Logo Ajuntament
CNL L'Heura

'Dona i literatura. Experiència pròpia i mirada de gènere: el blog i la poesia de Sònia Moll'

Per commemorar el Dia Internacional de la Dona, el CNL L'Heura organitza una entrevista amb la poetessa Sònia Moll i la periodista Montse Barderi.
 
L'acte tindrà lloc a l'edifici del CNL L'Heura (rambla Sant Sebastià, 98-100, 5a planta) l'11 de març a les 19 h. Aquest acte s'emmarca dins el programa d'activitats del Dia de la Dona que organitza l'Ajuntament amb la participació de diverses institucions i entitats.
 
Hi esteu tots convidats!
 

Sònia Moll Gamboa és llicenciada en filologia catalana i ha fet de correctora, editora, traductora, lingüista i professora. Ha cursat estudis de gènere amb especial atenció a la literatura de dones en els blogs d’Internet (M’estén el cos i la mirada: Finit i infinit del cos en la literatura femenina dels blogs). Ha publicat poemes a la revista "Caravansari", al llibre col·lectiu La catalana de lletres 2005 (Cossetània), a diverses plaquettes de poesia de Papers de Versàlia (Sabadell) i a l'antologia poètica Nou de set, aplegada per Susanna Rafart (Heptaseven 2011). Alguns dels seus poemes han estat traduïts al francès. Amb Non si male nunc (Viena Edicions, 2008), el seu primer llibre de poemes, va rebre el V Premi Sant Celoni de Poesia. El 2012 va rebre el premi de narrativa 25 d’Abril de Benissa per l’obra Creixen malgrat tot les tulipes. També és autora del blog "La vida té vida pròpia", que pretén ser un espai per explorar noves vies d'expressió i creativitat, sobretot en prosa poètica.
 


Montse Barderi és escriptora i periodista. Ha estat finalista del Premi Ramon Llull de literatura l’any 2007 amb el seu llibre Perdre per guanyar, publicat també en castellà. És llicenciada en filosofia, i ha cursat estudis superiors (màsters i postgraus) en estudis de gènere i periodisme. Treballa com a especialista en comunicació i col·labora assíduament en mitjans radiofònics com a tertuliana i en premsa escrita amb articles d’opinió i crítica cultural. És patrona fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal i ha format part del grup d’investigació de la UB, Filosofia i Gènere. Acaba de publicar la novel·la històrica Los arcos del agua a Ediciones B, una darrera obra en la qual tampoc no ha renunciat als valors feministes.Apunta’t al Voluntariat per la llengua!

El proper mes de març comença la 22a edició del VxL que es perllongarà fins al juny. Busquem voluntaris i aprenents de català que puguin dedicar una hora per setmana a fer el voluntariat durant unes 10 setmanes.
 
El VxL permet ajudar a persones de diferents procedències a parlar en català i afavoreix l’intercanvi cultural, alhora que fem noves coneixences. Per fer de voluntari només cal parlar habitualment català. Per fer d’aprenent, cal parlar-lo una mica i voler millorar-ne l’expressió oral.
 
La participació al programa ofereix, a més a més, la possibilitat de participar en les Trobades VxL i en tot un seguit d’activitats, sortides i tallers que s’organitzen per als participants.
 
Si us animeu, contacteu amb el CNL L’Heura al telèfon 934684048, escriviu un correu a vxl.heura(at)cpnl.cat o veniu a la rambla Sant Sebastià, 98-100, 5a planta.

Us hi esperem!
2a Trobada VxL 2014 (matí i tarda)

El proper mes de febrer ens aplegarem en la 2a Trobada VxL de 2014:
 
- Dimarts 18 de febrer, ens trobarem a les 11 h, a la Biblioteca de Can Peixauet (av. de la Generalitat, 98-100), a la sala Joan Brossa.
 
 Dimecres 19 de febrer, ens trobarem a les 19 h, a la Biblioteca Central (jardí de Can Sisteré) a l’aula de la planta baixa.
 
En aquestes trobades treballarem la segona fitxa del material Llegiu i Parleu, editat per la Direcció General de Política Lingüística “Com fet a casa”. Parlarem sobre la cuina, el temps que hi dediquem i com podem aprofitar-lo per menjar millor. També ens endinsarem en una recepta i parlarem dels seus diversos aspectes.
                                        
L’objectiu de les trobades és oferir als voluntaris i aprenents un espai addicional on es puguin conèixer i relacionar-se mentre practiquen català. En cada trobada es proposa un tema diferent i els participants conversen animadament en un ambient acollidor i distès.
 
Tots els voluntaris i aprenents esteu convidats a assistir-hi individualment, és a  dir, no cal que vingueu amb la vostra parella lingüística. Si teniu qualsevol qüestió sobre l’activitat, no dubteu a contactar-nos. Truqueu-nos al CNL L’Heura, tel. 934684048, i demaneu per l’Alexandra Sans o bé escriviu-nos un correu electrònic a vxl.heura(at)cpnl.cat.
 
Us hi esperem!Acord de col·laboració entre la FAMPA i L’Heura

Àfrica Vilar, presidenta de la FAMPA, i Glòria M. Ortiz, secretària, han subscrit l’acord de col·laboració

El CNL L’Heura i la Federació de Mares i Pares de Santa Coloma de Gramenet (FAMPA) han signat un conveni per a la promoció de la llengua catalana en les AMPA que en formen part.

Gràcies a aquest acord, el CNL L’Heura es posarà en contacte amb la vintena d’AMPA que integren la FAMPA. Els serveis que prestarà el Centre de Normalització Lingüística dependrà de les necessitats de cada AMPA i poden incloure el Voluntariat per la llengua, tallers de jocs, sessions de recursos lingüístics o de sensibilització, i també cursos.

A més d’aquests serveis, el CNL L’Heura facilitarà assessorament lingüístic a les associacions i matricularà en torn preferent els associats de la FAMPA que es vulguin inscriure a algun curs de català. Per la seva banda, la FAMPA col·laborarà amb el CNL L’Heura en totes aquelles activitats encaminades a fomentar l’ús social del català.
 
En aquesta línia, les dues entitats ja van col·laborar en una gimcana, el passat 30 de novembre, que tenia com a objectiu promoure una targeta que dóna dret a descomptes i promocions en establiments de la nostra ciutat.Properes matrícules a L'Heura

El mes de febrer de 2014 el CNL L’Heura comença un nou període de matrícules. Pren nota dels dies i horaris de matriculació:

• 3, 4 i 5 de febrer, de 9 a 13.30 h i de 15.30 a 17.30 h

• 10, 11, 12 i 13 de febrer, de 9 a 13.30 h i de 15.30 a 19 h

Si vols accedir a l’oferta formativa dels propers mesos, fes un clic aquí.

Ara és el moment: vine i aprèn català!Millora el teu currículum amb la nova oferta de cursos, grups i tallers!

