Logo Ajuntament
Sardanes de Santa Coloma

imatge del CD

COBLA SANT JORDI - CIUTAT DE BARCELONA

Xavier Pagès, director

imatge esculptura sardanística

Santa Coloma, actualment, és una ciutat immersa en un profund procés de canvi social i cultural, que forma part d’un moviment global que es presenta a tot el món occidental.

Avui, Santa Coloma és una ciutat multicultural, amb 117.281 habitants que conviuen en un territori reduït de menys de set quilòmetres quadrats,  amb un 23% de ciutadans nascuts a l’estranger que provenen de 117 països diferents.  

Entre les moltes manifestacions culturals que es produeixen a  la ciutat, si parem atenció, podem rastrejar aquelles que provenen de quan la ciutat era poble, un poble nascut a l’entorn del riu Besòs que acollia els estiuejants que sortien de la sorollosa Barcelona per passar uns tranquils dies d’esbarjo. 

En aquest context neix la tradició sardanista a Santa Coloma. És a començament del segle XX quan s’inicien les primeres ballades  a Can Sisteré promogudes pels barcelonins germans Tusell.  

Des d’aleshores, llarga és la història de les sardanes a  la ciutat, una història  vetllada per dues entitats:  els Amics de la Sardana i el Patronat pro-Aplec, que sota l’aixopluc del Centre Excursionista Puigcastellar, han conduït la tradició sardanista fins als nostres dies. 

El 2007, Santa Coloma va ser Ciutat Pubilla de la Sardana, el més gran reconeixement del món sardanístic a què una ciutat pot aspirar. Tot un ampli programa d’actes es va portar a terme. Com a resultat d’aquest projecte publiquem Sardanes de  Santa Coloma. 

Sardanes de Santa Coloma és un recull de les  sardanes dedicades a  la ciutat pels compositors més cèlebres, en què els indrets que un dia van conformar el mapa mental dels colomencs: les muntanyes (“La placeta dels Llops”, “Puig Castellar”), les masies (“La Pallaresa”, “Torribera”, “Can Zam”), els  arbres (“El roure de Can Zam”), etc., donen títol a les partitures.   

De tots aquests noms, cal destacar el de Can Butinyà, masia que va acollir durant més de quaranta anys l’Aplec colomenc. Que aquesta recopilació de les sardanes serveixi de tribut tant a Can Butinyà com als sardanistes que han mantingut viva la flama de la sardana.   

Comissió Organitzadora de Santa Coloma de Gramenet, Ciutat Pubilla 2007