Sabies que (3)

Sabies que... Durant la guerra civil, l’Ajuntament va fer una petició a les escoles de la ciutat perquè realitzessin diverses activitats lúdiques per distreure els alumnes del trist’ambient que generava el conflicte bèl•lic. Una de les primeres mestres a participar en el projecte fou Maria Argelaguet de l’Estudi Nou, que creà l’Esbart Gramenet, entitat que es va dissoldre en finalitzar la guerra.
Tot i el breu període de funcionament, les seves activitats deixaren una gran empremta en els colomencs que varen participar.


Sabies que... Els Jocs Florals de Santa Coloma van ser una iniciativa que va sorgir de manera espontània l’any 1995. Aquest concurs de poesia va sumar amb els anys milers i milers de participants d’arreu del món, sobretot a partir de la difusió de les seves bases per internet. L’Associació Colomenca de Literatura, el Col•lectiu Amics d’Antonio Machado i l’Ajuntament de Santa Coloma van ser col•laboradors d’aquest certamen, que va tenir formant part dels seus diferents jurats persones destacades del món cultural local i català.


Sabies que... La torre Pallaresa, situada entre Torribera i el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, se sap que estava activa a l’edat mitjana. Al segle XV el cavaller Jaume Pallarès, membre d’una família noble, convertí l’antic mas agrícola en residència d’estiu. Començava un procés que donaria a Santa Coloma la importància i el nom de zona d’estiueig de les famílies benestants de la Ciutat Comtal.


Sabies que... A la dècada dels 50 el dissabte de Carnestoltes es feia a Santa Coloma una rua formada per grups de joves i de més grans que recorrien alguns vials del poble, com el carrer de Sant Jeroni i el carrer Major, per dirigir-se fins a la plaça de la Vila, on hi havia instal•lat el rei de la festa, Carnestoltes, un ninot de palla vestit amb robes esparracades i amb un gran nas que presidia les ballarugues i la gresca de les comparses.
Una de les característiques de la... Festa de Carnaval eren els àpats col•lectius. La gent sortia al carrer per gaudir del receptari propi d’aquesta època de l’any abans del dejuni i l’abstinència de menjar carn durant la Quaresma. (Foto: Col•lecció Família Guinart Casamitjana).


Sabies que... Jaume Galobardes (Santa Coloma de Gramenet 1776-1863) fou un pagès i tractant de vins colomenc. És important dins la història de la ciutat perquè amb un bagatge cultural limitat va ser d’escriure, durant més de 40 anys, una crònica dels fets que succeïen al seu entorn així com tot allò que ell sabia, escoltava, recordava o llegia. Actualment el llibre de Galobardes es troba al Museu Torre Balldovina.