En aquesta matrícula, trobaràs una àmplia oferta de cursos presencials i semipresencials. A més, també t’oferim nous grups i tallers: obrim la inscripció de 4 grups de conversa de diferents nivells, en horari de matí i tarda; de 2 tallers d’escriptura, i d’1 taller de lectura en veu alta.
 
Consulta la nostra oferta al web del CNL L'Heura.

I si vols aprendre català i no saps per on has de començar, vine a la nostra oficina (rambla de Sant Sebastià, 98-100, 5è pis), truca’ns al 93 468 40 48 o escriu-nos a santacoloma(at)cpnl.cat i t’assessorarem personalment perquè puguis fer a mida el teu itinerari d’aprenentatge de la llengua.

T’hi esperem!
Què cal fer si no pots venir personalment a matricular-te als cursos del CNL L’Heura?

En cas que ja hagis fet algun curs amb nosaltres, pots venir a buscar abans la fitxa d’inscripció i que la persona que vingui a matricular-te la porti signada per tu.

Si no pots venir a buscar la fitxa d’inscripció abans o no has fet mai cap curs amb nosaltres, la persona que vingui a matricular-te ha de portar una autorització signada.

En aquesta autorització, has d’especificar el teu nom i cognoms i el número de NIF, NIE o passaport amb una fotocòpia del document. També has d’especificar el nom i cognoms i el número de NIF, NIE o passaport de la persona que vindrà al centre a fer la matrícula per tu.

Si vols ampliar alguna informació sobre la inscripció, no dubtis a trucar-nos (93 468 40 48), escriure’ns a santacoloma(at)cpnl.cat o venir a la nostra oficina (rambla de Sant Sebastià, 98-100, 5è pis).

T’hi esperem!
Posada en marxa del nivell Superior a distància

El passat dia 15 de gener vam fer la presentació del curs de català de nivell Superior (nivell D). Durant el curs, que acabarà el 16 de juny, oferirem als alumnes inscrits tutories i sessions de reforç -d’assistència optativa- els dimecres d’11.30 a 13.15 h al CNL L’Heura.

És la primera vegada que el CNL L’Heura fa aquest nivell en la modalitat a distància i ha tingut una molt bona acollida. Per a aquelles persones interessades en el curs i que ara no s’hi hagin pogut apuntar, n’hi ha un altre de programat el mes de setembre.
Els cursos de català a distància són la modalitat d'ensenyament del català que combina l'autoformació de l'aprenent, l'assessorament personalitzat (mitjançant un sistema tutorial), el treball en grup a través de sessions presencials i els materials d'aprenentatge.

Per a més informació, vine al CNL L’Heura (rambla de Sant Sebastià, 98-100, 5è pis), truca’ns al 93 468 40 48 o escriu-nos a santacoloma(at)cpnl.cat i te n’informarem.

Millora el teu currículum: reserva ja la teva plaça al curs de nivell D!Èxit de participació dels tallers i grups!

El mes de gener hem donat el tret de sortida a un nou taller d’escriptura i a dos grups de conversa: l’elemental i el superior.

L’objectiu d’aquestes formacions és practicar l’expressió escrita i oral en petit grup o en grup-classe, a partir de propostes d’escriptura i de conversa pautades.

El Taller d’escriptura 1 està pensat per a persones interessades a aprendre a escriure correctament en català. A les sessions s’expliquen els passos que cal seguir per planificar bé un escrit i les tècniques per millorar-ne la redacció, i es posen en pràctica mitjançant la producció de diversos textos, com ara la nota i el correu electrònic.

El Grup de conversa elemental s’adreça a persones que volen perdre la vergonya i deixar-se anar quan parlen en català, i el Grup de conversa superior, vol que persones que tenen un bon domini oral de la llengua, aprenguin a preparar bones intervencions i ampliïn el seu repertori lèxic en català.
 
Els tallers i els grups s’ofereixen com a reforç dels cursos generals de català o com una alternativa d’aprenentatge de la llengua.

I per si voleu començar més endavant, ja us avancem que els mesos de març i abril iniciarem 2 nous tallers d’escriptura de nivell avançat. Si esteu interessats a apuntar-vos-hi, truqueu-nos al 93 468 40 48, escriviu-nos a santacoloma(at)cpnl.cat o veniu a la nostra oficina (rambla de Sant Sebastià, 98-100, 5è pis) i us atendrem personalment. 

Proves lliures de català: avançament d’informació de la convocatòria de proves 2014

La Direcció General de  Política Lingüística (DGPL) ha obert un nou període d’inscripció a les proves lliures de català.

Previsió de les dates d’inscripció: del 14 de febrer al 5 de març
Previsió de les dates d’examen: els mesos de maig i juny
Data prevista de publicació de resultats: el dijous 4 de setembre

Si vols presentar-te per lliure a alguna de les proves de la DGPL i estàs interessat a fer sessions de reforç per preparar-te-la, vine a L’Heura (rambla de Sant Sebastià, 98-100, 5è pis), truca’ns al 93 468 40 48 o escriu-nos a santacoloma(at)cpnl.cat i te n’informarem. 

Sessió de formació: 'Rumors, el virus que contamina la societat'

Alguna vegada has estat víctima de rumors ? Et molesta que en el teu entorn circulin informacions no contrastades ? T'agradaria fer alguna cosa per desactivar-los ? Doncs, per què no véns a la xerrada sobre rumors que organitza el CNL L'Heura i la Xarxa de Transmissió de Valors?
 
Lloc: CNL L’Heura (rambla Sant Sebastià, 98-100, 5a planta)
Data: dijous 30 de gener a les 18 h
Durada: 1 h 30 m
 
Assistència necessària: entre 10 i 20 persones. Per aquest motiu es demana confirmació d’assistència, es pot escriure un correu a vxl.heura(at)cpnl.cat o trucar per telèfon al 934684048 i demanar per l’Alexandra Sans.
 
Si hi ha molta gent interessada intentarem organitzar una segona sessió el dimarts 11 de febrer. Esperem que aquesta xerrada sigui del vostre interès i us hi apunteu!
 
La sessió seguirà la següent estructura:
 _______________________________________________________________________
 
1a part : Com funcionen i com ens afecten els rumors
 - Relació entre estereotips, prejudicis i rumors
- Anàlisi dels agents, espais, canals de creació i difusió d’estereotips i tòpics.
 - Com ens afecten com a individus i com a ciutadania.
 
2a part: La comunicació per a la convivència en la diversitat
 - La comunicació i la competència intercultural: Una eina necessària per a la convivència.
 - Com transmetem dades de manera proactiva al conjunt de la població.
 - Orientacions per a la comunicació social i interpersonal en la gestió de tòpics i rumors.
 
3a part: Dades i arguments
- Com podem respondre i aturar la contaminació dels rumors en el marc de Drets i Deures Universals.
 - Presentació i anàlisi d’experiències de gestió d’estereotips, tòpics i rumors.
 - Tractament d’exemples pràctics a partir del Dossier antirumors ; recull de dades i arguments antirumors elaborat per la Xarxa de Valors.
 _______________________________________________________________________
 
En el següent enllaç de la Xarxa de Transmissió de Valors i Missatges Positius es pot consultar el dossier antirumors i altres materials.
http://www.grame.net/principal/lajuntament/serveis/xarxa-de-valors.html
 

Grup de lectura: I ja portem 30 llibres!

Joana E és el llibre que fa el número 30 des que es van iniciar els grup de lectura, el març de 2009.
 
El llibre de la mallorquina M. Antònia  Oliver serà també el títol que tancarà  el grup d’aquest quadrimestre.

Al llarg d’aquests anys, els grups de lectura han fet un recorregut per la literatura catalana i s’han comentat llibres de Mercè Rodoreda, Manuel de Pedrolo, Pere Calders, Maria Barbal, Najat El Hachmi, Quim Monzó, M. Àngels Anglada...
 
El grup de lectura està format per persones que els agrada llegir i que volen compartir el gust per la lectura. El seu objectiu és, d’una banda, facilitar espais per fomentar l’hàbit de la lectura i la conversa en català i, d’altra banda, fomentar el coneixement d’autors i autores catalans. S’adreça a alumnes dels cursos de català que tenen un nivell B3 o elemental, als participants del programa Voluntariat per la Llengua i als usuaris i usuàries de la biblioteca Can Peixauet.
Cloenda del taller de lectura en veu alta

El proper 28 de gener es farà la cloenda del taller de lectura en veu alta que es va iniciar el passat mes de novembre. Aquesta sessió serà oberta a totes les persones que hi vulguin assistir.
 
A les 15.30 h es farà una lectura pública on els participants al taller llegiran textos triats per ells. Aquesta última sessió es tancarà amb una lectura col·lectiva de tots els alumnes.
 
Ja ho sabeu! La cita és el dimarts 28 de gener, a les 15.30 h a la Biblioteca Can Peixauet (av. Generalitat, 98-100).1a Trobada VxL 2014 (matí i tarda)

El proper mes de gener començarem l’any retrobant-nos en la primera trobada VxL de l’any 2014. Un any més, voluntaris i aprenents la farem petar en català, mentre fem amistat i passem una bona estona en un ambient distès i simpàtic.

Les properes trobades seran:

Dimarts 21 de gener ens trobarem a les 11 h, a la Biblioteca de Can Peixauet (av. de la Generalitat, 98-100), a la sala Joan Brossa.

Dilluns 22 de gener ens trobarem a les 19 h, a la Biblioteca Central (carrer jardí de Can Sisteré) a l’aula de la planta baixa.

En aquest nou any que comença, us proposem treballar el nou material Llegiu i Parleu, que ha editat el Departament de Cultura a través de la Direcció General de Política Lingüística. L’objectiu d’aquesta proposta és contribuir a l’augment de la competència comunicativa i del desenvolupament de l’hàbit lector.

Tots els voluntaris i aprenents esteu convidats a assistir-hi individualment, és a  dir, no cal que vingueu amb la vostra parella lingüística. Si teniu qualsevol qüestió sobre l’activitat, no dubteu a contactar-nos. Truqueu-nos al CNL L’Heura, tel. 934684048 o escriviu-nos a vxl.heura(at)cpnl.cat.

Us hi esperem!Un 30% més d’inscripcions als cursos de català de L’Heura

En el primer semestre de l’any, les inscripcions als cursos de català han augmentat un 30%.
 
Durant el mateix període del 2011, hi va haver un total de 671 inscripcions i aquest any ja en tenim 870. El nombre de cursos oferts també ha augmentat, en concret, un 27%: hem passat d’oferir 26 cursos a oferir-ne 33, des dels nivells inicials fins al superior.
 
L’augment més important s’ha produït en els nivells Inicial i Bàsic 1, nivells adreçats a persones que comencen a parlar en català. La quantitat d’inscripcions —més de 500— en aquests nivells ha augmentat un 53%.
 
El dia 2 de juliol vam començar els cursos intensius d’estiu. Finalment, hem fet un curs de nivell Inicial més dels previstos per donar resposta a la demanda que vam tenir.
 
La propera matrícula per als cursos que comencen a l’octubre és la següent:
 
Dies i horaris de matrícula per a antics alumnes
- 12, 13 de setembre, de 9 a 14 h i de 16 a 20 h
- 14 de setembre, 9 a 14 h
 
Dies i horaris de matrícula per a nous alumnes
-
17, 18, 19, 20 de setembre, de 9 a 13.30 h i de 15.30 a 20 h
-  21 de setembre, de 9 a 13.30 h
 
Us hi esperem!

UATAE i L’Heura impulsen el català entre autònoms i emprenedors

El dijous 12 de juliol, Lluís Farré, president de la Unió de Treballadors Autònoms i Emprenedors de Catalunya (UATAE), s’ha reunit amb personal del CNL L'Heura per explorar vies de col·laboració entre les dues entitats.
 
Entre els acords a què s’ha arribat destaca la inclusió del CNL L’Heura dins l’oferta formativa d’ADHEC (Associació d’Autònoms Dones i Homes Emprenedors de Catalunya S.XXI) i membre de la UATAE. Aquesta formació preveu realitzar sessions sobre legislació lingüística i sobre recursos lingüístics. L’ADHEC, per la seva banda, informarà de les activitats del CNL L’Heura a través de l’oficina que tenen a l'edifici de Grameimpuls de Can Peixauet.
 
Aquestes actuacions s’emmarquen dins l’acord signat per la UATAE i el Consorci per a la Normalització Lingüística per promoure el Voluntariat per la llengua i l’ús social de la llengua entre els treballadors autònoms i emprenedors de Catalunya.


Expandeix horitzons! L’Heura amplia l’oferta de cursos

El CNL L’Heura incorpora noves propostes perquè trobis la formació que més t'interessa per al curs vinent.
 
Als cursos que el CNL L’Heura ja ofereix de manera habitual (des del nivell Inicial fins al C), s’incorporen noves propostes pensades perquè trobis la formació que més t'interessa per al curs vinent. Aquestes són les novetats principals:
 
   • Grup de conversa: millora el teu català d’una manera agradable i distesa, sense examen.
 
   • Taller d’escriptura: llança’t a millorar els teus textos en català, sense examen.
 
   • Diverses tipologies per assolir el nivell C: cursos anuals, de 4 mesos, presencials, a distància, virtuals, etc.
 
   • Cursos de nivell D (superior) per millorar qualitativament el teu currículum i optar a promocions professionals.
 
   • Sessions de repàs per preparar-te els exàmens lliures de la DGPL.
 
Durant el mes de juliol trobaràs l’oferta dels cursos i tallers de català per al setembre en el web del centre (www.cpnl.cat/heura). T'hi esperem! 

'Els sabors del món' tanca amb un gran èxit de participació

El passat 27 de maig es va celebrar la mostra “Els sabors del món” amb una assistència massiva.
 
Aproximadament es van repartir 1500 tastos al llarg del dia, en una jornada que va servir per promocionar el comerç local, la cohesió social i el català com a llengua comuna.

Fins a la mostra s’hi va desplaçar la presidenta del CPNL, Yvonne Griley; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; la presidenta del Consell de Centre del CNL L’Heura, Laia Tordera; i el primer tinent d’alcalde, Esteve Serrano.
 
La mostra de productes va servir per exposar la gastronomia de diversos llocs del planeta, com ara Armènia, Guinea Conakri o Xina, i naturalment també de Catalunya. En total, una desena de cuines del món van ser presents a la mostra per oferir noves sensacions a les persones que al llarg del dia es van apropar als estands.
 
Paral·lelament a l’exposició de productes, al matí va haver-hi jocs de sobretaula per a grans i petits, i a la tarda l’escriptora de Benín Agnès Agboton, va explicar contes del seu país. Gràcies a la tasca de dinamització del CNL L’Heura, totes aquestes activitats es van conduir en català en un territori amb més de 70 nacionalitats, un 45% de gent nascuda a l’estranger i on la llengua catalana hi té una presència molt feble.
 
La feina lingüística duta a terme a la mostra no tan sols va comprendre aquestes accions. A més de la 3a edició del joc lingüístic “Com es diu?”, el CNL L’Heura es va encarregar d’elaborar fitxes amb la descripció dels productes i de les receptes presents a la mostra. Aquesta feina va comptar amb l’assessorament del Termcat, el qual va proposar una quinzena de termes nous en català per a productes que fins ara no tenien denominació en aquesta llengua.
 
La jornada va cloure amb un concert de fusió a càrrec de Diaboure Group, que amb els seus ritmes africans va fer ballar bona part del públic.
 
Podeu veure les fotografies de la mostra en aquest enllaç.


L'Heura va al Museu

El  proper 8 de juny, alumnes, mestres i parelles lingüístiques tenim previst d’anar al Museu Torre Balldovina per fer el taller d’història medieval Dames i cavallers. L’activitat, organitzada per TEA, Difusió Cultural, SL, pretén difondre com es vivia a Santa Coloma en aquesta època, en un marc històric incomparable com és l’edifici del mateix museu (segles XI i XIV).
 
El taller consistirà en una visita a la part medieval de l’exposició permanent, a la Torre Balldovina i al Molí d’en Ribé. A continuació, els participants faran un punt de llibre escrivint-hi el seu nom amb lletres gòtiques i utilitzant una ploma d’au; realitzaran un emblema heràldic, que també es podran endur a casa, i finalment es durà a terme un ball medieval.
 
L’activitat forma part del projecte 2012 del CNL L’Heura per donar a conèixer entre els seus usuaris tant la cultura del país com la local i, consegüentment, fomentar la cohesió social.
 
Si us hi voleu apuntar, podeu passar per la Secretaria del CNL L’Heura, de dilluns a dijous de 9 a 13.30 h i de 15.30 a 17.30 h, i divendres de 9.30 a 13.30 h. El preu de l’activitat és de 5,70 euros.


Sessió informativa sobre la comunitat xinesa per al personal del SOC

Nova col·laboració entre el CNL L’Heura i el Servei d’Ocupació de Catalunya de Santa Coloma de Gramenet (SOC).
 
Cada cop són més els xinesos que recorren al SOC per sol·licitar els seus serveis. La distància cultural i lingüística entre els treballadors del SOC i la comunitat xinesa és tan gran que fa que, tot i la bona voluntat, en la majoria de casos la comunicació amb aquest col·lectiu sigui molt complicada.
 
Amb l’objectiu d’escurçar aquesta barrera, la dinamitzadora dels cursos de català inicial per a xinesos del CNL L’Heura ha fet una sessió informativa al personal del SOC en la qual s'han tractat, sobretot, aspectes culturals i socials d’aquest col·lectiu.


Conferència 'La Corona d'Aragó’

El passat 22 de maig el voluntari del VxL Joan Boldú va conduir la conferència sobre la Corona d’Aragó al Centre Excursionista Puigcastellar de Santa Coloma de Gramenet.
 
L’acte va comptar amb l’assistència d’una trentena de persones i un ambient molt distès i participatiu.
 
Durant més d’una hora, Boldú ens va fer un passeig per la història de la Corona d’Aragó. Va començar amb uns mapes de la península Ibérica de l’any 1000 fins a la constitució de la Confederació Catalanoaragonesa, formada pel regne d’Aragó i Catalunya. Vam veure els escuts d’Aragó, i va fer-nos unes pinzellades sobre la dinastia castellana i la borbònica fins arribar als temps de la república.
 
Volem agrair enormement la tasca de Joan Boldú per l’entusiasme i la professionalitat amb què ha dut a terme aquesta activitat. Alhora, encoratgem als nostres voluntaris que s’animin a compartir els seus coneixements o aficions amb els altres participants al programa.
 
Amb aquesta conferència comença una sèrie d’activitats conduïdes per persones voluntàries del VxL i organitzades amb el suport del CNL L’Heura, amb l’objectiu d’oferir un ampli ventall d’activitats culturals en català als participants del programa i al públic en general.
 
Si voleu veure les fotografies de l’acte cliqueu aquí.


Presentació de les dades Ofercat

El 7 de juny a les 10.30 h al CNL L’Heura (Sant Sebastià, 98-100), es presentaran els resultats de la darrera onada de l’Ofercat de Santa Coloma de Gramenet.
 
L’Ofercat és una eina que mesura, a través d’una sèrie d’indicadors, l’oferta de llengua catalana de qualsevol població de parla catalana. L’Ofercat va ser creat al Centre de Normalització Lingüística de Santa Coloma de Gramenet i des de l’any 2000 s’ha passat a 20 municipis de Catalunya en successives onades.
 
L'acte comptarà amb la presència d’Yvonne Griley, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i de Laia Tordera, presidenta del Consell de Centre del CNL L’Heura.
 
Per assistir a aquest acte, cal que confirmeu la vostra presència trucant al 934684048 o escrivint un correu a santacoloma(at)cpnl.cat.


Miquel Martí i Pol, l'autor dels propers grups de lectura

El darrer llibre que hem llegit, aquest mes de maig, als grups de lectura ha estat El fil de plata de Lluís-Anton Baulenes.
 
Antologia poètica de Miquel Martí i Pol serà el llibre que tancarà el proper 12 i 13 de juny els grups de lectura fins que es reprenguin al setembre. Per primera vegada es llegirà i comentarà poesia en els grups. Hem triat un autor com Martí i Pol on la vida, la història i el temps són els grans protagonistes de la seva obra.
 
Els grups de lectura estan formats per persones que els agrada llegir i que volen compartir el gust per la lectura. L’objectiu dels grups, d’una banda, és facilitar espais per fomentar l’hàbit de la lectura i la conversa en català i, d’altra banda, fomentar el coneixement d’autors i autores catalans.
 
