les mentalitats com en la posició real de les dones en la societat. Però no són suficients. Avui dia el camí continua ple d’entrebancs i, sota el miratge de la igualtat, es vulneren els nostres drets i ens enfronten a diferents condicions de discriminació, desigualtat, exclusió, violència o persecució.

En el marc de les Jornades Feministes 2017 volem denunciar la situació que viuen totes les dones i les seves realitats i reivindicar el feminisme com a l’eina que pot transformar les nostres societats. Ens trobem a les diferents propostes d’enguany i lluitarem sense defallir per una societat veritablement igualitària.

Núria Parlon Gil

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet