Sabies que (4)

Sabies que... El recinte de la Torribera, clínica de salut mental.
A principis del segle XX es va projecta la construcció d’una clínica mental al terme municipal. El primer pas fou la elecció d’un indret del municipi que s’adeqüés a les condicions mèdiques necessàries que s’havien projectat per al centre. En 1930 es va inaugurar la nova clínica mental de Santa Coloma. Els primer residents van ser malalts crònics provinents de l’Hospital Psiquiàtric de Sant Boi del Llobregat.


Sabies que... El joc d’escacs del Club Rubinstein va ser la primera entitat que va aglutinar diferents afeccionats del mon dels escacs a la dècada dels anys trenta. Aquests primers jugadors, la majoria socis de la Cooperativa La Colmena, es trobaven a la seu d’aquesta entitat, els caps de setmana i després de la jornada laboral per jugar a aquest joc de taula.
El club va ser batejat amb el nom de Rubinstein, en honor del campió mundial d’escacs.
L’any 1960, varen crear la Secció d’Escacs de La Colmena.


Sabies que...L’Acadèmia Fuster es va instal•lar al carrer de Sant Jeroni, allà on hi havia hagut el graner de can Bartomeu, al voltant dels anys 40. L’escola es regia per la disciplina dels seus alumnes, es premiaven les bones accions concedint punts, que podien intercanviar-se a final de curs per premis. Els alumnes només feien servir tres o quatre llibres amb els quals aprenien àlgebra, geografia, urbanitat, dibuix, religió, ortografia, cal•ligrafia i gramàtica.


Sabies que... La cova d’en Genís de Santa Coloma va ser descoberta el 1955 a 500 metres a l’est del Puig Castellar. Es tracta d’un sepulcre constituït per una gran roca granítica que reposa sobre d’altres més petites formant una cavitat. S’hi van trobar restes d’ossos i dos vasos de ceràmica grisa, un d’ells de tradició neolítica i l’altre del Bronze Mitjà.


Sabies que... Fa uns cent anys, a la carretera de Montcada, molt a prop del camí de Sant Jeroni, hi havia un petit establiment on es feien menjars pels viatgers que passaven per Santa Coloma. L'any 1923, Florentina Campà i Isidre Armengol es van fer càrrec del bar i, des d’aleshores ençà, l'establiment es coneix com Ca n’Armengol. (Foto: col•lecció Ca n'Armengol).