Aquests grups estan adreçats a alumnes dels cursos de català que tenen un nivell B3 o elemental, als participants del programa “Voluntariat per la llengua” i als usuaris i usuàries de la Biblioteca Can Peixauet.


‘Una gran ciutat amb ànima de poble’

El dimarts 16 de maig es va emetre a TV3 el tercer capítol de "Terreny personal", dedicat a Santa Coloma de Gramenet. El CNL L’Heura va col·laborar a trobar alguns dels seus protagonistes.
 
En el programa hi surten persones que participen i col·laboren de diverses maneres amb el CNL L’Heura.

Concretament, hi apareix l’alumna i aprenenta del VxL, Chen Xiao, amb la seva voluntària lingüística, Cristina Guillamón. També hi té un protagonisme destacat Maria Teresa Castellví, voluntària del VxL i presidenta de l’associació de comerciants de Fondo  Comerç, que és una de les entitats col·laboradores amb qui el CNL L’Heura treballa més estretament. Finalment, també hi apareix Rodolfo del Hoyo, que ha participat recentment en el jurat dels Jocs Florals 2012 organitzats pel centre de normalització lingüística.
 
Podeu veure el programa en el següent enllaç:www.tv3.cat/terrenypersonal/videos


El CNL L'Heura va participar en la XVI Diada de l'Ensenyament Públic

Ahir, dia 13 de maig, el CNL L’Heura va participar en la XVI Diada de l’Ensenyament Públic. Aquesta edició portava com a títol “Ensenya’m la llengua” i, per tant, les llengües parlades a Santa Coloma en van ser el fil conductor. En aquest context, el català, com a llengua comuna entre persones que provenen de diferents llocs del món, va ser una peça clau en la Diada d’enguany.

A l’estand del CNL L’Heura hi vam poder conèixer les activitats que fem, les properes dates de matrícula i, a més, una trentena de persones van participar en el nostre concurs sobre el multilingüisme. A les 14 h en punt, vam fer el sorteig: el guanyador del DVD de Les tres bessones. Contes clàssics és en Xavier Barquero Sánchez i el guanyor del DVD de Toy Story 3 és n’Abdu Noguera i Esterri. Podeu venir al CNL L’Heura a recollir el vostre premi (rambla de Sant Sebastià, 98-100, 5a planta; horari: de 9 a 13.30 h i de 15.30 a 17.30 h. Els divendres, de 9 a 13.30 h). Moltes felicitats a tots dos i moltes gràcies a tothom per haver-hi participat!


Lliurament dels premis dels Jocs Florals

El 9 de maig es van lliurar els premis de la 3a edició dels Jocs Florals organitzats pel CNL L'Heura amb la col·laboració de l'Associació Colomenca de Literatura.
 
L’acte es va celebrar a la Biblioteca Can Peixauet i va comptar amb l’assistència de 60 persones. Van concursar un total de 40 relats dividits en les categories de cursos bàsics, elementals, intermedis, i suficiència i superior.
 
La guanyadora en la categoria de cursos bàsics va ser Stella Flores amb Amor i aclaparament.
 
Ciutadà del món de Kátia Giménez va ser el relat premiat en la categoria de cursos elementals.

El jurat, en la categoria de cursos intermedis, va concedir el premi a Tornada als orígens, de Hasmik Karapetyan.
 
Finalment, el premi en la categoria de cursos de suficiència i superior va ser per a Records, de Quima Gumbau.

L'acte va comptar amb la presència de Rodolfo del Hoyo, representant d'Acolite i membre del jurat dels Jocs Florals; de Pilar López, directora del CNL L'Heura; i d'Esther Planas i Josep-Ramon Aragó, també membres del jurat.
 
Podeu veure les fotos de l'acte clicant aquí. Per llegir els relats finalistes i premiats premeu aquí.


La presidenta i el gerent del CPNL visiten L'Heura

El divendres 20 d’abril, la presidenta del CPNL, Yvonne Griley, i el gerent, Josep Madorell, van visitar el CNL de Santa Coloma de Gramenet, L’Heura.
 
Van ser rebuts per la presidenta del Consell de Centre i regidora de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Laia Tordera, així com per Diego Arroyo i Carles Combarros, regidors també del consistori i Xavier Ambrós, representant del Departament d’Ensenyament, tots ells membres també del Consell de Centre.

La directora del CNL, Pilar López, els va ensenyar el local que ocupa el Centre des del passat mes de gener a la 5a planta del número 98-100 de  la Rambla Sant Sebastià.
A continuació va tenir lloc una  trobada amb el personal tècnic i administratiu del CNL.  Durant aquesta trobada, de caràcter informal, la presidenta del CPNL va assenyalar  l’oportunitat de treball conjunt que ofereix compartir el mateix edifici amb els serveis educatius de la Generalitat i de l’Ajuntament, així com amb l’Escola d’Adults. Va assenyalar l’objectiu del CPNL de dotar d’eines pròpies a les persones que s’incorporen a la comunitat lingüística catalana i també la importància d’activar l’ús del català de les persones que el tenen adquirit però que no l’usen.

El personal també va tenir espai per poder parlar de les seves inquietuds i els seus temes d'interès. Yvonne Griley va agrair especialment la professionalitat del personal del CNL i del CPNL tot assenyalant el factor vocacional que el seu treball ha tingut sempre en favor del foment de l’ús i del coneixement del català.
 
La trobada va propiciar les presentacions personals, el diàleg directe i l’intercanvi d’impressions cordial i informal per part dels membres del Consell de Centre, el personal del CNL, el gerent i la presidenta del CPNL. 

The Corner, nova entitat col·laboradora del 'Voluntariat per la llengua'

El Centre d’Estudis The Corner i el CNL L’Heura han signat un conveni de col·laboració per desenvolupar-hi el Voluntariat.  Amb aquest programa es vol ajudar a la pràctica del català oral dels alumnes de The Corner.
 
The Corner és un centre de formació de Santa Coloma de Gramenet amb més de 25 anys d’experiència. Són coneguts pels seus estudis d’idiomes i de gestió empresarial i informàtica. Des de 1993 The Corner és un centre col·laborador del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya que imparteix cursos de formació ocupacional subvencionada i emet certificats de professionalitat.
 
Les entitats col·laboradores són empreses i entitats educatives, cíviques i culturals de la nostra ciutat que donen suport al “Voluntariat per la llengua”. Hi col·laboren mitjançant la difusió del programa, l'aportació de persones voluntàries o aprenentes d'entre els seus associats, i en alguns casos, la constitució de parelles en el seu centre, com és el cas del Centre d’Estudis The Corner.
 
Si voleu consultar el llistat de les entitats col·laboradores del VxL cliqueu aquí.


Lliurament dels premis dels Jocs Florals

El 9 de maig a les 19h a la Biblioteca Can Peixauet (av. Generalitat, 98-100), es lliuraran els premis als guanyadors de relats curts dels Jocs Florals, concurs convocat pel CNL L'Heura.
 
