Document per a recolllir signatures

foto del document per a la recollida de signatures
Arxiu pdf

AturemlaMAT

versió imprimible

NO A LA MAT. NO A LA SUBESTACIÓ TRANSFORMADORA DE RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA. CONCENTRACIÓ CIUTADANA. DIVENDRES, 25 D'ABRIL, 19:00 HORES. PARADA L9 METRO CAN ZAM

22.04.2014 21:34


La Comissió Ciutadana No a la MAT convoca una concentració davant l’inici d’obres de la línia de Molt Alta Tensió

Categoria: El més destacat, RSS Info, MAT

 

La Comissió Ciutadana No a la MAT, integrada per a Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma de Gramenet (FAVGRAM) i l’Ajuntament, ha convocat a la ciutadania a una concentració aquest divendres 25 d’abril a les 19:00 hores a la parada de metro de la L9 Can Zam.

logo no a la mat

La Comissió ha estat convocada d’urgència per l’alcaldessa, Núria Parlon, davant l’evidència de l’inici de les obres de la subestació transformadora al terrenys que hi ha davant del Cementiri municipal al barri de les Oliveres.

En les darreres hores des del consistori colomenc s’ha observat que un grup d’operaris procedien al tancament de la parcel·la on Red Eléctrica Española (REE) vol construir una subestació transformadora de la línia de Molt Alta Tensió al seu pas pel terme de Santa Coloma.  Des de l’alcaldia s’han fet contactes amb REE que ha confirmat l’inici de les obres.

S'ha convocat una reunió urgent, el passat dimarts al vespre, de la Comissió Ciutadana que agrupa les entitats i l’Ajuntament en la seva oposició a la MAT. A la reunió s’ha decidit cridar la ciutadania a participar en una concentració unitària el proper divendres 25 d’abril, a les 19:00 hores, a la parada de metro de la L9 Can Zam, molt propera als terrenys afectats. Des d’allà s’iniciarà una marxa fins a la parcel·la tancada on un representant dels veïns i veïnes de Santa Coloma llegirà un manifest.

D’altra banda els membres de la comissió han decidit l’edició d’un petit fullet informatiu que es distribuirà als barris més afectats pel traçat de la MAT, les Oliveres, Singuerlín, Guinardera i Can Franquesa.  

Els representants de la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam han informat que aquest dijous  24 d’abril han convocat una assemblea extraordinària per analitzar la situació.

 A més dels representats de les entitats ciutadanes membres de la Comissió, a la reunió, presidida per l’alcaldessa Núria Parlon, han estat presents els portaveus dels grups municipals del govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) a més d’un regidor del grup municipal de Gent de Gramenet.


16.07.2013 14:22


La línia de Molt Alta Tensió podria passar obligatòriament l’avaluació d’impacte ambiental

Categoria: MAT, RSS Info

 

La Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, a instàncies dels eurodiputats Maria Badia i Andrés Perelló, reforça les peticions que s’han realitzat des de Santa Coloma en oposició al desplegament de la MAT.

Foto d'una protesta

L'alcaldessa, Núria Parlon, i el tinent d'alcalde de Participació, Siscu Sánchez, acompanyats de diversos regidors i del gruix de la ciutadania en una protesta popular contra el traçat de la MAT.

La Comissió de Medi Ambient de la cambra europea ha aprovat una revisió de la directiva 2011/92/UE, relativa a l’avaluació d’impacte ambiental dels projectes públics i privats d’extracció de petroli o gas natural fent servir la tècnica del fracking (injecció d’aigua a alta pressió). Els projectes hauran d’estar sotmesos a una avaluació obligatòria, al marge de les decisions que puguin prendre els Estats Membres.

Despres de l'aprovació en la Comissió la propostsa s'eleva al plenari del Parlament per, posteriorment, començar la negociació en el Consell Europeu.

El mateix tractament d’avaluació rebran els projectes d’ampliació o transformació de xarxes elèctriques de MAT, com la que actualment es vol dur a terme a Santa Coloma i que compta amb una forta oposició ciutadana i del Ajuntament.

El passat 5 de juliol el mateix eurodiputat Andrés Perelló oferia una conferència a Santa Coloma de Gramenet, en el marc dels actes de la Setmana de l’Energia Sostenible. L’alcaldessa, Núria Parlon, es va entrevistar fa mesos amb aquest eurodiputat membre de la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu per parlar sobre la MAT.

L’alcaldessa, Núria Parlon, davant aquesta revisió de la directiva ha declarat que "aquest és el resultat de la força del moviment associatiu. Hem treballat al carrer, donant suport a les mobilitzacions, i als despatxos de la UE. És una molt bona notícia per la ciutadania colomenca, tot i que encara hem d'esperar la negociació al Consell d'Europa".

El fet que aquest tipus de projectes figurin en l'annex vinculant de la directiva suposa, a més, que hauran de ser sotmesos a una sèrie de requisits que van des de les proves sobre els possibles efectes negatius sobre el sòl i el subsòl, fins a la possible incidència en àrees protegides o nuclis poblacionals sensibles, com és el cas dels barris de Singuerlín i les Oliveres.  A més s’haurà de presentar un informe preceptiu que ha de recollir les possibles alternatives més respectuoses amb el medi ambient i la seva viabilitat.

En referència al cas de la MAT de Santa Coloma, Maria Badia i Andrés Perelló han destacat el reforçament dels aspectes de participació del públic i de consulta a les parts interessades que conté la nova versió de la directiva que ha estat aprovada. Segons els eurodiputats, "és inadmissible que es puguin imposar aquest tipus d'obres i instal·lacions sense comptar amb l'aceptació dels veïns i a esquenes de les autoritats municipals que els representen".


10.05.2013 23:48


L'alcaldessa reclama a Brussel.les suport europeu contra el projecte de la MAT

Categoria: MAT, RSS Info

 

Núria Parlon exposa a les autoritats europees l'oposició del Consistori i de la ciutadania colomenca al pas d'una línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) pel municipi.

Foto de l'alcaldessa

Els diputats europeus Andrés Perelló i Linda McAvan, amb l'alcaldessa, Núria Parlon, i el regidor d'Urbanisme, Jordi Mas.

L'alcaldessa, Núria Parlon, i el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jordi Mas, es van desplaçar el passat dilluns a Brussel·les per exposar l'oposició unànime del Consistori i de la ciutadania de Santa Coloma al pas d'una línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) pel terme municipal.

Amb aquesta finalitat, l'alcaldessa va mantenir diferents reunions amb responsables parlamentaris i diputats de la Comunitat Europa, el Comitè de les Regions i el Parlament Europeu. En totes les trobades va expressar la voluntat de l'Ajuntament d'aconseguir una moratòria al projecte de la MAT per Santa Coloma i va informar de les diverses accions ciutadanes que s'han dut a terme en els últims mesos per aconseguir de la companyia que vol dur a terme la instal·lació, Red Eléctrica de España (REE), la suspensió del projecte.

Pregunta a la Comissió

El primer resultat de les reunions i gestions mantingudes a Brussel · les per l'alcaldessa es materialitzarà en els propersdies amb la presentació, per part dels eurodiputats Maria Badia i Andrés Perelló, d'una "pregunta prioritària" a la Comissió sobre l'estat exacte en què es troba el possible procediment d'infracció per poder establir si cal demanar una parada preventiu del projecte, el que requerirà una resposta de l'organisme europeu en un termini no superior a tres setmanes.

Una de les reunions destacades mantingudes a la capital europea per l'alcaldessa ha estat amb responsables de la direcció general de Medi Ambient de la Comunitat Europea, organisme que ja va sol · licitar el passat mes d'octubre a les autoritats espanyoles un informe, que encara esperen, de avaluació de l'impacte mediambiental que podria suposar el pas de la MAT per la nostra ciutat, la infraestructura ha estat dissenyada perquè els cables passin a menys de 150 metres dels habitatges de les Oliveres ia 75 m de les de Can Franquesa.

Entre les diverses accions ciutadanes dutes a terme amb aquesta finalitat, ha destacat el lliurament a REE, el passat 26 de setembre, de més de sis mil signatures perquè atengués la petició popular.


20.12.2012 11:29


Tió itinerant contra la MAT

Categoria: MAT, RSS Info

 

El dissabte 22 (11.00) es "farà cagar el Tió" a diversos punts de Santa Coloma per mostrar el rebuig ciutadà contra l'actual projecte de la MAT.

Foto del cartell de l'activitat

La Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Cam organitza pel dissabte 22 de desembre un tió itinerant per la  ciutat com a nova mostra ciutadana contra l'execució del projecte d'instal·lació al terme de Santa Coloma d'una línia elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT). La sortida es farà a les 11.00 de la plaça 11 de Novembre del barri de Les Oliveres. Tot seguit (12.00) anirà a la plaça de la Sagrada Familia, de Singuerlín (davant de la Biblioteca). I acabarà a les 13.00 a la plaça de la Vila. A cada aturada es realitzarà el fet tradicional de 'fer cagar al Tió', tot cantant una cançó 'versionada' en contra de la MAT.


29.11.2012 15:58


La Comissió Europea ja investiga el projecte de la línia MAT

Categoria: MAT, RSS Info

 

L'alcaldessa, Núria Parlon ha manifestat la seva intenció de viatjar a Brussel·les, al costat d'una representació institucional, per exposar personalment les raons del municipi contràries al projecte de Red Eléctrica Española.

Logo Aturem la MAT

L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha rebut resposta de la Direcció General de Medi Ambiente de la Comissió Europea sobre l' informe d'instal·lació d'una línia de molt alta tensió (MAT) en la nostra ciutat. La Comissió ha obert una investigació sobre aquest projecte i sobre si vulnera la normativa medioamenbiental europea. A més, aquest organisme ha sol·licitat a les autoritats espanyoles que es pronunciïn sobre aquest assumpte.

L'alcaldessa ha manifestat la seva intenció de viatjar a Brussel·les, al costat d'una representació institucional, per exposar personalment les raons del municipi contràries al projecte de Red Eléctrica Española.


11.07.2012 15:14


Suspesa l’acta d’expropiació dels terrenys destinats a la MAT a Santa Coloma

Categoria: MAT, RSS Info, Districtes

 

El govern municipal ha condemnat el comportament incívic d’una minoria de concentrats a la plaça de la Vila.

Foto concentració ciutadana

La ciutadania s'ha concentrat a la Plaça de la Vila per aturar la MAT.

La signatura de l’acta prèvia d’ocupació de l’aixecament de l’expropiació del terreny per fer-hi una subestació de Red Eléctrica de España (REE) i una línia elèctrica de molt alta tensió (400 kilovols) a Santa Coloma ha quedat suspesa aquest matí.  La falta de presència de l’alcaldessa o de la persona delegada per ella ha fet optar als funcionaris de la Delegació del Goven i els representats de REE i Endesa, que aquest matí s’han personat a la sala de Govern de l’Ajuntament colomenc, a aixecar una diligència de suspensió de l’acte.  Aquest procediment aturarà temporalment l’inici de les obres previstes, i des de l’Ajuntament  s’espera que possibiliti que es faci un estudi a les diverses al·legacions presentades contra la MAT.

El secretari de l’Ajuntament de Santa Coloma ha fet lliurament als representants de la Delegació i de REE del manifest ciutadà contra la MAT elaborat per la Comissió Ciutadana Aturem la MAT (formada per la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i el Riu Besòs, la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma de Gramenet –FAVGRAM- i l’Ajuntament),  així com una còpia de la moció aprovada en el darrer ple del Consistori colomenc, també per aturar els projectes esmentats, signada de forma unànime per tots els grups municipals (PSC, ICV-EUiA, PP, PxC, CiU i GG).

Concentració ciutadana

Paral·lelament, convocades per l’esmentada Comissió Aturem la MAT, unes tres-centes persones s’han concentrat a la plaça de la Vila per expressar el seu rebuig als projectes de REE de creació d’una subestació i d’una xarxa elèctrica de molt alta tensió (MAT) en aquesta ciutat. Instal·lacions que es preveu se situïn a prop del nucli d’habitatges del barris de Les Oliveres, a menys de cent cinquanta metres, i de Can Franquesa, a uns setanta cinc metres. La concentració tenia la finalitat de protestar contra la signatura de l’acta d’ocupació.

Final de l’acte amb incidents

En finalitzar l’acte administratiu, la sortida dels funcionaris de la Delegació i dels representants de REE ha estat rebuda amb crits contra la MAT per part de les persones concentrades a la plaça. Un grup minoritari ha tingut un comportament agressiu, totalment contrari a la finalitat de la Comissió convocant, per la qual cosa han hagut d’intervenir la Policia Local i membres del govern municipal, per protegir la integritat dels funcionaris de la Delegació i dels representants de REE.

L’Equip de Govern (PSC, ICV-EUiA i CiU), amb l’alcaldessa Núria Parlon al front, ha lamentat el final accidentat de la concentració. “Un fet aïllat –ha dit l’alcaldessa-, totalment reprovable i fora de lloc, i no compartit per la majoria de la gent que s’havia concentrat a la plaça de manera pacífica per expressar el seu rebuig a la MAT”.

En aquest sentit, l’alcaldessa s’ha posat en contacte telefònicament amb la delegada del Govern a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, i amb el funcionari que ha estat agredit per aquell grup minoritari, per expressar-los el seu malestar per aquests incidents del final de la concentració.

Més accions per aturar la MAT

Les accions convocades per la Comissió Aturem la MAT continuen demà 12 de juliol, a les 18.00 hores, amb una marxa popular que sortirà des de l’estació de metro Can Zam per continuar per les escales mecàniques que enfilen fins al barri de Can Franquesa. Al carrer de Còrdova està prevista l’elaboració d’un mural amb el lema Aturem la MAT. L’artista colomenc Miguel Ruizco "Milú" farà un grafit obra dels dibuixants colomencs Azagra i Pepònio. L’acte finalitzarà amb la lectura d’un manifest.


Imatge del vestíbul de l'Ajuntament

Foto cartell "Aturem la MAT"

VÍDEO - Núria Parlon demana al Govern que aturi la MAT


Imatge dels dibuixants Pepònio i Carlos Azagra
Dibuix de Pepònio i Carlos Azagra

Moció dels grups municipals

foto de la primera plana de la moció
Arxiu pdfCompartir Compartir