Riures solidaris

JOAN CABAÑAS

RIURES SOLIDARIS – El dia a dia de Pallassos sense Fronteres

 

Centre Cívic Riu

Del 16 de setembre al 13 d’octubre

Presentació: 16 de setembre, a les 12 h

 

Actuació de pallassos

Ara fa un any, el passat 8 d'octubre de 2016, el Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet va acollir la Gala Solidària de Pallassos Sense Fronteres, destinada a captar fons per als projectes de l'entitat amb la infància refugiada i a mostrar al públic el que els artistes voluntaris de l'ONG porten al terreny. L’exposició fotogràfica RIURE SOLIDARIS, del colomenc Joan Cabañas, recull moments d’aquella gran actuació. L’espectacle s’emmarcava en les Jornades de Pau i Solidaritat que se celebren cada mes d’octubre a la nostra ciutat i que en l’edició de 2016 duien com a lema OBRINT FRONTERES.

EL FOTÒGRAF

Joan Cabañas Badia neix a Barcelona el 1951, fotògraf de formació autodidàctica i amateur, s'inicia en el món de la fotografia muntant un laboratori de blanc i negre a casa seva i comprant-se una màquina de fotografiar de segona mà. Després d'un parèntesi d' anys, s’hi torna a interessar a través de la cultura popular, les estampes de carrer i els viatges. Sempre amb la convicció que un dels objectius cabdals de la fotografia és deixar constància dels esdeveniments que passen en un moment determinat i que no es tornaran a repetir. "El moment decisiu", com ho va anomenar Henri Cartier-Bresson.

Joan ha guanyat el primer premi del II i IV Concurs Fotogràfic de Medi Ambient organitzat per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i ha col·laborat amb la desapareguda revista Illacrua. Amb Joan Guerrero, José María García "Tapi" i altres membres del Centre Excursionista Puig Castellar va muntar un cicle d'exposicions de fotoperiodistes com ara Kim Manresa i Pedro Madueño a la sala d'exposicions del mateix CEP. També ha estat membre de la desapareguda Agrupació d'Art Fotogràfic de Santa Coloma i actualment forma part de l'Agrupació Colomenca d'Aficionats a la Fotografia (ACAF).

“Els darrers anys, la fotografia ha evolucionat a passos de gegant i hi ha perspectiva d'innovacions constants, però en tot moment hi ha d’haver un fotògraf. El fotògraf deixa constància en imatges dels esdeveniments que les paraules poden manipular. Imatges que els grans mitjans de comunicació no els interessa publicar”.

Joan Cabañas

PALLASSOS SENSE FRONTERES

foto pallasso

El 26 de febrer de 1993 les sabates gegants de Tortell Poltrona van arribar a Veli Joze, a la península d'Ístria, a l'actual Croàcia. Un grup d'alumnes de l'Escola Projecte de Barcelona li havien demanat que, si us plau, anés a fer riure als nens i nenes d'allà, que en aquell moment patien les conseqüències de la guerra que desmembrava l'antiga Iugoslàvia.

Aquells van ser els primers somriures dels més de 4 milions que Pallassos Sense Fronteres han pogut compartir durant aquests 24 anys. Des d'aleshores, l'organització treballa ininterrompudament amb l'objectiu de millorar la situació emocional de la infància i la població que pateix les conseqüències dels conflictes bèl·lics i les catàstrofes naturals arreu del món, i proporciona suport emocional i psicològic a la infància en situació de vulnerabilitat a casa nostra. Els pallassos i les pallasses voluntaris que conformen l'organització comparteixen els beneficis del riure i la comicitat a través de les arts escèniques i la llengua vehicular del circ, amb la qual tenen llicència per superar qualsevol tipus de frontera, crear ponts entre pobles enfrontats, apoderar les dones i regalar l'immaterial des de l'humor més blanc a totes les generacions presents.


Perquè el riure no té ni idiomes ni fronteres!

 
 

CICLE D’EXPOSICIONS

DIARIS DE VIATGES_2017

8a edició  IMATGES PER A LA CONSCIÈNCIA

Sala Riu. Centre Cívic Riu

C/President Companys, 9
Santa Coloma de Gramenet
Tel. 933 850 379
Metro L1. Sortida Santa Coloma

Horari d’obertura:

De dilluns a dijous, de 16 a 21 h
Divendres, de 16 a 18 h
Si es vol visitar l’exposició en horari de matí, cal consultar-ho abans per telèfon.

Informació:
Departament de Cooperació i Solidaritat
Tel. 934 624 000 ext. 3002
cooperacio@gramenet.cat

Departament de Centres Cívics i Casals
ccivicsicasals@gramenet.cat