En el concurs hi han pogut prendre part l’alumnat i els participants del Voluntariat per la llengua. Els relats finalistes, d'una extensió màxima d’una pàgina i de temàtica lliure però de base fictícia, han estat escollits pels mestres.
 
Posteriorment, un jurat format per tres tècnics del CNL L’Heura i, com a novetat d’enguany, dos membres de l’Associació Colomenca de Literatura (Acolite), triaran els textos guanyadors. Tots els relats finalistes es publicaran a la pàgina web del Centre.
 
Us hi esperem!


'A Tota Veu', un acte emotiu el dia de Sant Jordi

Òmnium Cultural amb la col·laboració del CNL L’Heura va organitzar un acte de lectura de poesies.
 
Cinc parelles formades per una persona vinguda d’un altre país i un acompanyant català, van llegir una poesia en l’idioma del seu acompanyant. L’objectiu de l’acte era mostrar l’estima i el respecte cap a totes les llengües que són parlades en el nostre territori, i contribuir a fer del català la llengua comuna a Catalunya.
 
L’acte va ser presentat per Jaume Abelló, representant d’Òmnium Cultural a Santa Coloma de Gramenet. Seguidament, Teresa Castellví, presidenta de Fondo Comerç, va fer els parlaments que van donar pas a l’acte en què van participar tres alumnes del CNL L’Heura i dues tècniques del centre.
 
Luminita Duman (Romania) i Pepi Mateu van llegir La Poesia d’en Josep Piera.
 
Qing Wang (Xina) i Alexandra Sans van llegir Chun xue de Han Yu i Jue ju man xing jiu shou de Du Fu.
 
Annie Katchatrian (Armènia) i Rita Marzoa van llegir Som pocs però som armenis de Paruyr Sevak.
 
Thelma Isabel (Nicaragua) i Rodolfo del Hoyo van llegir Te doy Claudia estos versos d’Ernesto Cardenal.
 
Kátia F. Gimenez (Brasil) i Conxita Ripollès van llegir O mapa de Mario Quintana.
 
Volem agrair especialment la participació de les nostres tres alumnes –Luminita Duman, Qing Wang i Kátia F. Gimenez–, i la del nostre voluntari Miquel Moral que va fer les fotografies de l’acte.
 
Si voleu veure’n les fotografies, cliqueu en aquest enllaç.


L'Heura viu Sant Jordi amb intensitat

L’estand del CNL L’Heura va bullir d’activitat durant tota la diada de Sant Jordi.
 
Des de les 10  del matí fins a les 8 del vespre, moltes persones es van acostar a la parada que teníem a la plaça de la Vila per col·laborar en la redacció de relats compartits que tenien com a punt de partida la primera frase de contes de Pere Calders (podeu llegir alguns d’aquests relats en els fitxers adjunts d’aquesta notícia).
 
A més dels relats, 140 persones van prendre part en el concurs lingüístic que vam proposar. Es tractava de relacionar paraules de diversos idiomes (birmà, anglès, portuguès, japonès, etc.) amb el seu significat. La solució de les preguntes era la següent:
 
Kalimera (grec): bon dia
Mingalava (birmà): hola
Tschüss (alemany): adéu
Kamusta (tagal): com estàs
Burro (italià): mantega
Gallopinto (castellà): plat d'arròs i mongetes negres
Constipated (anglès): restret
Txin txin (japonès): penis
Ghiri (turc): entrada
Frango (portuguès): pollastre
 
Les guanyadores del concurs van ser Manoli Jiménez, que es va emportar el joc Scrabble; Tamara Jiménez, el llibre Crim de sang de Sebastià Alzamora; Ester Martínez, el CD Espècies per catalogar dels Amics de les Arts; Nuria Martínez, el CD El món en un cafè de Quart Primera; i Shapana Sheik, una samarreta de Catalunyam!
 
La jornada es va cloure amb una lectura de poesies i amb una fotografia de família en què van participar-hi alumnes, voluntaris i aprenents del CNL L’Heura (clicant aquest enllaç podreu veure les fotos i descarregar-les). Si voleu veure les fotos del nostre estand, cliqueu aquí.

Enllaços relacionats

Relats compartits


L’Heura i ESCIBNA signen un acord de col·laboració

El CNL L’Heura i ESCIBNA han signat un conveni per promoure l’ús del català entre les associades d’aquesta entitat.
 
ESCIBNA són les sigles d’Empresàries de Santa Coloma de Gramenet i Barcelonès Nord Associades.
 
ESCIBNA té com a objectius ajudar al desenvolupament de la dona emprenedora i potenciar-ne la capacitat perquè creï la seva pròpia empresa. En aquest sentit, l’acord signat amb el CNL L’Heura pretén aprofundir en els serveis que ESCIBNA presta a les seves associades. Així, el CNL L’Heura posa a disposició d’ESCIBNA i les seves associades el servei d'assessorament lingüístic i la matriculació en torn preferent de les empresàries que vulguin inscriure’s als cursos de català.


El Consell de Centre de L’Heura aprova el projecte 2012

L’òrgan de direcció del CNL L’Heura va aprovar el projecte 2012 del centre de normalització lingüística.
 
El projecte preveu aprofundir en les línies estratègiques que el CNL L’Heura ha desenvolupat aquests darrers anys com ara el Voluntariat per la llengua, el foment del català en l’àmbit socioeconòmic i l’ensenyament de la llengua. A més, com a novetat, es desplegarà el nou programa “Llengua, cultura i cohesió”, que té com a objectiu facilitar la cohesió de les persones immigrades i promoure la igualtat d’oportunitats a través dels cursos de català i del coneixement d’aspectes de la cultura catalana.
 
En la mateixa reunió es va aprovar el pressupost ordinari del CNL i la memòria d’activitats del 2011. En aquest darrer document es detallen les accions desplegades per L’Heura per promoure l’ús i el coneixement del català a la ciutat. Així, entre d’altres, el 2011 s’ha assolit el màxim històric de parelles lingüístiques (345), d’establiments col·laboradors (88) i d’entitats col·laboradores (13); s’ha continuat treballant per fomentar el pla d’autonomia lingüística de l’Ajuntament; s’han difós àmpliament els cursos de català entre el col·lectiu xinès de la ciutat; i s’ha col·laborat amb les principals associacions de comerciants.


Acord entre l'Associació d'Equatorians i L'Heura

L’Associació d’Equatorians de Santa Coloma de Gramenet i el CNL L’Heura han arribat a un acord per a l’organtizació d’un curs de català.
 
Aquest acord ha permès començar el 3 de març un curs de català de nivell inicial adreçat a la comunitat equatoriana. El curs es fa els dissabtes, de 17 a 19 h. Té una durada de 20 hores i està finançat per la Direcció General per a la Immigració.


L’Heura i Fondo Comerç renoven el conveni de col·laboració

El CNL L’Heura ha renovat el conveni de col·laboració amb Fondo Comerç.
 
D’aquesta manera, les dues entitats perllonguen l’acord per promoure el coneixement i l’ús del català en l’àmbit socioeconòmic del Fondo que es va signar, per primera vegada, el 2009.
Durant aquests tres anys, Fondo Comerç ha dut a terme tota una sèrie d’actuacions encaminades a la difusió de la llengua catalana. Entre d’altres, s’ha convertit en la vuitena entitat de Santa Coloma de Gramenet a adherir-se al Voluntariat per la llengua; ha elaborat i distribuït milers de vocabularis de butxaca amb l’objectiu de donar a conèixer el nom d’objectes quotidians en català; ha impulsat dues edicions del joc lingüístic “Com es diu?”; ha promogut l’ús del català en els usos escrits comercials; i ha participat en la realització d’un curs d’atenció oral adreçat a comerciants.

El conjunt d’aquestes actuacions va valer a Fondo Comerç el reconeixement de la Confederació del Comerç de Catalunya, una menció especial dels XV Premis Ciutat de Santa Coloma dins la categoria «Activitat destacada en els darrers dos anys» i el Premi Salvador Cabré que concedeix, de manera biennal, el CNL L’Heura.
 
L’acord signat aquesta setmana estableix les bases per a un projecte que vincula la llengua catalana amb la cohesió social al Fondo, un barri on gairebé la meitat dels seus habitants procedeixen de l’estranger.

‘Rotundament, el català ven’

Al voltant de 50 persones van omplir la sala del CNL L’Heura en l’acte “El català, un valor afegit”, que va tenir lloc el 21 de març.
 
Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, va insistir en la necessitat d’incorporar el català com un element estratègic per al negoci: “Podem afirmar rotundament que el català ven”. En aquest sentit, va remarcar que “a més de ser un dret del consumidor que es recull a la llei, si el client és atès en la seva llengua se sent millor tractat”. Segons Fraile, la promoció del català és la manera del comerç d’estar “implicat amb aquest país, amb aquesta cultura i forma part de la nostra responsabilitat social”. Fraile també va voler destacar l’oferta comercial de qualitat que hi ha a la ciutat.
 
David Imbernon, propietari de l’establiment col·laborador Imbersonic, va explicar la seva experiència com a comerciant vinculat al programa del Voluntariat per la llengua. Imbernon es va mostrar convençut que “si ofereixes l’opció de parlar en català, als clients els agrada. La qüestió és ajudar les persones”.
 
L’acte el va obrir Esteve Serrano, 1r tinent d’alcalde de Serveis Municipals, Comerç i Mercats, que va subratllar la importància de promoure la llengua en el comerç, alhora que felicitava Fondo Comerç, ACI i ACOR per haver organitzat la trobada. Finalment, la presidenta del Consell de Centre del CNL L’Heura, Laia Tordera, considera que posar els rètols de les botigues en català és una “feina silenciosa” però efectiva per ensenyar la llengua a persones que encara no la coneixen.


‘El català, un valor afegit’

Sabies que el català és la 27a llengua del món en pes econòmic? I que la gran majoria d’empreses atenen els clients en la seva llengua, sigui el català o el castellà? Sabies que el català és la llengua més usada en les relacions comercials a Catalunya?
 
Fondo Comerç, l’Agrupació del Comerç i la Indústria (ACI) i l’Associació Colomenca d’Oci i Restauració (ACOR) coorganitzen, amb la col·laboració del CNL L’Heura, “El català, un valor afegit”. L’acte tindrà lloc el 21 de març, de les 14.45h a les 16.15h, al CNL L’Heura (rambla Sant Sebastià, 98-100, 5a planta).
 
Amb aquesta trobada, adreçada específicament a comerciants, es vol debatre sobre la rendibilitat econòmica del català i si la incorporació d’aquesta llengua afavoreix la qualitat del servei que els comerços presten als seus clients.
 
L’acte comptarà amb la participació de Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya.
 
Podeu confirmar la vostra assistència trucant al 934684048 o enviant un correu electrònic a santacoloma(at)cpnl.cat.

L'Heura estrena Twitter

Des de fa unes setmanes, ja és possible seguir l’activitat del CNL L’Heura a través del Twitter.
 
D’aquesta manera, el Centre de Normalització Lingüística de Santa Coloma de Gramenet incorpora un nou canal per difondre els seus serveis i les seves activitats. En aquests moments podeu estar al dia de la informació del CNL L’Heura a partir del seu web, la pàgina web de l'Ajuntament, el Facebook o L’Heura digital. També tenim una pàgina al Facebook específica per al Voluntariat per la llengua.
 

El Twitter és un servei que permet als usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters. Aquests missatges s’anomenen tweets, tuits o piulades. Les piulades es mostren en la pàgina de perfil de l'usuari, i són també enviades de forma immediata a altres usuaris que han triat l'opció de rebre-les.
 
Es calcula que es publiquen uns 130 milions de piulades al dia.


2011, un bon any per al VxL

Arribat un any nou, és bo fer una mirada enrere i analitzar com hem passat el darrer any, amb l’objectiu de millorar i avaluar els riscos i oportunitats que ens arriben.
 
Feta la feina, podem afirmar que el 2011 ha estat un any generós pel voluntariat, i que afortunadament no tot està en crisi. Sembla que ens els moments difícils molta gent s’arremanga i es posa a treballar per ajudar als altres en allò que pot.
 
Durant l’any passat hem crescut una mica més i hem fet a prop de 340 parelles, tot un rècord a la nostra ciutat. En cada edició hem comptat amb la participació de més de 220 persones, entre voluntaris i aprenents. Un total de 14 entitats col·laboradores amb el programa (quatre de noves) i 88 establiments col·laboradors (10 de nous) ens han acompanyat amb el nostre propòsit d’ajudar a practicar el català a tot aquell que ho vulgui.
Aquest any també hem organitzat un munt d’activitats i l’establiment col·laborador Llibreria Carrer Major ha guanyat un premi per la tasca que fa en la difusió de la llengua.
 
A tots els que feu que el voluntariat lingüístic a Santa Coloma de Gramenet sigui una realitat, moltes gràcies! Tan de bo aquest 2012 tots puguem continuar plegats.
 
Si voleu llegir més informació sobre el VxL podeu consultar el nostre web o Facebook , on trobareu totes les informacions rellevants i les notícies i fotografies de les nostres activitats.


L’establiment col·laborador Llibreria Carrer Major rep el Premi Voluntariat per la Llengua

Els dies 9, 10 i 11 de novembre es va celebrar a Barcelona el II Congrés Europeu del Voluntariat. El divendres 11 de novembre es va fer entrega del Premi Voluntariat per la Llengua, una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).
 
En aquest marc, la Llibreria Carrer Major de Santa Coloma de Gramenet va ser guardonada amb el Premi Voluntariat per la Llengua en la categoria d’establiment col·laborador, pel seu compromís en el programa i la seva implicació en la difusió de l’ús del català.
 
La campanya dels Establiments Col·laboradors es va iniciar a Santa Coloma de Gramenet l'any 2003 i la Llibreria Carrer Major hi va col·laborar des del començament. Entre altres accions, l'any 2008 es va prestar a participar en l'experiència pilot del "Carnet als Establiments Col·laboradors", una iniciativa que pretenia acostar els voluntaris i aprenents als nostres establiments col·laboradors.
 
L'any 2011, amb l'extensió de les pràctiques lingüístiques a l'alumnat del CNL L'Heura, s'han fet més de 600 pràctiques en els diferents establiments col·laboradors de la ciutat. La Llibreria del Carrer Major es troba entre els cinc comerços que han rebut més visites i que han obtingut una valoració més alta per part dels alumnes i aprenents que els han visitat.
 
En la categoria d’entitat col·laboradora, es va endur el premi el Club Muntanyenc Mollet del CNL del Vallès Oriental. En la categoria de voluntari, se’l va endur el senyor Josep Monreal del CNL de Sabadell.
 
Si voleu saber-ne més, cliqueu en el següent enllaç.
 
Si voleu veure les fotografies de l’acte, cliqueu en el següent enllaç.

Servei d'Assessorament Lingüístic de L’Heura

Divendres, 14 d'octubre de 2011

El Servei d'Assessorament Lingüístic (SAL) del CNL L’Heura té com a objectiu millorar la qualitat dels textos de difusió pública dels comerços i organitzacions de Santa Coloma de Gramenet. El SAL proposa solucions als dubtes i orienta sobre els aspectes que cal millorar.
 
Amb el propòsit d’oferir un servei cada vegada més proper a la ciutadania, la pàgina web del CNL L’Heura ha obert un apartat dedicat específicament a l’assessorament. En aquest apartat trobareu, entre d’altres, el procediment per fer revisar textos, diversos recursos lingüístics en línia que permeten redactar escrits amb més qualitat, articles dels tècnics del SAL que tenen com a finalitat que els usuaris siguin lingüísticament més autònoms, i l’explicació dels plans d’autonomia lingüística personal.

El CNL L’Heura també disposa de l’Heureka, un bloc que té com a objectiu oferir informació actualitzada sobre dubtes lingüístics que sorgeixen arran dels textos que revisem i sobre denominacions de vies públiques, equipaments, entitats i càrrecs públics de la ciutat.

Per a més informació, visita la nostra pàgina web o escriu-nos a sidubtes(at)cpnl.cat.


Heureka, el bloc d'assessorament lingüístic de L'Heura

Dilluns, 2 de maig de 2011


Heureka és un bloc que ha nascut en el Servei d’Assessorament del CNL L’Heura. Té com a objectiu oferir informació actualitzada sobre dubtes lingüístics que sorgeixen arran dels textos que revisem i sobre denominacions de vies públiques, equipaments, entitats i càrrecs públics de la ciutat
 
Pensem que pot ser un lloc de referència de molta utilitat per a tots els qui treballem i vivim a Santa Coloma.

Per facilitar la classificació i la cerca dels mots que busquem, Heureka té quatre categories principals segons si parlem de convencions, lèxic, puntuació i morfosintaxi; la categoria Convencions es divideix, a més, en vuit subcategories. A cadascuna d’aquestes categories o subcategories hi trobareu una fitxa explicativa amb el dubte, la solució, les observacions —si n’hi ha— i la font en què es basa aquella resposta o explicació.

A la part dreta de la pantalla trobareu un enllaç per accedir al nomenclàtor i a una llista de les entitats, dels equipaments i dels principals càrrecs de l’Ajuntament de la nostra ciutat.

Heureka és una base de dades, però té el sistema de funcionament d’un bloc. Això vol dir que, quan hi accedim, veurem directament les tres entrades més recents. Per buscar el dubte que volem resoldre, haurem de fer servir el motor de cerca i buscar per paraula clau, per les categories o subcategories a què hem fet referència anteriorment o, finalment, per la data en què s’ha publicat la fitxa.

En aquest bloc li hem dit Heureka. El desig que tenim amb aquesta base de dades és que, tal com va fer Arquimedes en vessar l’aigua d’una banyera que era massa plena, puguem cridar “eureka!” —de manera més o menys notòria— quan trobem la resposta al dubte que buscàvem. Hi hem afegit la h per fer un joc de paraules entre eureka i heura i per donar, així, reconeixement al fet que neix al CNL L’Heura.

Esperem que trobeu útil aquesta nova eina.


Plats a la carta


Dimecres, 9 de febrer de 2011

Plats a la carta és una eina adreçada al sector de la restauració, i permet elaborar cartes de restaurant en català i cinc llengües més.
La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya posa a disposició del sector de la restauració una eina per traduir la carta dels restaurants al català i cinc altres idiomes: castellà, anglès, francès, alemany i italià.

El programa té un funcionament àgil i senzill, és gratuït i facilita constantment ajuda a l’usuari.

Si teniu alguna dificultat en la seva aplicació, una persona del Centre de Normalització Lingüística us pot assessorar. Poseu-vos en contacte amb el CNL L'Heura a través del telèfon 93 385 14 61 o de l’adreça electrònica santacoloma(at)cpnl.cat.

Els articles dels "Apunts de llengua", al web de L'Heura

1 de març de 2010
Ja es poden consultar els articles dels "Apunts de llengua" a l'apartat Publicacions de la pàgina web del CNL L'Heura.
"Apunts de llengua" és l'article mensual de temes lingüístics que apareix a L'Heura digital. Els temes que s'hi tracten fan referència a qüestions lèxiques, morfològiques i sintàctiques explicades d'una manera planera.

Des d'avui es poden consultar la majoria dels articles en format PDF, i la resta es preveu que estiguin disponibles a partir de la setmana que ve.


Vídeo dels 25 anys de L'Heura

L'Heura ha fet un vídeo que recull les experiències i les expectatives amb el català dels seus alumnes.
El vídeo s'ha realitzat amb motiu dels 25 anys de L'Heura i coincideix amb la campanya "Encomana el català". El rodatge es va fer durant la diada de Sant Jordi en diferents emplaçaments del centre de Santa Coloma de Gramenet
25 anys de L'Heura (1984-2009)

Què és el Consorci per a la Normalització Lingüística?

El Consorci per a la Normalització Lingüística és un ens creat a partir de la voluntat comuna de la Generalitat i de nombrosos ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb l’objectiu de facilitar el coneixement, l’ús i la divulgació del català, llengua pròpia de Catalunya, en tots els àmbits.

Amb aquesta finalitat, el Consorci per a la Normalització Lingüística disposa d’un equip humà especialitzat i de mitjans tècnics per atendre les necessitats de formació, d’assessorament o de gestió lingüística.

L'Heura és el Centre de Normalització Lingüística de Santa Coloma de Gramenet. Ens avalen més de 25 anys de feina, en els quals hem dut a terme 1.200 cursos presencials i a distància amb l'assistència de més de 20.000 alumnes.